shareit

Най-миризливите неща в средновековен Лондон

| от |

 

Хората

Населението най-вероятно е смърдяло отвратително. Хората не се мият много, а често и имат само един комплект дрехи. Те нямат никаква представа от лична хигиена и през лятото всички ходят по жегите изпотени.

Единственият източник на вода за миене в Лондон, например, е реката, но днес знаем, че работниците, които изпразват тоалетните, отиват да се измият именно там. Но, разбира се, в реката се изхвърлят и много други боклуци. Като цяло се смята се, че хората избягват напълно да се мият през зимата. След един по-топъл период някъде около 10 до 13 век, отново зимите започват да стават доста хладни и понякога Темза замръзва в продължение на седмици, така че къпането е малко трудно…

Като се има предвид колко парфюм си слагат по-богатите хора, справедливо е да се предположи, че някои от бедните райони, както и пренаселените райони, са доста смрадливи, освен друго и благодарение на жителите. Въпреки това, информация сочи, че хората смятат миенето за доста ефективно и полезно. Просто къпането не е толкова редовно занимание – това е е пълен контраст на съвременната ни мания за ежедневно миене.

 

Темза

Темза е единственото средство за извеждане на канализацията (на течните отпадъци със сигурност) извън града. Реката е и начинът, по който се получава питейна вода, но също така и мястото, където масово се изхвърлят отпадъци. Нищо чудно, че рибата умира.

Остатъците на месарите – парченца вътрешности, неща, които няма да бъдат изядени – са закарвани с ръчни колички до Темза и изхвърлени от специално изграден кей в опит да ги поставят в средата на реката, която е най-бързо течащата част. Труповете на животни също се озовават във водата.

Дик Уитингтън построява обществени тоалетни над реката, окачени на дървени основи, където можете да отидете и да се облекчите направо във водата. И на това се гледа като на доста удобен начин да се отървете от човешките отпадъци.

Едно предимство, което Лондон има пред Париж, например, е, че поне реката е много приливна, така че има сравнително прясна вода, която идва два пъти на ден – тя действа като огромна система за промиване на Лондон. Сена не е приливна – тя е много спокойна, леко течаща – така че би била и много по-мръсна.

 

Улиците

Канализацията и улиците практически не се различават. Наистина няма някаква особена канализационна система, просто по някои улици има издълбани канали отстрани. А някои са изкопани и по средата на улицата.

Пътищата са място за изхвърляне на всякакви отпадъци. По тях хората изпразват гърнетата си, има вътрешности на заклани животни, мъртви котки, кучета… Бръснарите-хирурзи, които пускат кръв с медицински цели, също я оттичат на улицата. Знаем, че през лятото, когато няма дъжд, улиците просто се затрупат с детрита на града.

Улиците стават толкова отвратителни, че хората носят налъми (в техния случай – дървено сабо на ток, което и издига над земята) върху нормалните си обувки, за да не крачат в цялата бъркотията.

 

Кожени изделия

Щавенето е изключително важен процес! Той превръща кожите на животните в използвам материал за всякакви неща, най-вече дрехи, което очевидно е изключително полезно. Но щавенето е и изключително гадно нещо. На всеки етап се отделят огромни количества отпадъчни продукти. Има алкални отпадъци от първоначалния процес на накисване на кожите. Има урина и куче фекалии, които се ползват за третиране на кожите. Трябва да се отдели и подкожната мазнина – тя също става отпадъчен продукт.

Щавенето е абсолютно ужасен процес, който вони и създава химически съединения, които понякога са много, много опасни – те всъщност могат да изгорят човешката кожа.

Затова властите се опитват да регламентират къде могат да бъдат кожарните и кланиците, а с напредването на средновековния период опитите за регулация се увеличават.

 

Тоалетните

Богатите семейства имат частни тоалетни в задната градина и очевидно те трябва да бъде почистени, за което си има специални служители, които споменахме. Иначе тоалетните са общи, които също споменахме. Един човек на име Ричард Гребникът се удавя в една от тях.

Хората които чистят тоалетните, са добре платени. Те идват през нощта и изхвърлят отпадъците в колички, след което ги отнасят. Като цяло няма начин да миризмата да се контролира, но може да се задържи именно с такова почистване. Но както можем да си представим, при един проливен дъжд, те преливат и просто стават част от редовната каша по улиците.

 

 
 
Коментарите са изключени