shareit

Кое Чарлз Дарвин смята за шедьовър на инженерството?

| от Ивелина Беркова |

Обявеният нов сезон на телевизионната игра “Стани богат” за пореден път ще постави на изпитание знанията на своите участници и публика. Излъчен за първи път през 2001 година на българския ефир, световно известната игра се завръща за своята 20-та годишнина с водещ актьорът Михаил Билалов. Докато всички чакат да видят с какви замайващи въпроси ще се борят участниците тази година, в родният ефир наскоро се появи трейлър, в който представи един от въпросите, които ще се паднат: “ Кое Чарлз Дарвин смята за шедьовър на инженерството?”. По стандартите на предаването въпроса е последван с четири възможни отговора: А.Мравуняка, B.Пчелната пита, C.Дворецът Кенсингтън и D.Айфеловата кула.

            Ако някой си е набелязал отговор А, C или пък D, съжаляваме да ви уведомим, че това не са правилните отговори. Според Чарлз Дарвин дизайнът на пчелната пита е “абсолютно перфектен за икономия на труд и восък”. Но защо той смята така? Нека разгледаме структурата на сладкото убежище на нашите приятели пчелите.

            Всички сме виждали тези интересни редове клетки, които пчелите наричат свой дом. Тяхната форма наподобява тази на шестоъгълника. Първите наблюдения датират от 36 година преди Новата Ера, римският учен Марк Теренций Варо се опитва да разбере как природата е дала дарбата на тези така малки създания да “чертаят” перфектните шестоъгълници, с които ги свързваме и до днес.

Според него изборът на тази форма не е случаен, а стратегически ход от страна на пчелите, за да могат да побират повече мед в тях. Тази негова теория се доказва от американският математик Томас Хейлс, който през 1999 година пише математическо доказателство, наречено “Предложението за пчелната пита”, което показвало, че от всички възможни структури, пчелните пити използват най-малко количество восък. И не само това – те са най-ефективните структури в природата – стените се срещат под точен 120-градусов ъгъл, перфектен шестоъгълник.

            Интересен е и начинът, по който пчелите използват груповата работа, за да създадат най – перфектните килийки. Вместо да строят всяка клетка една по една няколко екипа от работните пчели се организират да строят по няколко такива едновременно. И не само това, но дори отстрани тяхната работа да изглежда хаотична, тя е точно преценена. С направата на част от една клетка пчелата се втурва към друга от в момента правещите се клетки, за да се редува с друга пчела, като така има дори равномерно разпределение на труда. Също така са преценили колко пчели ще работят, докато другите седят встрани, за да се нахранят с достатъчно мед, за да продължат строежа.

Дебелината на всяка от килийките възлиза на точната мярка 0,073мм. Ще се запитате как е възможно това? За да са сигурни, че всичко е перфектно, пчелите почукват върху стеничката на килийката, и с помощта на своите пипалца измерват възникналите вследствие вибрации, по които разбират кога дадена стена е достигнала точната дебелина. Пчелите-работнички са си изчислили точно колко мед трябва да са консумирали за направата на една такава пита. При тях принципът е за най – малко восък да направят пита, която да събира максималното количество мед.

            Чарлз Дарвин с право нарича пчелите най – добрите инженери в света. На пръв поглед една пчелна пита изглежда обикновена и не толкова интересна, но за сметка на това тези насекоми са се постарали да си построят перфектният дом и хранилище. Невероятно е като се помисли, че хората с хилядолетия усъвършенстваме строителството си с помощта на всевъзможни мерки, докато нашите малки съседи вече са строели шедьоври, които са вълнували дори и мислители от древният свят.

Снимки: Wikipedia

 
 
Коментарите са изключени за Кое Чарлз Дарвин смята за шедьовър на инженерството?

Повече информация Виж всички