shareit

Птицата, която изчезва, защото не знае песента за размножаване

| от |

Някои животни изчезват в следствие на климатичните промени. Така се е случило с динозаврите. Други започват да губят битката, след като останат без естествения си хабитат. Съществуват видове, които не могат да се адаптират и да намерят добър начин за противодействие срещу хищниците и като цяло ще забележим, че вариантите наистина са много и най-различни. Нека не забравяме, че пандите са толкова мързеливи, че понякога трябва да избират женската си с помощта на лаптоп – пазачите на зоопарка им показват снимки с надеждата, че ще реагират положително на нечие дамско изображение. От всички тези варианти, най-трагичната история  се пада на една австралийска птичка, носеща името медояд.

Днес се вярва, че някъде около 300 екземпляра са останали на света и много скоро са на път да изчезнат. Известни са с един много сложен и специален ритуал за чифтосване, запечатван с годините многократно и дори изследван. Рязкото намаляване на индивидите е впрегнало всички учени да търсят причината. Все пак един вид може да изчезне при появата на нова заплаха, човешка дейност или нападение от непознат хищник. А балансът в природата трябва да се поддържа, особено след като човекът е този, който най-често го разрушава. Каква обаче е причината за изчезването на този вид? Оказва се, че всичко опира до краткотрайната памет на птицата.

Мъжкият медояд е променил толкова много своята песен за привличането на женски, че те самите отказват да го разпознаят като себеподобен вид. След като променената песен не дава резултат, мъжките дори забравят да пеят или просто не се опитват, обричайки се на бавна и сигурна смърт. Понеже няма никакви резултати от наследственото поведение, орнитолозите от Австралия започнали да забелязват и друг интересен феномен – медоядът имитирал песните на другите видове.

И до този момент няма научно обяснение защо се копират подобни звуци и каква е целта на цялото занятие. Дълго време се смята, че избират да копират този вид песен, за да могат да отблъснат нападението на по-големите птици. Скорошно проучване показва нещо малко по-различно и дори не толкова обнадеждаващо. Медоядите просто не знаели как да пеят своята любовна песен и освен това рядко се събирали на групи, за да могат да я научат. Младите птици научават вика на любовта, използвайки мъдростта на старите, както хората учат децата си да говорят и след това пренасят цялото си поведение и възпитание върху тях.

В естествения хабитат на медоядите, евеолюцията се променя до степен, в която новото поколение няма възможност да чуе и научи най-важната част от своята природа, след като по-възрастните птици се отдалечават значително. И понеже нямат избор, имитират любовните песни на други индивиди. Проблемът е, че това не са песните, които женските биха искали да чуят, следователно откриването на мъжки и размножаването става още по-трудно. И още по-тъжната картина е, че когато се излюпят новите рожби, семейството остава тихо, за да не привлече други хищници към себе си. Обикновено при по зряла възраст са успели да се запознаят с поведението,  което е необходимо, докато не разберем, че вече са толкова малко, че няма какво да имитират.

Поради липсата на социализация, както и намаляването на броят им, повечето прекарват живота си в търсене, но така и не откриват себеподобни. Към този момент повечето учени се опитват да намерят и да запишат песента, като ще се постараят да я пускат в дивата природа, за да напомнят на медоядите как трябва да звучат. Тук обаче идва и другата трагедия, трябва да покрият дивата територия на Австралия и да намерят един мъжки, който да е запазил цялата идея и техника на живот, а това вече е доста трудно. Статистиците са на мнение, че шансовете са около 12% за откриването на подобен екземпляр, а и постоянният спад на птиците продължава.

Планът в следващите години ще е да се заловят мъжки, които да слушат песента на любовта, като на няколко години ще ги пускат обратно в природата с надеждата, че ще успеят да намерят своите себеподобни. Ако имат успех, медоядите могат да се спасят, в противен случай ще са необходими няколко години, преди да отчетем загубата на още един вид.

Снимки: Wikipedia

 
 
Коментарите са изключени