shareit

Кой изпече първата пържола – един дълъг кулинарен път

| от |

В един момент от човешката история ще открием, че някой е стигнал до голямото заключение, че може да хвърли парче месо на огъня и да види какво ще се случи. Впрочем не трябва да забравяме, че самият огън е голям празник за някогашните хора. Някои историци смятат, че първата пържола е била инцидент и резултат от неубозданите сили на огъня, но фактите са факти и за зла беда – много вегани няма да бъдат щастливи от този факт.

Тази стъпка променя завинаги цивилизацията, мотивира хората да започнат да ловуват, да контролират огъня – източникът на топлина и светлина. Експериментът е повече от прекрасен, но нека отговорим защо някогашните праисторически хора са предпочитали тази обработка на месото. Оказва се, че дъвченето на изпечено месо е много по-добър вариант пред суровото. Имайки предвид, че някогашните прародители не са разполагали с инструменти като нож и вилица, късането се е случвало предимно с ръце. Високите температури правили чудеса с продукта, а ароматът, няма защо да се лъжем, той привлича хора и до днес.

Има и още един много специален позитив, огънят убива всички бактерии и вредители по хранителният продукт. Друг позитив е, че малките племена осъзнавали и още едно качество на огъня, месото на убитото животно скоро започвало да мирише неприятно, което е сигурен знак, че не трябва да се консумира, но през огнената преработка, малцина страдали от някакви проблеми, следователно не се налагало на ловците да работят извънредно. Изпеченото месо имало и други позитив, може да се натрупва и да се разваля по-бавно. Антрополозите от Харвард са правили точно този експеримент и след като оставят един глиган на слънце, взимат две проби.

Първата е след 12 часа престой, а втората след 24 часа. Резултатите са изключително неприятни още от самото начало, наличието на вредни бактерии, които ще нарушат чревния тракт. След още 24 часа се достига ниво, което ги прави опасни за живота. След обработка на продукта изчисляват, че около 88% от същите са неутрализирани. Цифрата все още е висока, но след като в миналото са липсвали агенции по контрол на храната, както и претенции от страна на праисторическите хора, консумацията се е случвала. Други позитиви при обработеното месо са фактът, че започва разпадът на протеините в него, които правят много по-висока хранителната му стойност.

По това време, в тази епоха на цивилизацията, храната е абсолютно всичко. Например човешкият мозък може да е едва 2 процента от човешкото тяло, но има нужда от 20% от калориите, които получаваме в тялото си, за да функционира правилно. Следователно още тогава месото е помогнало за ускоряването на процеса към по-светло бъдеще, все пак нашите прародители е трябвало да се развиват еволюционно и в този момент точно този продукт е бил особено ценен. Отново се извиняваме на веганите, които не са съгласни с консумацията на месо, но историята доказва, че сме оцелели благодарение на него.

Интересен факт е, че не сме единствените, които се опитват да повишат вкуса на храната си. Шимпанзета, горили и орангутани също не връщат печеното месо пред суровото. За съжаление те не са успели да разберат защо другите подобни на тях са търкали две пръчки в екстаз и после са танцували като побеснели около огъня. Как обаче знаем, че тези видове консумират месо? Учените са проверили и дори са предоставили вкусни храни, които да им помогнат. Последната стъпка в готварските умения е създаването на гърне. Те идват доста по-късно в развитието на човешката еволюция – цели 20 000 години.

Едва тогава някой стига до заключението, че може да използва това чудо, за да остави месото да се вари и готви с часове над огъня, докато хората продължават да се грижат за своето оцеляване, като по този начин няма да чакат пред огъня за чудото. Следователно този кулинарен символ дава пълна свобода за изпълнението на други дейности. С повече свободно време се появява и идеята за отглеждане на плодове и зеленчуци. Всичко започва в Близкия изток и отново с помощта на огъня. Това решение било доста добро за хората с по-малки челюсти, които не можели да дъвчат месо. Исторически погледнато, веганството се нарежда на второ място след месото, но ще възникне много по-късно като движение. В миналото хората с по-малко зъби в устата били обречени на глад и сигурна смърт, ако не е от глад, тогава най-вероятно от задавяне. Комбинацията от лов и фермерство се случва между 10 и 15 хиляди години назад.

Очаква се, че най-вероятно тогава сме успели да развием мозъците си до степен, в която да експериментираме с вкусове и да пробваме нови храни. Не казваме, че всеки експеримент е бил успешен, впрочем много са били неуспешни, но първите опити за кулинария никога не са, дори и днес. Именно тогава се наблюдава и промяната на човешката челюст, все пак минават няколко милиона години в дъвченето на сурово месо. Това е още едно доказателство, че или ползваме едно умение или го губим – еволюцията го доказва. Около 100 хиляди години назад, човешкият череп се променя и става значително по-малък на фона на тялото. Единственият пострадал в този процес е мастодонтът.

Веднъж след като се отваря апетита за месо, хората започват да преследват този вид и бързо го изтребват. Климатът също е помогнал за този процес. Днес здравата усмивка не може да ни нахрани така, както се е случвало в началото на човешката еволюция, но добрата новина е, че не се налага.

 
 
Коментарите са изключени