shareit

Лора Баси и първите стъпки на жените в науката

| от |

Името Кюри е спечелило огромен принос в историята на физиката и откритията. Едва ли има човек, който да не познава легендарните постижения на физичката, но преди нея не трябва да забравяме присъствието на друга жена, която по време на просветлението прави някои емблематични открития и поставя титлата „Една от първите жени – учени в света“.
Историята на Лора Баси започва през 1711 г. в Болоня, Италия.

По това време жената постоянно боледува и всяко посещение на доктора кара малкото момиче постоянно да се интересува от практиките, инструментите и лекарствата, които се крият в чантата му.
Когато е на 13-годишна възраст, докторът предлага да запознае момичето с философията. Родителите нямат нищо против и така започва въвждането в света на логиката и метафизиката. Още в тази крехка възраст, докторът забелязва невероятен интелект в Лора.

Скоро д-р Гаетано Такони започва да представя своята ученичка и на учениците в Болоня. Вниманието към жаждата за знания е привлечено и от Просперо Ламбертини (бъдещият папа Бенедикт XIV).
Благодарение на натрупаните знания и критичното мислене, момичето много скоро започва да участва в най-различни дебати със съучениците си, много скоро се издига до нивото на публична фигура. Знанията ѝ блестят толкова сериозно, че скоро получава предложение за стипендия в университета и внимание към философията.

През 1732 г. успява да защити философската си теза в общината и получава докторска степен по философия на 21-годишна възраст. Лора е едва втората жена, която получава такава докторска степен, първата е Елена Корнаро Писцопиая през 1678 г.
Малко след дипломирането започва да преподава физика. Точно това я прави и първата жена – преподавател по физика в Европа. И до днес има твърдения, че може би е и първата в света.

Laura_Bassi_-_Carlo_Vandi

Снимка: By Carlo Vandi – [1][dead link], Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=2634148

Като иноватор в тази дисциплина, дамата среща някои затруднения. На първо място не може да преподава само при молба от нейните колеги. Въпреки това не се отказва от науката и посвещава целия си живот на тази битка, позволявайки на други жени да прекрачат прага на науката.

По време на своята кариера започва да запознава света с физиката на Нютон и също така провежда различни експерименти в сферата на електричеството в Италия. През 1738 г. се омъжва за професор Джузепе Верати и му ражда 8 деца. Дори бракът и здравата фамилия не е причина злите езици да спрат да пускат хапливи коментари по неин адрес. Много често мнозина се пресмивали на нейния труд, обвинявайки я в употребата на семейни връзки за прокарването на своите експерименти. Колегите ѝ се надявали, че ще остане в дома си и ще бъде домакиня, но Лора имала други планове и все пак е посветила живота си на науката. Няколко години по-късно ще получи възможността да стане част от личните учени на папата известни още като Бенедетини.

Лора отново е единствената жена, която получава правото да бъде част от това общество. В този момент е получава писма от редица философи, включително и Волтер, който с голямо прескърбие установява, че Лора Баси не може да бъде срещната в Лондон. Самият той бил готов да бъде член на италианското научно общество, въпреки появята на Нютон от английската школа. През 1749 г. започва да дава частни уроци на други учени.

Представянето на Нютон я превръща в звезда, но по същото време вече рзглежда и теорията на Бенджамин Франклин относно привличането и отблъскването на електричество. През цялата си научна кариера, Баси представя редица изследвания на теми като гравитация, механика, хидравлика и още много други. Нейният научен труд позволява на Болоня да се превърне в център за провеждането на електрически експерименти. През 1776 г. успява да затвори устата на всяка възможна критика, след като става председател на катедрата по експериментална физика.

Животът ѝ приключва на 20 февруари 1778 г. и дори тогава продължава да е една от най-известните жени в цяла Болоня. Стичащите се на погребението са толкова много, че колегите ѝ носят ковчега на ръце до църквата. Лора остава в добри отношения с папата и до последния си дъх е благодарна за осъзнаването на природата и всичко около нея. За съжаление няма много архиви, които да покажат разработките ѝ. За един живот изпълнен с наука, единственото запазено са няколко вестника. След това потъва в забрава. Въпреки това през следващия век ще има достатъчно учени, които с гордост ще споделят, че са посещавали университета на Лора Баси и точно там са придобили своите нови знания.

Заглавна снимка: By Mailsapartbassimore – Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=44189471

 
 
Коментарите са изключени