shareit

Проблемните камили на Австралия

| от |

Да вземеш един биологичен вид и да го пренесеш на съвсем ново място е малко рисковано. Дивите камили на Австралия са добър пример. Те са внесени през 1840, за да се улесни изследването на държавата и скоро животните се оказват полезни и в изграждането на железопътните линии и телеграфите.

Още от началото обаче камилите и Австралия са в нестабилна връзка. В една от първите австралийски експедиции, в които участва – пътешествието на Джон Хорокс до Аутбак през 1846 – една от камилите убива водачът на експедицията. Докато сваля пушката си от гърба на едно от животните, то залита като някаква част от багажа й закача спусъка на пушката. Следва изстрел, който отнася средния пръст на Хорокс, след това влиза в устата му през лявата буза и изкъртва част от горните му зъби. Джон умира около месец след инцидента, но не и преди да нареди камилата да бъде екзекутирана.

По-мащабно погледнато, австралийските камили започват да създават проблеми през 30-те години, когато автомобилите им стават конкуренция. Тогава хиляди безработни камили се размножават със страхотна скорост из безкрайните поля и сух климат. От тогава популацията им се удвоява на всеки 8 години и през 2008 те вече са 600 000.

В момента Австралия е единствената държава със значителна популация на диви камили. 

Това се оказва огромен финансов и екологичен проблем. Тази напаст унищожава растения и водоеми като така лишава други животни. Дивите камили са особено агресивни когато търсят вода, разрушавайки канализации, водни спиготи, както и други инфраструктурни като огради и мелници. Те пречат и на движението по улиците и магистралите.

Полагат се усилия в посока премахване на камилите, но тази програма, разбира се, е приета с особено мнение от някои. Учените използват така наречените камили Юда – те са по-социални и учените ги прилъгват да дойдат, след което им слагат проследяващо устройство. Така камилите Юда, отвеждат без да знаят, хората при стадото си, което в последствие е намалено от стрелци с хеликоптери. Месото на загиналите крави е дарено на Близкия изток. Така от 2008 популацията им е била намалена осезаемо.

 
 
Коментарите са изключени