Китайският месест червей като деликатес в Азия

| от |

Водните биолози и еколози са категорични, че човек познава само няколко процента от количеството морски обитатели, които се крият в дълбините на океаните. Интернет предлага сериозен снимков материал на хората, които искат да изследват и да се запознаят с не толкова лицеприятните морски обитатели, както и да разберат тяхната функция, но ако има едно интересно същество, което успя да влезе в новините, това със сигурност е Urechis caupo.

Запознатите най-вероятно ще го познават като океанския червей с лъжица, макар и впечатляващият кадър да не може да предостави точен поглед на лъжицата. Принципно този морски обитател се среща в плитките води по западното крайбрежие на Северна Америка. Въпреки това, миналата година плажовете на Калифорния се обсипват с много сериозно количество червеи. Според биолозите, най-вероятно последната по-сериозна буря е успяла да изкара повечето обитатели от пясъка, където обикновено пребивават и да ги изхвърли на брега.

Gaebul

Снимки: By ProjectManhattan – Own work, CC0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=19330493

Въпросните червеи обикновено живеят до 25 години и се хранят и навигират в естествената си среда, използвайки шпатуло-подобната си уста за консумация на планктон и бактерии. На размери достигат дължина между 10 и 30 сантиметра и винаги са с цилиндрична форма. Освен това се различават съвсем леко от азиатските си събратя, поради простата причина, че се намират в различни географски пояси. Обикновено се занимават с консумацията и на други същества, които откриват по скалите, но като цяло основната им функция е по-скоро да пречистват океана, отколкото да се разглеждат като хищници. Поради факта, че червеят няма крайници, той е принуден да пулсира, за да може да поема храната си. Макар и самата му структура да влиза в сериозни противоречия с етиката на морксия свят, учените обясняват, че формата е перфектна за обитател, който трябва да се крие в пясъка на морското дъно.

Korean Sea Worm

И също така не трябва да забравяме, че това същество е успяло да се запази близо 300 милиона години. За съжаление червеят има и още една неприятна страна, той е същество, което пуска много специфична есенция, когато умрат или прекарат сериозно време извън водата, както се е случило в Калифорния. И не трябва да забравяме, че жителите на Източна Азия вече знаят вкуса на този вид храна. Според тях, когато животното бъде варено или изпържено, то има вкуса на миди. Южна Корея прекрачват границите на разумното и кръщават китайския червей с друго име – „кучешки гениталии“. По една или друга причина сме сигурни, че това име не би могло да привлече клиенти. Европа и САЩ все още отказват да откриват екзотиката на този вид храна. Друго приложение на червея е и употребата му като стръв за по-големи риби.

Заглавна снимка: By J. Patrick Fischer – Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=11412045

Заглавната снимка е заснета на пазар в Южна Корея.

 
 
Коментарите са изключени за Китайският месест червей като деликатес в Азия

Повече информация Виж всички