shareit

Мумията на нодозавъра – най-запазените останки на динозавър в историята

| от |

Дори не можете да видите костите му, но учените го смятат като може би най-добре запазеният екземпляр на динозавър, открит някога. Това е така, защото костите все още остават са покрити с непокътната кожа и люспи на праисторическото животно – 110 милиона години след смъртта му.

Кралският музей на палеонтологията Тирел в Алберта, Канада, наскоро показа динозавър, който е толкова добре запазен, че мнозина решават да го наричат не вкаменелост, а „мумия на динозаврите“. Тъй като кожата, бронята и дори някои от вътрешните органи на съществото са непокътнати, изследователите са изумени от почти безпрецедентния вид на находката.

„Ние не разполагаме само със скелет“, казва Калеб Браун, изследовател от Кралския музей Тирел, пред National Geographic. „Имаме динозавър, във вида, в който е бил едно време.“

Royal Tyrrell Museum from the staircase

Кралският музей на палеонтологията Тирел в Алберта, Канада

Когато този динозавър – член на новооткрит вид, наречен нодозавър, – все още се е тътрел по земята, той е представлявал огромно тревопасно животно, защитено от шипована, покрвна броня и с тегло около 3000 килограма. Днес мумифицираният нодозавър е толкова непокътнат, че все още тежи около 2500 килограма. Как мумията на динозавър би могла да остане толкова непокътната, е все още загадка, въпреки че, както казва CNN, изследователите предполагат, че нодозавърът може да е бил пометен от наводнена река и отнесен в морето, където в крайна сметка е потънал на дъното на океана. С изминаването на милиони години минералите може би в крайна сметка заемат мястото на бронята и кожата на динозавъра. Това може да помогне да се обясни защо съществото е толкова добре запазено в такава реалистична форма.

Колко „реалистично“ обаче е запазен екземплярът? Според Science Alert запазването е било толкова добро, че изследователите успяват да определят цвета на кожата на динозавъра. Използвайки техники на спектрометрия, изследователите откриват пигменти върху люспите на динозавъра. Очевидно оцветяването му е тъмно червеникавокафяво в горната част на тялото – и по-светло от долната страна.

Динозавърът е дълъг около 5,5 метра и очевидно е едър като танк.

Учените смятат, че оцветяването е ранна форма на контрасянка – камуфлажна техника, при която долната част на животното е по светла, а горната по-тъмна, така че когато светлината пада отгоре, цветът му се променя по околната среда. Като се има предвид, че този динозавър е бил тревопасно животно, цветът на неговата кожа вероятно играе роля в защитата му от огромните хищници по онова време.

„Ожесточените набези върху масивен, тежко брониран динозавър илюстрира колко опасни трябва да са били хищниците от Кредата“, каза Браун.

Сякаш запазването на кожата, бронята и червата не е било достатъчно впечатляващо, мумията на динозаврите е уникална и с това, че е запазена в три измерения – което означава, че е запазена и първоначалната форма на животното. „Това откритие ще влезе в историята на науката като един от най-красивите и най-добре запазени екземпляри на динозаври – Мона-Лизата на динозаврите“, каза Браун.

Въпреки че мумията на нодозавъра е изключително добре запазена, привеждането й в сегашната й форма и вид за излагане в музей все пак е било трудно. Всъщност съществото е открито за първи път през 2011 г., когато оператор на тежка машина случайно открива екземпляра, докато копае за петрол в пясъците в Алберта, Канада.

От този щастлив момент отнема на изследователите 7000 часа в продължение на 6 години, за да тестват останките и да ги подготвят за излагане в Кралския музей Тирел. Сега посетителите най-накрая имат шанса да се вгледат в най-близкото нещо до реален динозавър, което светът вероятно е виждал.

 
 
Коментарите са изключени