shareit

От какво се страхува най-много слонът?

| от |

Работата в индийска железница покрива доста сериозен спектър от задължения. Служителите на всяка гара трябва да бъдат сигурни, че всеки ще се вози нормално във/върху влака и няма да има жертви, освен това трябва да се обръща внимание на товарите и багажите, а може би едно от най-забавните преживявания, както и опасни, е гоненето на слонове от релсите.

Едно от най-големите и дружелюбни животни на планетата може да направи достатъчно катастрофи на грешното място. В повечето случаи слонът е толкова търпелив, че отказва да се премести дори и при шума на приближаващия влак. За съжаление точно това води до сериозни проблеми, особено след като 266 слона стават жертва на този транспорт от 1987 – 2017 г.

Какво може да изплаши толкова сериозно този бозайник? След като Индия търси най-различни варианти за предпазване на жп линията и дори използва наблюдатели по цялото трасе, инцидентите започват рязко да намаляват за периода 2013-2018 г. Тогава само 30 слона са ударени от влак. Каква е тайната?

Индийските железници трябвало да открият най-големият враг на слона. За съжаление това не са хищници, не са и мишки, както мнозина очакват. Истината е, че най-големият враг на слона е пчелата. Колкото и куриозно да бъде, слоновете бягат много бързо, когато чуят популярното жужене на насекомото. И точно по тази причина на повечето гари започват да се монтират високоговорители за озвучаване.

Известно време преди появата на влака, аудио системата започва да пуска песента на пчелите и по този начин е сигурно, че близките животни ще са далече, когато преминава влака. Кондукторите също напомнят на машинистите да намалят скоростта в зоните, където може да преминават слонове. Идеята печели награда за най-добра иновация и значително подобрява шансовете на слона да продължава своята популация.

В някои региони, местните жители са намерили малко по-жесток вариант за предотвратяването на катастрофи. Там са поставени кошери и съответно при приближаването на влак се отварят и прогонват. Дебелата кожа на слона го предпазва от жилене. Тайната се крие в звука.

Преди години лондонските летища имаха проблеми с популацията гарвани, която по една или друга причина предпочела да обитава пистата. Една птица е достатъчна да бъде засмукана в двигателя и да причини самолетна катастрофа. Тогава персонала използваше най-различни методи за прогонване на пернатите почитатели на авиацията. При всякакви опити, включително и със звуци на страдаща птица, гарваните отказваха да напуснат.

И накрая нетрадиционното решение дойде с помощта на един специален изпълнител – Уитни Хюстън! Оказа се, че птиците изобщо не понасят изпълнителката и по тази причина преди кацане, персонал минава по пистата с високи говорители и „I Will Always Love You“, за да разпръснат гостите. Резултатът имаше, макар и повечето пътници да се чудиха защо е необходима тази меломанска процедура.

 
 
Коментарите са изключени