shareit

Как Шер спаси Най-самотния слон на света

| от |

Шер никога не е възнамерявала да участва в спасяването на 4-тонен слон от зоопарк в Пакистан, но след като вижда обилно количество призиви в Twitter през 2016 – „Освободете Кааван“ – „Богинята на попа“ се обажда на Марк Коун, бизнесмен, когото веднъж срещa на парти, за когото си спомня, че има опит да помага при преместването на слонове в Африка.

„Изведнъж просто го правех“, казва Шер. „Не очаквах нищо да се случи, но щях да си кажа: Да, опита.“ За нейна изненада обаче Коун се съгласява да лети за Пакистан по-късно същата седмица…

Elephas maximus (Bandipur)

Азиатски слон като Кааван

След раждането си през 1985 г. в Шри Ланка, Кааван незабавно е изпратен като подарък за дъщерята на президента на Пакистан. Слонът се оказва в зоологическата градина в Исламабад, където споделя заграждението си със своя приятел Сахели. Двата слона често са заключвани и не им е осигурена адекватна храна, вода или пространство. През 2012 г. Сахели почива от гангрена от инфекция, причинена от веригите, оставяйки Кааван сам. Тогава той е провъзгласен за „най-самотният слон на света“.

Подобно на много слонове в плен, Кааван страда. Той затлъстя и разви патологично черти в поведението си – в неговия случай непрекъснато се люлее. „Когато слон прави подобни движения, той е в дълбоко психологическо отчаяние“, казва Шер. Разочарованието на Кааван също се проявява като агресия и той убива двама от пазачите си, което кара зоопарка да го държи постоянно във вериги.

Въпреки че не всички слонове в плен се държат в плачевни условия, те имат специални характеристики, които ги правят особено неподходящи за живот в клетка – в това число необходимостта от преходи на големи разстояния, желанието за сложен социален живот и високата им интелигентност. Повечето съоръжения за отглеждане не са в състояние да задоволят тези природни изисквания и много места активно подлагат слоновете на малтретиране.

През 2015 г. Самар Хан, ветеринарен лекар от САЩ, отива до зоологическата градина, докато е на посещение на семейство в Пакистан. Тя е ужасена от вида на Кааван и решава да стартира кампания в социалните медии, за да се опита да го освободи. В Twitter и Change.org, Хан създава петиция, която събира над 400 000 подписа. Но Хан е най-изненадана, когато Шер отговаря.

Веднага след като Шер и Коун се включват обаче, става ясно, че властите нямат интерес да се разделят със звездната атракция на зоопарка. „В началото беше толкова трудно“, казва Шер. „Администрацията дори не искаше да говори с нас. Не бяха мили, нито ги интересуваше, просто наистина наистина не ги интересуваше.“

Cher 1971

През 2016 г. зоологическата градина се съгласява да осигури на Кааван повече вода и да махне веригите, но не много повече от това. На следващата година Шер пуска песен „Walls“, за да привлече вниманието към слона и да отбележи старта на Free the Wild – фондация с нестопанска цел, която Шер съосновава с Коун за насърчаване на хуманното отношение към животните в плен.

И все пак Кааван вероятно би останал зад решетките, ако не бяха усилията на Оваис Аван – пакистански адвокат, който изправя зоопарка пред съда и печели знаковото дело, създавайки прецедент за правата на животните в Пакистан. Неочаквано върховният съд нарежда Кааван не само да бъде освободен, но и целият зоопарк да бъде затворен, отбелязвайки голяма победа за всички животни там.

Заповедта е издадена през май 2020 г., обаче, в разгара на пандемията Covid-19. Това добавя слой трудности към и без това логистично сложната задача да се освободи слона. За помощ Шер, Коун и техните колеги се обръщат към Амир Халил, ветеринарен лекар от фондация Четири лапи. „Имахме много предизвикателства в подготовката, но Кааван е много добър приятел и ни съдейства“, казва Халил.

Екипът осигурява място за слона в Светилище за дива природа в Камбоджа – 30 000 акра залесена местност близо до Ангкор Ват. Транспортирането на масивния слон на разстояние над 5000 километра до Камбоджа изисква от Халил и неговите колеги да дресират Кааван с желание да влезе в персонализирана щайга, която може да издържи грубата сила на слона, и да поставят Кааван на диета, за да отговори на строгите изисквания за тегло при пътуване по въздух. Те също така работят за намаляване на агресията на Кааван и подобряване на психичното му здраве.

„Д-р Амир се сприятели с Кааван и го вкара в тази клетка“, казва Шер. „Не мисля, че някой друг би могъл да направи това.“

 
 
Коментарите са изключени