shareit

Махмурлукът – кои илачи нямат ефект

| от |

Честита нова година на всички! А сега по въпроса…

Алкохолният махмурлук е свързан с различни симптоми, които могат да включват сънливост, главоболие, проблеми с концентрацията, сухота в устата, световъртеж, стомашно-чревни оплаквания, умора, изпотяване, гадене, свръхвъзбудимост, тревожност и чувство на общ дискомфорт, който може да продължи повече от 24 часа.

Симптомите се развиват, когато концентрацията на алкохол в кръвта спадне значително и достигат пик, когато се върне почти до нула.

Симптомите на махмурлука, разпознати в контролирани проучвания, включват общо неразположение, жажда, главоболие, чувство на световъртеж или припадък, умора, загуба на апетит, гадене, болки в стомаха и усещане за ускорен пулс. Някои симптоми като промени в режима на сън и стомашно-чревен дискомфорт се дължат на преките ефекти от алкохолното отравяне или симптомите от последващата на липса на алкохол в кръвта. Сънливостта и нарушената когнитивна функция обаче са двете доминиращи черти на алкохолния махмурлук.

Как се лекуват тези неудобства?

Махмурлукът е слабо разбран от медицинска гледна точка. Здравните специалисти предпочитат да изучават злоупотребата с алкохол от гледна точка на лечение и профилактика и има мнение, че махмурлукът предоставя полезно, естествено и успешно възпиращо средство за прекомерното пиене.

В рамките на ограниченото количество сериозни и достоверни проучвания по въпроса се води спор дали махмурлукът въобще може да бъде предотвратен или поне смекчен. Налице е също така огромно количество народна медицина, както и откровено шарлатански методи. Преглед на литературата по тази тема, дълъг четири страници, в British Medical Journal заключава: „Не съществуват убедителни доказателства, които да предполагат, че всяка конвенционална или допълваща намеса е ефективна за предотвратяване или лечение на алкохолен махмурлук. Най-ефективният начин да се избегнат симптомите на алкохолен махмурлук е да се избегне пиенето.“ Повечето лекарства не намаляват значително тежестта на махмурлука. Някои съединения намаляват специфични симптоми като повръщане и главоболие, но не са ефективни за намаляване на други често срещани симптоми на махмурлук като сънливост и умора.

Aspirin-Fläschchen

Потенциално полезни лекове

Някои източници сочат, че няма доказателства за ефективно лечение на махмурлука, но някои неща могат да помогнат.

 • Рехидратация: Пиенето на вода преди лягане или по време на махмурлук може да облекчи свързаните с дехидратацията симптоми като жажда, световъртеж, сухота в устата и главоболие.
 • Нестероидни противовъзпалителни лекарства като аспирин или ибупрофен се предлагат като лечение на главоболието, свързано с махмурлука. Въпреки това няма доказателства в подкрепа на ползата от тях и има опасения, че приемането на алкохол и аспирин заедно може да увеличи риска от стомашно кървене и увреждане на черния дроб.
 • Толфенаминовата киселина, инхибитор на синтеза на простагландини, в проучване от 1983 г. намалява главоболието, гаденето, повръщането, дразненето, но няма ефект върху умората.
 • Пиритинол: Проучване от 1973 г. установява, че големи дози (няколкостотин пъти препоръчителния дневен прием) на Пиритинол, синтетичен аналог на витамин В6, могат да помогнат за намаляване на симптомите на махмурлук. Възможните странични ефекти обаче включват хепатит (увреждане на черния дроб) поради холестаза и остър панкреатит.
 • Екстракти на базата на дрожди: Разликата в промяната на дискомфорта, безпокойството и нетърпението са статистически значими, но не се установяват значителни разлики в параметрите на кръвната химия, концентрацията на алкохол или ацеталдехид в кръвта и не подобрява значително общото благосъстояние.

Flowering kudzu

Корените на кудзу (Pueraria lobata), често срещана съставка в билковите лекарства за махмурлук, могат да имат вредни ефекти, когато се комбинират с алкохол

Недоказани лекове:

Препоръките за храни, напитки и дейности за облекчаване на симптомите на махмурлук изобилстват. Древните римляни, под ръководството на Плиний Стари, са предпочитали суровите яйца от бухал или пържено канарче, докато възстановителният препарат „прерийна стрида“, представен на Световното изложение в Париж през 1878 г., съветва за суров яйчен жълтък, смесен със сос Уорчестър, Табаско сос, сол и черен пипер. Към 1938 г. хотел Ritz-Carlton предлага лек срещу махмурлук под формата на смес от кока-кола и мляко (самата Кока-кола е измислена, според някои сведения като средство специално за махмурлук). Писателят-алкохолик Ърнест Хемингуей разчита на доматен сок и бира. Другите предполагаеми лечения за махмурлук включват коктейли като Bloody Mary или Black Velvet (състоящи се от равни части шампанско и тъмна бира). Проучване от 1957 г. на американски фолклорист установява широко разпространената вяра в ефикасността на тежките пържени храни, доматения сок и сексуалната активност.

 

Други непроверени или дискредитирани лечения включват:

 • Вярва се, че консумацията на още алкохол след началото на махмурлука ще облекчи симптомите, което се основава се на теорията, че махмурлукът представлява форма на отнемане на алкохол от организма на човек и че чрез засищане на нуждата му симптомите ще бъдат облекчен. Социалните пиячи и алкохолици твърдят, че пиенето на повече алкохол облекчава симптомите на махмурлука, но изследванията показват, че пиенето с тази цел предсказва настоящи или бъдещи проблеми с алкохола и разстройството при употребата му, чрез отрицателно укрепване и развитие на физическа зависимост. Докато практиката е популярна в традицията и се разпространява от много продавачи на алкохолни напитки, медицинското мнение е, че така просто се отлагат симптомите и се стимулира пристрастяването. Предпочитаните питиета за продължаване на алкохолната сесия включват Корпс Ривайвър, Фернет Бранка и Блъди мери.
 • Кудзу (Pueraria montana var. Lobata): Основната съставка на лекарства като Kakkonto. Изследване заключава: „Хроничната употреба на Pueraria lobata по време на висока консумация на етанол, като например при лекарства срещу махмурлук, може да предразположи субектите към повишен риск от новообразувания и патология, свързани с ацеталдехид. „Pueraria lobata изглежда е неподходяща билка за използване при билкови лекарства срещу махмурлук, тъй като е инхибитор на ALDH2.“
 • Артишок: Изследванията показват, че екстрактът от артишок не предотвратява признаците и симптомите на алкохолен махмурлук.
 • Сауна или парна баня: Според мнението на лекарите това може да е опасно, тъй като комбинацията от алкохол и хипертермия увеличава вероятността от опасни анормални сърдечни ритми.
 • Кислород: Има различни разкази за ефекта на кислород от бутилка – предимно от медицински персонал и военни пилоти. Те твърдят, че кислородът понякога също може да намали симптомите на махмурлук, причинени от консумация на алкохол. Теорията е, че увеличеният поток на кислород в резултат на кислородната терапия подобрява скоростта на метаболизма и по този начин увеличава скоростта, с която токсините се разграждат. Един източник обаче заявява, че (в авиационен контекст) кислородът няма ефект върху физическото увреждане, причинено от махмурлука.
 • Фруктоза и глюкоза: Глюкозата и фруктозата значително инхибират метаболитните промени, причинени от алкохолна интоксикация, но въпреки това те нямат съществен ефект върху тежестта на махмурлука.
 • Витамин В6: Не са установени ефекти върху метаболизма на алкохола, пикови концентрации на алкохол в кръвта и глюкоза и психомоторната функция не се подобрява значително при използване на добавки с витамин В6.
 • Напитки с кофеин: Не е установена значителна връзка между употребата на кофеин и тежестта на махмурлука.
 
 
Коментарите са изключени