shareit

Кането ди Кароня – селото обладано от дявола, извънземни и други висши сили

| от |

Малкото селце Кането ди Кароня е известно с красотата си и красивата природа в Североизточна Сицилия. На тази територия живеят едва 136 души, преброени през 2010 г. Това е едно от местата, за които Стивън Кинг ще каже, че когато стане 8 часа, тротоарите се събират и остават само къщите, като всеки минувач просто ще забрави, че някога е посещавал тази територия. Все още присъстващо на картата, макар и само като точка, селото започва да изненадва жителите с някои много интересни аномалии, регистрирани още от 2003 г. Благодарение на него, светлината на прожекторите ще бъде насочена в тази посока и дори ще се обвинят нечисти сили, които включват дявола и извънземни. Оказва се, че истината е още по-безумна, но какво се случва?

Първите истории се отразяват от в-к The New York Times, който описва серия от странни къси съединения, довели до изгарянето на 9 сгради, принуждавайки около 17 семейства да напуснат дома си. Проверката на електротехници не дава никакво обяснение за същите, инсталацията е видимо здрава и разполага с всички защити за предотвратяване на големите проблеми. Всичко започнало с един телевизор. Въпросният бил собственост на Антонино Пежино. Мъжът пуснал приемникът, за да гледа коледните фестивали, когато същият се взривил. По време на празниците, други жители също се оплакали от аномалии в електрическата мрежа.

Изключените от контакта климатици също лумнали в пламъци. Ел. таблата се стопили в редица къщи. Ключалките и самите дръжки на вратите започнали да се тресат, сякаш се опитват да се отскубнат от вратите. В този момент голяма част от технологията в домовете започнала да се държи странно и някои обитатели дори ще подчертаят нейния агресивен вид. Цялата тирада от проблеми продължила до 9 февруари 2004 г. с огромен пожар, който принудил още 39 души да напуснат домовете си. Терорът в малкото село достигнал до такива величини, че някои не се прибират с месеци у дома си и едва в края на юни 2004 г. се осмеляват да дадат втори шанс на имотите си. Най-странното е, че никой не е успял да намери разумно обяснение, всяко едно събитие било случайно и без никаква логика.

Пежино говори пред вестниците и споделя, че най-вероятно това е намесата на някаква свръхестествена сила, която създава главоболия на местните. Като католик, Антонино е сигурен, че някой е прокълнал жителите и най-вероятно дяволът се е разхождал по улиците. Без значение кой точно е отговорен, кметът Педро Шпинато веднага потърси помощта на спешната помощ, като евакуира хората в хотел в други села и къщи за гости, поне за известно време. Палермо плаща всички видове издръжки за престоя им, поне докато проблемът се отстрани.

Да се открие дом за около 130 души не е чак толкова трудна задача, някои от евакуираните дори са щастливи, защото никога не са били в хотел, следователно не е трудно да се насладят на една почивка. Други обаче се чувстват като неканени гости и не могат да се отпуснат в чуждо легло. Пежино се притеснявал да се разхожда в къщата на полицай с близнаци, защото знаел, че ако е малко по-шумен, може да ги събуди. След като всички са евакуирани, кметът започва разследването си на 11 февруари 2004 г. Само месец по-късно, пожарите отново се възобновяват, като спазват своята основна традиция – без никаква логика. Най-накрая властите се принуждават да изключат електричеството на цялото село. Електрическата компания ENEL и националния институт на Италия се включват в едно подробно разследване.

След седмици в проверка, най-накрая вдигат рамене и споделят, че най-вероятно пожарът е следствие на по-високо напрежение в електрическата мрежа, но причината за него също остава доста странна и почти невъзможна в това отношение. В това отношение те са готови да заподозрат гео магнетични полета и аномалии до присъствието на извънземен източник в атмосферата. Докато миряните виждат намесата на дявола, по-разумните започват да обвиняват извънземни, но едва след като изчерпват всички останали варианти. Почетният президент на Асоциацията на екзорсистите – очевидно има такава – отец Габриел Аморт ще сподели пред The Guardian, че има някакво обяснение относно пожарите, колкото и безумно да изглежда то:

„Изпратихме свещеник във всички къщи за благословение и прогонване на злите духове, защото случващото е сигнал точно за такова присъствие. Това се случва, когато дяволът се намеси в живота на обикновените хора. Натовареният със задачата признава, че е усетил чуждо присъствие.“

Междувременно Пежино показва още по-голям религиозен фанатизъм, той е готов да направи жертвоприношение за безсмъртните богове, като започнал да търси черна коза или овца. След убиването на животното, процедурата изисквала погребение дълбоко в земята, като никой не трябвало да консумира месото. Сред чистата форма на лудост, някои от жителите запазват своя разум и отказват да приемат наличието на паранормални явления, дяволски атака и други подобни. Експертът Серджио Конте е бил сигурен, че най-вероятно става въпрос за дефектни кабели в разпределителната мрежа, но при проверката се установява, че щетите са външни, а не вътрешни, което изключва употребата на по-некачествени или неправилни проводници. Неговото окончателно мнение в този случай е, че не може да става въпрос за употребата на грешни материали.

До 2008 г. Италия отказва да повдига обвинения за евентуално нападение или човешка грешка при старта на самата аномалия. Само 4 години след експлозията на електроуреди, повечето проблеми сякаш приключват и градът забравя и оставя всичко в миналото. Този инцидент в архивите продължава да стои като „официално необяснен“. Само 6 години по-късно историята се повтаря и този път аномалиите стават още по-агресивни. Този път шкафовете с дрехи започнали да се запалват и дори един автомобил лумва в пламъци от нищото.

Още един път се говори за намесата на извънземни, но освен това се намесва и употребата на така наречените Тесла вълни, които някога сръбският изобретател е предлагал като автоматична защита. Най-накрая карабинерите са принудени да поставят и видео наблюдение в селото, надявайки се, че поне ще открият някой виновен за цялата паника. На 5 март 2015 г. успяват да заловят един от подпалвачите – 26-годишният Джузепе Пежино – синът на Антонино, който беше категоричен, че дяволът е виновен за всичко. Синът е изпратен в затвора, докато баща му е поставен под много строго наблюдение.

Малко по-късно Джузепе ще признае, че е правил пожарите, за да успее да привлече вниманието на правителството и евентуално да спечели правителствена помощ. Има само една подробност, докато властите го задържат за заснетото престъпление, той самият отрича, че е имал някакво участие за аномалиите през 2003 г. След като те са се случили, по-късно е започнал да си мисли как може да изкара още малко пари от помощи, но оригинално никога не е бил замесен или е подбуждал към подобен вид паники. Случаят продължава да е пълна мистерия за всички останали.

Днес селото се превръща в призрачно, след като голяма част от хората започват да се местят в по-големи градове, за да търсят работа. Останали са по-малко от 150 човека с адресна регистрация. Проблемът е, че ако Джузепе е направил пожарите в домовете, тогава някой трябва да обясни как е успял. По-голямата част от тях се случват без някой да е успял да го види, а що се отнася до проблемите в електрическата мрежа, те също са обект на разглеждане, макар и да липсва всякакъв отговор.

Снимки: Wikipedia

 
 
Коментарите са изключени за Кането ди Кароня – селото обладано от дявола, извънземни и други висши сили

Повече информация Виж всички