shareit

Перуански масов гроб с деца поставя нов рекорд за жертвоприношения

| от |

Природата дълго време не е била особено обяснима за цивилизацията. Още в най-древните архиви и дори в Стария завет можем да открием заплахите от глобална епидемия, суша и нашествие на скакалци. Почти всеки човек се опитва по един или друг начин да спечели милостта на боговете. В Перу един от най-големите страхове е очевидно топлото течение Ел Ниньо, което периодично променя температурата на океанската вода.

Промяната с няколко градуса автоматично влияе върху земеделието и риболова, а ако се върнем векове назад към Южна Америка, където същото течение се проявява, перуанците са принудени всеки път да се молят на най-различни божества и да се надяват, че тази година ужасът няма да се повтори. Поради факта, че именно температурата може да бъде фатална за реколтата и един от малкото начини за прехрана. Ел Ниньо в превод означава „Момчето“ или „Младенецът“, а причината за това духовно извисяване е фактът, че най-често се проявява около Коледа.

Преди това жителите на Еквадор и Перу са имали друго определение, защото и Християнството още не е било налично. Ефектът на това течение засилва значително дъждовете в Индонезия и Австралия, както и в Перу. Проявява се на цикли и на всеки четири години започва да функционира. Един друг особен проблем е, че понякога може да подрани и да изпревари закономерните четири години и да се прояви след две или седем години. Това обаче не пречи на местните жители да прибягват до най-различни мерки, с които да се предпазят.

Религията в този случай се оказва животоспасяваща. Първото историческо описание за този природен феномен е описано от Франсиско Писаро, който забелязва сериозни валежи в пустините именно в регионите на Перу. Топлото течение се редува значително и със студено течение наречено Ла Ниня. Смята се, че Ел Ниньо е отговорен за заличаването на цивилизации като тази на инките. Течението теоритично се смята и за потенциална причина за лошата реколта в Европа през 1789-1793, която пък води до лоша реколта в Европа и евентуален старт на добре познатата Френска революция, а след това се смята, че именно той е в основата на добре познатия масов глад през XIX век.

Едва през 1892 г. Камило Карийо дефинира течението, използвайки термина на перуанците. Основен проблем в глобален план е нарушаването на нормалната функция на еко системите, оказва се, че точно няколко градуса могат драстично да променят поведението на животни, водния свят и по този начин директно да се отразят върху нормалния живот. И докато мнозина са търсели решение на тази климатична промяна, Перу са преминали в много специфична крайност. В края на август, миналата година, археолозите попадат на една от най-големите ритуални площадки за жертвоприношения.

Близо до крайбрежното градче Хуанчако е открит един от най-големите масови гробове, като 227 от жертвите са деца на възраст между 5-14 години. Според анализът на останките, децата са били убити преди повече от 500 години. Някои от телата все още имат запазени кожа и коса, а от там се правят изводи, че въпросните са били убити в дъждовно време. Всички открити тела са били обърнати към океана и по тази причина се допуска, че перуанците са правили жертвоприношения за боговете. Тогаващните жители са се наричали Чиму и са били едно от най-влиятелните общества в региона по северното крайбрежие на Перу.

Смята се, че империята е успяла да достигне своя апогей между XIII и XIV век след новата ера и са успели да водят добър живот, преди да бъдат заличени от инките. Много скоро пристигнали испанците и сложили край на голяма част от обществата в Южна Америка. Именно тази империя построява и най-големият град Чан Чан. Едва миналата година се разкриват масови гробове и локации за жертвоприношения в Перу. Открити са още две локации, където са избити около 200 деца.

И както винаги, всяко жертвоприношение изисква Бог, а в този случай говорим за Ши – лунният Бог, който бил по-силен от слънцето. Молбите към него винаги трябвало да се поливат с кръв и това обяснява причината за толкова ного тела. И до този момент археолозите са сигурни, че ще открият много повече тела от известната до този момент цифра. Освен деца, учените откриват и около 40 война. Известен факт за това общество е, че е първото в света по производството на тухли.

Пустинята давала достатъчен ресурс за изработка, а самите жители бързо открили редица инженерни решения за създаването на цели градове, къщи, ферми и други сгради. Когато инките идват и заличават културата им, подземният град, за който се смята, че е на близо век е практически заличен от подпочвените води. Мнозина допускат, че жертвоприношенията са били направени именно в името на Ел Ниньо и евентуалното му предотвратяване, защото гладът бил безпощаден фактор.

Ритуалът включвал и ваденето на детското сърце, което се доказва от разместените ребра по телата. Някои експерти смятат, че докато жертвоприношенията при инките били редовна практика, при това общество още не били известни и в самото начало се смятало, че телата са именно принадлежащи на инките. Аутопсията обаче е показала съвсем друга история. За съжаление е повече от ясно, че този акт не е помогнал особено за промяната на климата.

 
 
Коментарите са изключени