shareit

Министър-председателят, който изчезна безследно

| от |

Следобедa на 17 декември 1967 г. група от петима пристига на плаж Шевио близо до Портси, Виктория, и започва разходка по протежението му под топлото австралийско слънце. Харолд Холт няма търпение да поплува.

Марджъри държи Холт под око, докато той плува все по-далеч. Изведнъж водата около него обаче сякаш закипява и той внезапно изчезва. Четиримата спътници на Холт се изкачват на скалите наблизо и преглеждат водата за следи от него. Не намират никой и нищо и съответно започват да изпадат в паника. Стюарт вика помощ и след минути трима водолази се хвърлят във водата. Но мъртвото вълнение е твърде силно дори за тях, а и водата е мътна. Те се оттеглят от прибоя, изкачват се на скала и отново оглеждат водата с бинокъл, докато не пристига полиция и специални екипи за търсене.

В рамките на един час хеликоптери се носят над брега, а водолази, завързани с предпазни въжета, влизат отново в бурното море. По залез близо 200 души персонал пристигна, включително спасители от австралийската армия, флота и брегова охрана. Най-мащабната операция за издирване в историята на нацията се увенчава с неуспех. Австралия е парализирана от новината за немислимото: премиерът Харолд Холт си отиде на 59-годишна възраст.

Два дни по-късно Холт е официално обявен за мъртъв, а лидерът на Партията на страната Джон Макюън полага клетва като министър-председател. На 22 декември се провежда опело, на което присъстват сановници, включително президентът на САЩ Линдън Джонсън, принц Чарлз от Уелс и президентите на Южен Виетнам и Южна Корея. Но не отнема много време и започват да се появяват най-различни конспиративни теории. Как лидерът на страната може просто да изчезне на плажа в компанията само на няколко приятели? Съгласно закона, без тяло не може да има официално разследване за изчезването на Холт. Въпреки обширния доклад, направен от полицията на Британската общност и Виктория, където сведения на очевидци и оперативно-спасителните операции са записани подробно, има хора, които отказват да повярват, че Холт, известен като добър плувец, случайно се е удавил. Само четири години след убийството на президента на САЩ Джон Кенеди, Австралия има своя собствена интрига.

Young Harold Holt

Холт като млад

Холт прекарва повече от три десетилетия в Парламента и се жени за своята любов от университета в Мелбърн, Зара Кейт Дикенс, но е министър-председател по-малко от две години, когато изчезва. Няколко месеца след полагането на клетвата през януари 1966 г. той има своя определящ момент: в реч във Вашингтон, окръг Колумбия, Холт обявява подкрепата си за войната във Виетнам, заявявайки, че Австралия „ще бъде до Линдън Джонсън“. По-късно същата година той се съгласява да увеличи австралийските сили във Виетнам, а в Мелбърн се появяват почти милион души, за да посрещнат президента Джонсън. Има и много, които протестират срещу войната и част от тях хвърлят боя върху колата на Линдън като скандират: „Колко деца убихте днес?“

С течение на годините теориите стават по-сложни и по-сложни. Петнадесет години след смъртта на Холт, Роналд Титкомб, бивш австралийски морски офицер, убеждава британския романист Антъни Грей, че премиерът работи като шпионин за китайското правителство от началото на 30-те години на миналия век. Холт, подозира Титкомб, е убеден, че австралийската тайна разузнавателна служба го преследва. В деня, в който е видян за последен път, Холт се гмурка в морето, след което е прибран от китайска подводница. Тази теория е посрещната с много присмех и Зара Холт я отрича години по-късно, казвайки: „Хари? Китайска подводница? Той дори не обичаше китайската кухня.“

Едва през 2005 г. викторианският съдия започна такова разследване за изчезването на Холт. Грейм Джонстън установява, че Харолд Холт се е удавил на плажа Шевио и че тялото му е било пометено в морето или отнесено от акули. За плажа отдавна се знае, че е опасен – документирани са безброй корабокрушения в околността от векове – и районът е ограден като военна зона. Холт получава специално разрешение за достъп до плажа с приятелите си. Въпреки че е опитен плувец, по това време той приема и болкоуспокояващи лекарства за контузия в рамото, а само шест месеца по-рано почти се удавя на същото място.

Докладът на съдията не спира изцяло теориите на конспирацията, но осигурява подкрепа за решението на Лорънс Нюел, полицейския инспектор, който разследва случая през 1967 г. и стига до заключението, че причината за смъртта на Холт е доста проста – свръх увереност и опасна мъртво течение. „Мисля, че той отиде да плува при условия, които бяха най-неразумните“, каза Нюел, „И това е всичко.“

 
 
Коментарите са изключени