shareit

Козата обича усмивките

| от |

В последно време трябва да сте забелязали, че интернет, както и развлекателната индустрия, са полудели по козите. Не случайно съществува и видео игра, която се нарича „Goat Simulator“. В мрежата често това животно се оказва в центъра на събитията и забавните клипове никак не са малко. Едва ли някой подозира, че козите са може би единствените по-близки и успешно опитомени животни след кучетата, а е малко спорно кое първо се е доверило на човека. Във времето козата е получила много лошо реноме, на първо място обича да се катери и да унищожава реколтата, често намира боклуци, които да консумира, а в миналото дори е получила правото да се смята за символ на дявола.

Преди близо 10 000 години, човекът започва да се занимава със земеделие, а колкото повече ресурс събира, толкова повече пасищни животни намират място при него. Точно в този интервал ще видим и приобщаването и на редица други животни. С оглед на това, трябва да признаем, че отношенията ни с козите започват много назад във времето. Искаме или нe, те са успели да видят няколко пъти края на света, забелязали са падането на империи и често са били до нас, за да ни снабдяват с мляко. Мнозина биха заявили, че не искат да си спомнят онзи аромат, ала в миналото критиците са били значително по-малко. И всичко, което иска една коза в замяна, е усмивка!?

Направено проучване през 2016 г. показва, че козата ще потърси човек при нужда от помощ. Това е изненадващо, след като самото животно не е гледано, за да бъде компаньон, въпреки това, симпатиите не са малки. Учените били изненадани от факта, че докато пастирите се занимават с най-различни дейности, именно козата ще се доближи и ще бъде социална. Нейните качества се нареждат на второ място след тези на кучето, а може би и на първо, имайки предвид времето, в което се опитомява животното. Това обаче не било разглеждано до 2018 г. когато Кралското отворено общество на науката не решава да изследва поведението на козите. Направеният експеримент установил, че тези животни могат да разпознават лицевото изражение. Били необходими около 35 животни.

Те били пуснати свободно в двор, но на близката стена се поставяла черно-бяла снимка на човек. Първите няколко дни той бил със сърдит поглед, а след това се усмихвал. Учените наблюдавали колко време козата ще гледа едната снимка и колко време ще гледа другата снимка. Отговорът не закъснял. Проверката доказала, че животните не се интересуват дали срещу тях седи мъж или жена, но ако се усмихва, те ще гледат него повече и ще обръщат специално внимание. Някои дори се позиционирали по-близо до картината, чувствайки се в безопасност. Изненадата била голяма, защото все пак кучетата например са известни с разпознаването на емоции. Те могат да разберат кога сме щастливи, кога сме нещастни и тъжни и ядосани.

За тях това не е проблем. Конете също реагират положително и се радват, когато разкриваме емоциите си, най-вече тези, които ни показват как изглеждаме в такива моменти. Нещо повече, те са склонни дори да запомнят, когато им се радваме. Подозираме, че цялото изследване изглежда доста смешно, но нека не забравяме една важна подробност. Козата е гледана единствено за своите ресурси и не би трябвало да развива подобно поведение или да осъзнава какви са човешките емоции. Очевидно е обаче, че в последните години, бивайки отглеждана по-стриктно от хората, животното или е еволюирало или винаги е можело да познава човешката емоция.

Без значение кога точно се е проявило това качество, учените започват да се замислят дали еволюцията не се е отразило по същия начин и за други животни. Тепърва ще се изследва именно това поведение, но в заключение ще кажем, че следващият път, когато минавате покрай коза, спокойно може да и се усмихнете, тя също ще се зарадва.

 
 
Коментарите са изключени