shareit

Няколко забавни факта за черните вдовици

| от |

Те не са най-смъртоносният паяк в света

Противно на твърденията в комиксите на Marvel (около едноименния супер герой), черните вдовици далеч не са най-смъртоносният паяк на Земята. Но те имат по-смущаващо име от истинския най-отровен паяк, шестоокият пясъчен паяк. Черната вдовица е на 7 място.

Вдовицата е най-отровният паяк в Северна Америка. Нейната отрова е около 15 пъти по-силна от тази на гърмящата змия като използва химикал, наречен алфа-латротоксин, който претоварва нервните клетки и причинява огромна болка. Когато латротоксинът достигне нервната клетка на човек, нервът изпуска всичките си сигнални химикали наведнъж, което претоварва съседните нерви. В допълнение към болката, ухапването може да причини подуване около раната, силни спазми, изпотяване и студени тръпки.

Но паяците са много по-малки от змиите и не отделят толкова много отрова наведнъж, така че ухапванията от черна вдовица представляват висок риск само за малки деца и възрастни хора. Разполагаме и с противоотрова.

Съществуват не един, а много видове

Три северноамерикански вида паяци се наричат с общото име „черна вдовица“. Те са: западният вид Latrodectus hersperus, северният вид Latrodectus variolus и южният вид, Latrodectus mactans. Женските черни вдовици могат да достигнат дължина около 4 сантиметра, а украската им е лъскаво черна, с популярното яркочервено петно с форма на пясъчен часовник на корема. Мъжките са наполовина този размер, по-светли и имат червени или розови петна.

Както подсказват имената им, южната черна вдовица живее в южната част на Съединените щати, западната по протежение на западния бряг и в пустинята, а северната черна вдовица може да бъде намерена в горните части САЩ и южните части на Канада.

Черните вдовици споделят своя таксономичен род с още 30 други паяка, които могат да бъдат открити по цял свят. Най-новото попълнение в рода Latrodectus, паякът Phinda, е открито през 2019 г. в Южна Африка и се знае, че има ярко лилави яйца.

Brown widow spider Latrodectus geometricus underside

Украската има за цел да изпрати съобщение

Червеният пясъчен часовник на корема на женската черна вдовица изпраща ясно съобщение за опасност. Но хората не са единствените, които трябва да са нащрек – основното им блюдо, насекомите, също искат да избегнат червеничкото на корема. Птиците, които обикновено избягват червените същества, тъй като това е често срещан признак за отрова, пък ловуват паяци. (Отровата на черната вдовица не действа, когато я изядат.) Така че, докато черните вдовици еволюират, те трябва да постигнат баланс между това да се скрият от своята плячка и същевременно да предупреждават хищниците.

Изследователят на паяци от Колорадо Никълъс Брандли, който провежда експерименти с макети на вдовици, направени на 3D принтер, показва, че яркочервените петна предпазват фалшивите паяци от нападения на птици. Пластмасовите паяци без украса са атакувани три пъти по-често от тези с червени петна. В друг експеримент жива черна вдовица с много червени петна е забелязана да плете мрежата си по-нагоре в терариума си от по-малко цветните си съмишленици. Защото допълнителните петна могат да й осигурят по-голяма защита от хищниците.

Изменението на климата разширява обхвата им

Черните вдовици са най-често срещани в топлите среди в южната и югозападната част на САЩ. Въпреки че изчезват, когато когато температурата започне да спада, те всъщност не се умират. Вместо това черните вдовици намират защитена зона и преминават в неактивно състояние, наречено зимна летаргия. През пролетта се появяват и започва сложната и весела част с чифтосването.

Черните вдовици са рядкост в най-северните участъци, но изменението на климата скоро може да промени това. Днес северните черни вдовици живеят на около 50 километра по-навътре в Канада, отколкото през 60-те години.

Сексуалният канибализъм е изненадващо рядък

Черните вдовици са си спечелили името, защото учените забелязват как женските изяждат своите половинки след копулация. Но изследванията показват, че при сродни видове, женските изяждат своите партньори в около 2% от случаите, така че експертите подозират, че и при класическите черни вдовици процентът на канибализъм е подобен в дивата природа.

Канибалското поведение също така се наблюдава за първи път в лабораторията, където мъжките няма къде да избягат от по-големите, по-гладни паяци. Но в естествените им местообитания мъжките имат възможност за бягство.

Мъжките също имат стратегии изначално да избягват по-рискови сексуални срещи; например, изследванията показват, че те могат да разберат дали една жена е гладна от феромоните й.

 
 
Коментарите са изключени