shareit

Неочакваните животни, които служат (или за малко да служа) на бойното поле

| от |

Животните са важен компонент на войната в продължение на хиляди години – или за допълване на работната сила с пренасяне на запаси и оборудване, или в действителните битки. Преди механизацията на войната животни като коне и мулета са от решаващо значение за армията, за да оцелее и да се бие.

Жалко следствие от полезността на животните в човешките войни е високата им смъртност – статистика, която никога не трябва да се пренебрегва.

Освен конете и мулетата, други животни също са употребявани често; обикновено кучета и птици. Но в хода на човешката история са използвани и някои други доста по-неочаквани същества.

Охлюви

Трудно е да се повярва, че скромният и често пренебрегван градински охлюв има своя роля във войната, но те са използвани по време на Първата световна война и спасяват човешки животи.

Тяхната чувствителност към различни частици във въздуха се използва като система за ранно предупреждение за газови атаки. Войските не успяват веднага да забележат някои биологични атаки, нито могат да разберат моментално дали влизат в зона, замърсена с газ.

Д-р Пол Барч, уредник на Отдела за мекотели в тогавашния Национален музей на САЩ, открива, че охлювите са в състояние да открият една частица на 10 до 12 милиона, което е три пъти по-висока чувствителност от хората. Барч осъзнава, че когато са изложени на токсичните газове, охлювите затварят дихателния си отвор, за да се защитят. Тази реакция се използва за сигнал за войниците да си сложат противогазите.

Firefly Nevit 02670 cr

Светулки

За разлика от охлювите, практическата употреба на светулките е доста очевидна. Не е изненадващо, че те са използвани като био-източници на светлина от съюзническите войски в слабо осветените окопи на Първата световна война.

Светулката (в този случай Lampyris noctiluca) има забележителна способност да произвежда светлина, с ефективност, която дори най-добрите изкуствени източници все още не могат да се сравняват.

Войниците събират шепа буболечки и ги поставяха в буркан, което осигурява малко, но полезно количество осветление, за да изпълнят задачите си. И ако има нужда от повече светлина – просто събират още!

Подобно на охлювите, смъртта на тези животинки по време на Великата война до голяма степен е засенчена.

Neophoca cinerea

Морски лъвове

Морските лъвове са мощни, злобни и бързи същества (способни да се движат със скорост до 50 километра в час), но във войната не се употребяват с цел убийство. Вместо това те се използват като подводни кучета пазачи.

САЩ успяват да обучат морски лъвове да търсят обекти под вода и да наблюдават дейностите в по-трудно достъпни или чужди зони. Тяхната интелигентност позволява да бъдат добре обучени и присъщите им способности под повърхността са несравними с никой апарат, създаден от човека.

Те са бързи, невероятно пъргави и имат страхотно зрение, което ги прави идеални за подводен патрул и подпомагане на военните за откриване и извличане на изгубено във водата оборудване. С тези умения те са използвани от САЩ за лов на мини в Персийския залив по време на двете войни в залива и по време на инвазията в Ирак през 2003 г.

Делфини също се използват заедно с морските лъвове.

Правени са редица опити да се заменят тези талантливи животни с машини, създадени от човека, но досега нищо не е било толкова ефективно.

Horniman fruit bat skin skeleton

Прилепи

Използването на прилепи като оръжие на фронта е едно от най-известните военни действия, свързани с животни. След японската атака на Пърл Харбър на 7 декември 1941 г. Лайтъл С. Адамс, американски зъболекар, решава да състави план за използване на прилепи за създаване на хаос в японските градове.

Той изпраща предложението си в Белия дом в началото на 1942 г.

Идеята не взема много под внимание здравословното състояние на прилепите, но, както Адамс обещава, щеше да гарантира големи щети.

Планът е малки запалителни устройства да бъдат привързани към прилепите, които след това ще бъдат пуснати от самолет над японските градове. По това време тези градове са изградени предимно от дърво…

Един от по-трудните проблеми, пред които са изправени изследователите обаче, е съхраняването и транспортирането на хиляди прилепи, въоръжени с експлозиви. За целта животните са охладени в тави за кубчета лед, така че да изпаднат в зимна летаргия, и след това са поставени в контейнери, в които да бъдат качени на самолета и след това пуснати на разсъмване. Контейнерите, снабдени с парашут, се отварят и се хвърлят, прилепите се разлитат навсякъде и готово.

Запалителните устройства са настроени да се задействат с таймер, давайки на животните достатъчно време да се напъхат в различни кътчета из града.

Естествено, контролирането на прилепите е тежка работа и няколко случайно запалват хангар и колата на един генерал.

След поредица от тестове проектът е прекратен и ресурсите са отклонени за производството на атомната бомба…

 
 
Коментарите са изключени за Неочакваните животни, които служат (или за малко да служа) на бойното поле

Повече информация Виж всички