shareit

Мозъчен отпечатък може да крие ключа за ранно диагностициране

| от |

Отпечатъкът е нашият основен подпис в света и започнем ли да нарушаваме определените правила, шансовете именно пръстите ни да пазят отговорите, е повече от сигурен. Разбира се, в търсенето на уникална структура, разбираме, че това не е единственият елемент, който няма аналог в света. Оказва се, че следите по тялото ни са доста разнообразни и мозъкът не прави никакво изключение в тази посока. С помощта на ЯМР, невролозите могат да изградят карта на всеки мозък и да следят функционални мозъчен конектум – в този случай говорим за всички видове свръзки, които правят контакт.

При направените наблюдения става ясно, че нито един мозък не си прилича с другия и всеки регион е като самостоятелна територия, както е на картата с държавите. Всеки регион е ангажиран със задача, това може да е краткотрайната памет, слухът, движението на крайниците. Някои мозъчни региони се намират в определена територия и не се разширяват, докато други остават напълно независими.

Според едно изследване, общият брой на всички малки и големи дялове е около 180. И всички те се свързват с помощта на магистрала от неврони, като преносът на информация е един от най-бързите познати в света – съжаляваме, но интернет няма никакви шансове, а с подобна информация се замисляме и колко назад остава изкуственият интелект в разработката.

Връзката между всеки дял се активира в зависимост от действията, които един човек извършва в това отношение. През 2015 г. университетът в Йейл открива, че в нито един момент два дяла не се активират едновременно – доказателството идва с помощта на ЯМР, докато участниците в изследването са получили задачата да извършват най-различни операции. Интересното е, че събраната информация показва и още нещо – присъствието на почерк или отпечатък на работа.

Различните мозъчни зони имат различна активност, но при всеки човек се проявяват по особен начин. При направена проверка ще открием, че моделът може да бъде преизчислен с цели 95% успех. В ново изследване учените са се опитали да открият и колко точно време е необходимо, за да се изгради пълен отпечатък на работата на мозъка. На този етап са необходими само две снимки с ЯМР, за да може да се даде точен отговор на стъпките, по които ще работи, с други думи, да се изгради самият отпечатък.

Въпросът в този случай е може ли издадената картина да е актуална, при снимка, направена за около 5 секунди или е необходимо повече време. За  да се потвърди точното време, започват да се изследват всички зони за определени интервали, като те са обект на изследване и нито един друг. Събраният образ най-накрая се налага като една обща картина. Според крайният резултат става ясно, че е необходима около 1 минута и 40 секунди, за да се извлече точен мозъчен отпечатък – тоест картината, която може ясно да ни покаже как работи един мозък и какви операции извършва в определен момент.

Цялото изследване е посочено в научния журнал Science Advances от октомври 2021 г. За какво може да се използва това знание? Не се притеснявайте, няма да стигнем до филми като „Специален доклад“, тук по-скоро обектът на изследване ще е сравняването на мозъчен отпечатък на болен от Алцхаймер и здравите хора. Тази информация може да позволи малко по-добро лечение, както и активна борба с това заболяване.

Самите невронни магистрали няма как да се изследват, поне не на този етап, но активността на отделните дялове определено има предимства в този случай. На този етап шансовете за изследване и ранно диагностициране на аутизъм, удар и евентуално дименция, могат да се открият с помощта на този метод. Първата мозъчна карта е била изработена от немския лекар Корбиниан Бродман, но той успява да отличи само 52 специални зони на мозъка, същите във времето стават 180 и днес вече медицината започва да работи с тях, като най-вероятно ще успее да направи още една крачка напред.  

 
 
Коментарите са изключени за Мозъчен отпечатък може да крие ключа за ранно диагностициране

Повече информация Виж всички