shareit

Марко Поло ли „открива“ Америка?

| от |

За човек, който твърди, че е прекарал 17 години в Китай като довереник на Кублай хан, Марко Поло е оставил изненадващо малко писмени свидетелства за себе си. Нито един азиатски източник не споменава италианеца. Единственият запис на неговата одисея от 13 век през Далечния Изток е в неговите собствени „Пътувания“, който всъщност са написани от друг писател, както Марко му ги е разказал.

Но сега набор от 14 пергамента, за първи път изчерпателно проучени, ни дава редица нови сведения за пътуванията на Поло и нещо, което по-специално липсва от неговите разкази: карти.

ВитусИонассенБеринг

Витус Беринг

Ако са истински, картите ще показват, че Поло е записал формата на брега на Аляска – и пролива, който го разделя от Азия – четири века преди Вит Беринг, датският изследовател, който дълго се е считал за първия европеец, който го е направил. И може би и по-важното –  те предполагат, че Поло е знаел за Новия свят два века преди Колумб.

„Това би означавало, че италианецът е познавал западното крайбрежие на Северна Америка или е чувал за него от араби или китайци“, казва Бенджамин Б. Олшин, историк на картографията. „Няма нищо друго, което да знаем, че е вярно, ако това е вярно.“

Но Олшин признава и че автентичността на десетте карти и четирите текста едва ли е анализирана. Мастилото е непроверено и радиовъглеродно проучване на пергамента на една ключова карта – единствената, подложена на такъв анализ – датира кожата, от която е направен, към 15 или 16 век, което означава, че тя е в най-добрия случай копие. Друг вариант е, че самият Поло не пише нищо за лични карти или за земи отвъд Азия, въпреки че веднъж се хвали: „Не съм казал дори половината от това, което съм видял“.

Пергаментите идват в Америка с параходите на загадъчния италиански имигрант на име Марсиан Роси. Роси пристига в САЩ като юноша през 1887 г. и по-късно казва на историк, че документите са предадени чрез предците по бащина линия на адмирал, на когото Поло ги е поверил. Мустакатият и издокаран Роси е баща на шест малчугана и работи като шивач в Сан Хосе, Калифорния. Той е харизматичен, пуши пури и въпреки малкото си образование написва научнофантастичен трилър „A Trip to Mars“.

Може ли и Роси да е фалшифицирал документите на Поло? „Той със сигурност е бил способен на такова нещо“, казва неговият внук Джефри Пендърграфт, изпълнителен директор в Хюстън енерджи, който е пазител на документите. Но нито Пендърграфт, нито картографските експерти подозират Роси в подправяне на картите. „Такова невероятното количество знания по цялото разнообразие от теми – бих бил скептичен, че дядо ми е притежавал“, казва Пендърграфт.

Когато Роси дарява на Пендърграфт „Карта с кораб“ на Библиотеката на Конгреса през 30-те години на миналия век, дори ФБР се намесва. Анализът на агенцията, поискан от библиотеката и подписан от самият Дж. Едгар Хувър.

Една от причините пергаментите да са изчезнали оттогава е тяхната идиосинкразия. Те разказват за хора и места, които не само отсъстват от разказите на Поло, но и от известната ни история. И не се вместват добре до известните стилове картографиране на епохата – портуланските ветроходни карти, проекциите на Птолемей и средновековните схеми, известни като „mappae mundi“.

На пергаментите има надписи, някои секретни, други на италиански, латински, арабски и китайски. Олшин, професор в Университета по изкуствата във Филаделфия, който прекарва повече от 13 години в проучвания, които публикува в книга, е първият учен, който напълно декодира и превежда картите и проследява родословието на Роси с известен успех обратно към Венеция и Поло. Едно от най-загадъчните открития на Олшин е намекът за Фусанг – мистериозно китайско име от 5 век за „земя отвъд океана“, за което някои учени сега твърдят, че е Америка.

Историята казва малко за трите дъщери на Поло. (Той няма синове.) Но Фантина, Белела и Морета имат звездно участие тук, подписвайки се на някои от пергаментите и твърдейки, че са извадени от „писмата на баща им“, очевидно след смъртта му. Белела пише за досега неразказани срещи със сирийски навигатор, група от копаещи жени в горски кожи и хора на полуостров „два пъти по-далеч от Китай“, които носят тюленова кожа, живеят на риба и правят къщите си „под земята“.

„Пътувания“ веднага прави Поло знаменитост след завръщането му във Венеция, както за описанията му на далечни земи, така и за това, което неговите сънародници подозират, че е чисто фантазиране.

 
 
Коментарите са изключени