shareit

Как и кой започна конспирацията за плоската Земя

| от chronicle.bg |

Противно на общото мнение, значително количество от населението на Земята знае, че формата й е сферична от около 2000 години. Питагор е смятан за първият човек, които излага идеята, че планетата е кръгла – около 6 век пр. н. е. Тя не става много популярна, до 4 век пр. н. е., когато Аристотел я подкрепя, изтъквайки, че южните съзвездия се качват по-нагоре в небето, когато отидеш на юг, и че при лунно затъмнение сянката на Земята е кръгла. Библиотекаря в Александрийската библиотека, Ератостен, през 3 век пр. н . е. надгражда техните доказателства и дори успява да изчисли обиколката на планетата с изненадваща точност.

Продължаваме с Тъмните векове, когато се предполага, че християнството отхвърля напълно налудничавата идея за кръглата Земя. Това всъщност не е така – през 7 век католическият монах и учен Беда създава влиятелен трактат, в който се говори и за кръглата форма на света. Трудът му “ The Reckoning of Time“ се копира и разпространява из цялата Каролингска империя. По-късно, през 14 век, в „Божествена комедия“ Данте Алигери пише за кръгла Земя, което изглежда не притеснява никого. Ислямският свят също споделя това мнение.

Историкът Джефри Бъртън Ръсел казва: „Със забележително малко изключения, няма образован човек в историята на Западния свят от 3 век пр. н. е. насам, който да вярва, че Земята е плоска.“

astronomy-atmosphere-earth-220201

Въпреки всички тези доказателства все още нищожен процент от населението на кръглата ни планета смята, че тя е плоска. По коментарите в интернет може да изглежда, че тези хора са повече, отколкото всъщност са, но анкета от 2018, проведена от YouGov сред 8 215 запитани, показва, че:

  • 84% вярват, че Земята е кръгла
  • 5% казват „Винаги съм смятал, че планетата е кръгла, но в последно време съм скептичен/имам съмнения“
  • 2% казват „Винаги съм смятал, че планетата е плоска, но в последно време съм скептичен/имам съмнения „
  • 2% казват „Винаги съм смятал, че планетата е плоска“
  • 7% казват „Друго/не съм сигурен“

rowbotham-625x352

Самюел Роуботъм

Как започва конспирацията?

Flat Earth Society – организацията на плоскоземците – стартира в средата на 19 век благодарение на Самюел Роуботъм от Лондон, Англия. Самюел, който напуска училище на 9-годишна възраст, твърди не само, че Земята е плоска, но и че всичко, което виждаме в небесата, всъщност е само на няколко хиляди километра от нас. Въпреки че идеите му са абсурдни по всяка възможна причина, Роуботъм печели аудитория повече с острия си и бърз ум, ораторско майсторство и харизма. Не било важно дали е прав или не, а само това, че успявал да създаде съмнение в главите на хората в учените, с които често дебатирал. Както пише Leeds Times: „Едно нещо, което той успяваше да покаже, е че учените, несвикнали да се защитават, не могат да смогнат на човек, на шарлатан ако щете (но находчив и добре запознат с теорията си), наясно със слабите места на опонентите си.“

Освен че прави малко състояние от публични лекции, той пише книгата „Earth Not a Globe“ („Земята не е кълбо“) и създава общността Zetetic Society, което освен за плоската Земя се застъпва и за това само факти, които човек сам може да докаже, да се приемат за истина. В страни от това Роуботъм, вече под псевдонима Доктор Самюел Бирли, продава универсални лекарства и субстанции за удължаване на живота, които прави сам.

През 1956, когато човечеството е напът да изстреля първия сателит в орбита, друг Самюел – този път Шентън от Доувър, Великобритания, попада на Zetetic Society и се закача за идеите. В следствие създава International Flat Earth Research Society (Международното общество за изследване на плоската Земя), което продължава делото за просвещение на човечеството в истината!…

В същото време обаче през 1957 се появява Спутник, който всеки с малко знания може да следи и който много хубаво демонстрира, че Земята не е точно плоска. 

Това, разбира се, не спира Шентън. Той пояснява, че сателитите обикалят в кръг над диска, върху който живеем. Когато се появяват снимки на Земята от космоса, човекът казва „Лесно е да се прозре как такива снимки могат да заблудят неопитното око.“ Когато астронавти се връщат от космоса и казват, че Земята не е ни най-малко плоска, ами изцяло сферична, конспираторите изваждат универсалния си аргумент: „Това е масова заблуда на обществото“.

През 1972, когато Шентън почива, калифорниецът Чарлз Джонсън поема щафетата и създава Международното общество на Америка за изследване на плоската Земя. Джонсън твърди, че има конспирация за формата на Земята от хилядолетия: това е конспирация, за която се борят „Моисей, Колумб и Франклин Рузвелт“. По принцип Колумб почти сигурно е смятал, че планетата е сферична като единствено е объркал обиколката й, а Моисей не е трябвало да се бори с никого, защото древните Египтяни вярвали, че Земята е плоска, както й евреите, по времето, когато се предполага, че той е живял.

Но какво толкова печелят хората, които пробутват идеята за кълбовидната Земя? Според Джонсън така учените се борят срещу религията (въпреки че, както отбелязахме вече, християните през цялата човешка история, както и всяка по-голяма религия днес, смятат света за кръгъл).

Въпреки глупостите на Джонсън, обществото му набира членове като в пика си те са 3500. През 1997 пожар в щаба му унищожава архива, където членовете се записват, а през 2001 самият негов лидер умира, което слага край и на организацията. Нищо обаче не е загубено, защото на помощ идва интернет!

Ce9lU4oVAAA4XGk

Даниел Шентън 

През 2004 Даниел Шентън (днес президент на Обществото на плоската Земя) създава интернет форум посветен на конспирацията, а през 2009 форумът се превръща в уикипедия тип сайт. Не липсват, разбира се, и Фейсбук, Туитър и Ютюб страници посветени на темата.

Въпреки че има известно неразбирателство около детайлите, в момента Обществото на плоската Земя вярва, че планетат е диск, Северният полюс е в центъра му, а Южният полюс е всъщност стена по ръба на този диск, заради която водата от океаните не пада през ръба… Тази стена е почти невъзможно да се достигне, защото НАСА я охранява строго и не позволява никой да отиде до нея и да я види с очите си. НАСА освен това е и много актива в производството на сателитни снимки на Земята, както и друга информация, с което да поддържа световната заблудата за формата на планетата. Явно екипът на Google Earth също е забъркан. 

1200px-Flag_of_the_United_Nations.svg

ООН се опитват да ни кажат истина с логото си, създадено от дизайнера Оливър Линкълн Лъндкуист и екипа му още през 1945, но ние сме прекалено слепи за нея

Как пътуват самолетите и корабите при такива плоски условия? Ами много просто. „Околосветските полети и плавания стават в кръг около Северния полюс“. Пилотите и капитаните само си мислят, че обикалят кълбо, защото софтуерът на GPS системите е специално направен, за да изглежда така. По въпроса с разликата в горивото (понякога доста ярка) при пътуване около кълбо и диск – там вече се замесени нефтените компании.

Слънцето и Луната също се въртят в кръг над нас. „Когато Слънцето е над главите ви, е ден, когато не е, е нощ.“ Как точно става всичко това, няма още конкретно обяснение.

„Планетите са орбитални астрономически обекти. Земята не е планета по дефиниция, защото е в средата на слънчевата система и над нея се въртят Слънцето и планетите. Тази уникалност, фундаментална разлика и централност правят всяко сравнение с други небесни тела несъстоятелно. Като да сравняваш баскетболни топки с игрището, върху което тупкат“, обясняват от Обществото на плоската Земя защо другите планети са кръгли пък само нашата е плоска.

Гравитацията работела много просто: „Земята постоянно ускорява с 9,8 м/с². Именно това ускорение усещаме като гравитация. (…) То идва благодарение на универсалния ускорител, известен като тъмна енергия или етеричен вятър.“ Проблемът с това изказване е, че при това постоянно ускорение само след 1 година планетата ще надхвърли скоростта на светлината.

Какво има от другата страна на диска все още се дискутира от плоскоземците. Но няма и голямо значение, защото човек не може да отиде там. В интервю за Forbes Роби Дейвидсън казва: „Ние не вярваме, че нещо може да падне от ръба (на диска), защото голяма част от обществото ни смята, че има купол. Слънцето, Луната и звездите са от вътрешната страна.“

26805463_1727254170660250_3393127818945711452_n

Майк Хюджис с ракетата си

Всичко на сайта на плоскоземците може да се опровергае с елементарни усилия. Така че доколко въобще тези хора се опитват да са сериозни? Шофьорът на лимузина Майк Хюджис успява да събере $8 000 дарения от Обществото на плоската Земя, за да построи ракета, с която да излети до небето и да докаже, че земята е плоска. Финално машина заедно с платформата, от която да се изстреля, струва около $20 000, а построяването й отнема около 10 години. С нея Хюджис успява да достигне височина от 580 метра, което всъщност е впечатляващо за аматьорска ракета с човек в нея.

В крайна сметка сигурно всички вярваме в поне едно нещо, което не е така и никакво количество информация и доказателства не би могло да ни убеди в обратното.

 
 
Коментарите са изключени

Марадона се готвеше да тръгне за Шефийлд, а лошото време провали трансфера на Кройф в Дъмбартън

| от |

Парите тотално промениха футбола. Реал Мадрид, Барселона, Манчестър Юнайтед… От десетилетия тези клубове разполагат с огромни бюджети за привличането на нови играчи, модернизация на стадионите и базите по последния вик на модата и технологиите и т.н. Но вече има и клубове като Манчестър Сити и Пари Сен Жермен, които са с още по-неизчерпаем ресурс от споменатите в началото колоси. Нужно ли е да припомняме, че преди две години парижани платиха 222 млн. евро за Неймар и дадоха тон на новата трансферна лудост.

А Манчестър Сити? Само допреди две десетилетия и половина клубът бе затънал в жестока криза. Огромни дългове задушаваха „гражданите“, а отборът се свлече до третия английски ешелон. Отделно Сити загуби и правата върху търговската марка и в продължение на няколко години не продаваше атрибути с емблемата си. Тренировките се провеждаха в спортния комплекс в Мос Сайд – не най-приветливата част в южен Манчестър. И докато играчите тренират, около тях се шляеха бездомници и алкохолици, чието най-голямо забавление бе да сипят обиди срещу играчите. Агрономът на клуба от онези времена в средата на 90-те си спомня, че често нямало пари дори за бяла боя, за да се разчертае полето…

Но днес Сити и Пеп Гуардиола водят футболната революция в Англия и налагат световните стандарти. Каталунецът често блести с гениална тактика в мачовете на тима, а зад себе си има ръководство, което е готово да отговори на всяко негово желание. Резултатът ли? Погледнете таблицата с крайното класиране през миналия сезон. Срещу името на Сити са 98 точки и голова разлика 95:23. Година по-рано, през пролетта на 2018-а, пък отборът на Гуардиола завърши със 100 точки в актива си и 106 отбелязани гола. Изумително!

Изумителни обаче са и числата, които стоят зад тези успехи. Съвсем наскоро Манчестър Сити стана първият клуб в историята, който е платил над един милиард евро за футболистите, които притежава в състава си. Ако трябва да сме пунктуални, сумата е 1,014 млрд. евро. И отлично илюстрира новите порядки в съвременния футбол. „Тези пари не стигат и за пет като Неймар“, вероятно би пресметнал някой от по-младите почитатели на играта, но си заслужава да припомним няколко истории като доказателство, че не всичко е пари. Понякога нещата опират до чист късмет, а и прищявките на съдбата често си казват думата.

Пари, късмет, съдба – всяко от тях се намесва при проваления трансфер на Диего Марадона в… Шефийлд Юнайтед през 1978 г. Мениджърът на „остриетата“ вижда 17-годишния номер 10 на Архентинос Хуниорс и предлага 200 000 паунда за него. Офертата е приета, но англичаните не успяват да съберат сумата накуп, както иска Архентинос. Трансферът пропада, въпреки че Марадона има дори самолетни билети за Острова. Вместо него Юнайтед взима Алехандро Сабея за 160-те хиляди, които успява да набере. И изпада в четвърта дивизия… Нататък пътят на дон Диего е легендарен. Бока Хуниорс, Барса и Наполи, където и до днес е със статут на божество.

Шотландският Дъмбартън пък подготвя божествено посрещане на Йохан Кройф през 1980-а. Холандецът вече е на 33 и признава, че е бил изкушен от заплатата, която му давал малкият клуб. Но преговорите приключват неуспешно, след като съпругата на Кройф изтъква аргументи като например лошото шотландско време. Семейството избира Вашингтон Дипломатс в Щатите.
Малко повече от десетилетие по-късно мениджърът на Шефийлд Уензди Тревър Френсис взима Ерик Кантона на проби от Ним през 1992-ра, но иска инатливият виртуоз да остане поне седмица. Ерик отказва и заминава за Лийдс, където са готови да подпишат с него веднага. Останалото е история, следва трансфер в Манчестър Юнайтед и се ражда Крал Ерик.

Алфредо ди Стефано е кралят на Реал Мадрид в средата на миналия век. Но митът на мадридистите почти става каталунски идол. Барса го договаря, но разбира, че той е притежаван едновременно от Ривер плейт и Милионариос (Колумбия), което по испанските закони носи главоболия и евентуални санкции. Така Барса се отдръпва, но Реал се договаря с двата клуба и взима играча, който носи пет поредни европейски купи за „белия балет“. А колко по-различно можеше да е всичко…

През 1983-та, когато е на 19, датският талант Михаел Лаудруп пътува до Ливърпул и дори разглежда „Анфийлд“, преди преговорите да приключат с неуспех. „Мислех, че ще играя в Ливърпул, всичко бе уредено – спомня си Махаел. – Две седмици по-късно те се обадиха и поискаха договорът да е за четири години, а не за три. Бях разочарован и блокирахме трансфера.“ Така Лаудруп отива в Ювентус, а Ливърпул взима Ян Мьолби, друг датчанин.

Soccer - World Club Championship - Toyota Cup - Real Madrid v Vasco da Gama, Tokyo, Japan

Интересна е и случката на Раул отпреди десетина години. През 2008-а легендата на Реал се бе договорил с Тотнъм, а ако Хуанде Рамос не бе уволнен, великият нападател щеше да носи екипа на лондонските „шпори“. Сделката бе готова, но шефовете на клуба уволниха испанския мениджър и голмайсторът отказа трансфера.

Зинедин Зидан пък бил на крачка от трансфер в Блекбърн, но вече покойният директор на Роувърс Джак Уокър отсякъл: „За какво ни е този французин, имаме си Шърууд.“ Зизу спечели две титли на Италия с Ювентус, а с Реал Мадрид – трофея от Ла Лига, Шампионската лига и Суперкупата на Европа. А колко по-различно можеше да бъде, ако бе станал футболист на Роувърс, нали? И за него, и за английския клуб. Но така е в живота, така е и във футбола. Понякога не всичко опира до парите, въпреки че без тях отбори като Манчестър Сити, ПСЖ и Челси никога нямаше да бъдат това, което са днес.

 
 
Коментарите са изключени

Да влезеш в спалнята на кралицата

През лятото на 1982, 33-годишен безработен фен на кралското семейство два пъти преминава 14-метрова стена, покрита с бодлива тел и въртящи се шипове, покачва се по водосточна тръба, влиза в Бъкингамския дворец през един отключен прозорец, сяда на трона на кралицата и дори се наслаждава на кратък tête-à-tête разговор с Нейно Величество.

Майкъл Фаган е роден на 8 август 1948 в Лондон. Жени се през 1972, а когато влиза в Двореца, Майкъл вече има четири деца на възраст между 3 и 10 годинки. В миналото мъжът работи като декоратор и художник, но когато започва да крои плановете си за взлома е безработен.

В месеците преди влизането той прави 12 огледа на Бъкингамския дворец като казва на майка си, че отива да се види с неговата приятелка Елизабет Реджина. За първото си влизане – през юни 1983 – той твърди, че захожда откъм прозорец на стая за камериерки. Когато камериерката вика охранители, но Майкъл не е намерен, те автоматично предполагат, че жената си въобразява.

Фаган разказва, че след това просто се разхожда из дома на кралицата като намира стаите на принц Чарлз и на принцеса Даяна. Той също така казва, че понеже не намира тоалетна, се облекчава в паничката на коргитата. Разказва и че пие някакво вино, което намира в стаята на принц Чарлз. Чувствайки се, по негови думи, като Златокоска, Фаган сяда и на няколко трона.

Той твърди, че му е било по-лесно да влезе, отколкото да излезе, но въпреки това по път за навън просто минава през задните градини и прескача още веднъж стената.

В деня след първия му взлом, Фаган прави опит да открадне кола и е вкаран в затвора за 3 седмици преди да излезе под гаранция. Той влиза в Двореца за втори път на следващия ден. 

Всичко започва в 7:00 сутринта – Фаган отново прескача стената и се изкачва по водосточна тръба този път до покрива, където оставя сандалите и чорапите си (защото такъв човек, разбира се, че носи сандали с чорапи). След като влиза през друг отворен прозорец, той „следвах картините“, за да определи кои стаи са на кралицата. В този процес Майкъл задейства поне една аларма, която обаче е пренебрегната: по-късно ще се окаже, че няколко аларми са инсталирани не както трябва. Към 7:15 часа той успява да счупи стъклен пепелник и взима едно от парчетата му със себе си в спалнята на кралицата, където възнамерява да пререже вените си пред Нейно Величество…

След като отваря завесите близо до леглото й, Елизабет натиска алармата, но по стечение на обстоятелствата никой не отговаря – нощната охрана вече си е тръгнала, а прислугата, която би могла да я чуе, точно в този момент чисти други стаи или разхожда коргитата.

Фаган казва, че кралицата била облечена в нощница с щампа на Статуята на свободата и при вида му извикала „Какво правиш тук?“ След това се опитала да телефонира за помощ, някъде към 7:18, но асистентите й закъснявали за работа и затова заедно с една от прислужничките успяват да вкарат Майкъл в един килер като го убеждават, че там ще намери цигари.

В крайна сметка кралицата и прислужницата намират лакей и го оставят да надзирава Фаган – оказва се, че той не само му дава цигари, но и му сипва чаша от популярното уиски на Елизабет Famous Grouse, което намира в стаята й. Според официалния доклад, кралицата също присъства в сцената, но е прекалено загрижена да пази кучетата си от похитителя, който става все по-емоционален.

По-късно Фаган казва, че краткия му набез на Бъкингамския дворец е в резултат на приемане прекалено много халюциногенни гъби, от които все още е друсан. Срещу него не са повдигнати обвинения за влизате с взлом, но прекарва известно време в психиатрична клиника през 1982, за да се изясни състоянието му.

След като цялата работа преминава, Фаган продължава да се замесва в неприятности с властите, в това число нападение на полицай и пласиране на херои. През 1987 човекът е съден за непристойно държане, което той ще се опита да оправдае с историята, че просто се е съблякъл преди да влезе във водата, за да прибере риболовните си такъми (той е на риба, където пуши трева заедно с приятели). В съда обаче един от очевидците на случилото се, жена, казва как обвиняемият е имал „огромна ерекция“. Фаган отговаря на това с думите, че „съпругът й би трябвало да е ей такъв“, показвайки малко разстояние с палец и показалец.

 
 
Коментарите са изключени

Къде ли щяхме да сме, ако не бяха спрели Dymaxion от производство

| от |

Представете си кола, която побира 11 човека, завива много рязко, има прекрасен разход на горива и вози спокойно с 200 км/ч. Човек на име Ричард Бъкминстър „Бъки“ Фулър измисля именно такава кола през 1933 и дори успява да създаде няколко напълно работещи прототипа. Този елегантен, аеродинамичен автомобил е наречен Dymaxion.

Хенри Форд дава на Бъки няколко от по-ранните си V8 двигатели, с които да експериментира и които в комбинация с капковидната и лека каросерия на автомобила са причината за високата скорост. Разходът на колата е 12 километра на литър, което за времето си е забележително. Колата е с предно предаване и е дълга 6 метра, но въпреки това може да маневрира изключително рязко, защото всъщност отпред има две статични колела, но отзад има едно колело, с което завива. Тази конфигурация обаче ще направи колата и доста проблемна за управление, особено при компенсиране на страничен вятър. Тя ще е причината и за затриването на целия проект.

BuckminsterFuller1

 

Ричард Бъкминстър „Бъки“ Фулър

Бъки има големи планове за Dymaxion – основният от които е да й сложи крила и да я направи летяща, когато се разработят подходящи материали и двигатели, но това никога няма се случи.

През 1933 един от прототипите може да бъде забелязан да обикаля на показ из Чикаго. Именно там автомобилът ще участва във фатален инцидент, който първоначално се смята, че се дължи на задната му гума и заради който инвеститорите ще си вземат парите и ще се оттеглят от целия проект. Впоследствие Dymaxion е оневинен, когато разследване разкрива, че другият водач е виновен, но щетите от черния пиар вече са нанесени и няма връщане назад.

Dynamaxion 1933

Копие на Dymaxion от 2010 

По-късно, в книгата „The Age of Heretics“, авторът Арт Клайнър ще напише, че истинската причина колата да бъде зарязана е банкерите, които заплашват Chrysler, че ще спрат заемите, ако не зазими проекта, защото смятат, че колата ще превземе пазара и ще навреди на продажбите на другите коли, които вече са по магазините. Дали това е така и дали са били прави, никога няма да узнаем.

Наистина впечатляваща машина за времето си. От трите оригинални прототипа само един е запазен и се намира в Националния автомобилен музей в Рено, Невада.

 
 
Коментарите са изключени

Програмата на ЦРУ за промиване на съзнанието – MK-Ultra

Всяка страна извършва поне едно престъпление срещу човечеството в хода на цивилизацията. Малко са онези, които не са се възползвали от своята власт. В периода на Студената война, отделните враждуващи сили се опитват да създадат невъзможното оръжие за поразяване на врага. След като тайната за атомната бомба вече е споделена и между САЩ и СССР ще започне търсенето на нов още по-безумен начин  за  масово изтребление. И през 50-те години на миналия век се ражда идеята за създаването на психотропно оръжие за контрол на човека. Легендарната програма MK Ultra, тествана много дълго време върху мирното население на САЩ е не само неетична, но и незаконна.

И въпреки това САЩ ще продължи да води експерименти с хора около 20 години. Обект на интерес не са само скитниците в страната, които между другото започнали да изчезват бързо от улиците на градовете. ЦРУ имали за цел да използват и някои от по-интелигентните си мозъци, за да проверят дали биха успели да промият тях и да ги превърнат в марионетките, които били необходими за изпълнение на ред мисии. При евентуален успех, всеки заловен съветски шпионин ще може да бъде върнат обратно като двоен агент, при това без никой да го заподозре. Ако си спомняте холивудският филм „Манджурският кандидат“, трябва да знаете, че вдъхновението не е случайно.

Sinatra_and_Harvey_in_Manchurian_Candidate_NYWTS

Снимка: By New York World-Telegram and the Sun staff photographer: „Stanziola, Phil, photographer.“ – This image is available from the United States Library of Congress’s Prints and Photographs divisionunder the digital ID cph.3c29059.This tag does not indicate the copyright status of the attached work. A normal copyright tag is still required. See Commons:Licensing for more information., Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1307083

И докато MK Ultra работи на високи обороти, при това без особени резултати върху чуждите шпиони, дава един алтернативен резултат. Хора като Тед Качински излизат на сцената, младият гений преподава в най-ранна възраст в Харвард, но също е обект на изследване на тази програма. Успява да се побърка и започва да изпраща бомби по пощата. Друга жертва може да се окаже великият математик Кевин Наш – той се разболява от шизофрения, макар и във фамилията му да няма други душевноболни. През 1973 г. започва да се разчува за експерименталната програма, но преди това директорът на ЦРУ Ричард Хелмс нарежда всички документи да бъдат унищожени. В някои от декласифицираните документи се появяват показания на лекар, който можел да контролира 6 кучета с дистанционно и да ги кара да извършват определени елементарни команди.

DeclassifiedMKULTRA

Снимка: By Central Intelligence Agency – http://www.michael-robinett.com/declass/c001.htm Declassified, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=20224857

Това е резултатът от 20-годишни опити в САЩ. Канада продължава проучванията още известно време, получавайки финансиране от ЦРУ. Похарчени са близо 10 милиона долара и според днешната инфлация се доближават по-скоро до 100 милиона долара. Откъде започва всичко?
Мястото е Форт Детрик. Отдалечено достатъчно от Вашингтон и близо до Мериленд – там ще се роди една от най-напредналите лаборатории за провеждане на химически и био тестове за военни цели. Днес същата продължава да работи, но се занимава с търсене на ваксини за най-различни заболявания от чума до Ебола.

Мотивацията за провеждането на такива експерименти идва от Япония. Още през 1942 г. се говори, че японската армия използва био оръжие в Китай.
На сцената излиза Айра Болдуин и трябва бързо да намери място за създаването на лаборатория. Вниманието му е насочено върху полето в Детрик и една изоставена военна база. На следващата година правителството изкупува и околните ферми, за да осигури повече пространство на учените. В края на Втората Световна война ще има драстично забавяне.

САЩ вече разполага с атомно оръжие и разработването на биологично остава на заден план. Студената война носи захлаждане в оръжейната индустрия, а и мнозина осъзнават, че атомът може да бъде само крайна мярка в надигащ се военен конфликт. И докато Айра почивал в лабораторията и очаквал нови нареждания, скандалът с главата на католическата църква в Унгария – Йозеф Миндсенти се разгаря сериозно.

Като противник на комунизма, Йозеф отрича методите на властта и бързо си навлича гнева и вниманието им. След зверски мъчения е готов да си признае всяко преписано и съчинено престъпление. Корейската война води до още повече изненади, пленени американски войници подписват декларации, критикуващи американското правителство и намесата в чужди политики. Всеки нормален човек би помислил за зверствата, които се извършват върху пленниците, но тук ЦРУ блесва с нова идея – СССР разполага с оръжие за мозъчен контрол. ЦРУ нямали представа какво се случва с войниците, но заключението е, че някъде там се крие наркотик или техника за заличаване на човешката памет, водеща до сляпо подчинение. 5-ят директор на ЦРУ Алън Дълес ще влезе смело в поста и бързо ще потърси още един химик в за създаването на оръжие за мозъчен контрол. Сидни Готлиб ще започне експериментът с хора, предписвайки им най-различни наркотици, както и други видове химикали.

Mkultra-lsd-doc

Снимка: By Dr. Sidney Gottlieb’s approval of an w:en:MKULTRA subproject on LSD. – Transwiki approved by: w:en:User:Dmcdevit, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=2699307

Основната мисия на 33-годишният мъж е да успее да заличи човешкото съзнание и да го замести с друго по-изгодно за него. И ако наркотиците не помагали, електрошокът можел да изтрие съзнанието на всеки, спомените за контрол на двигателната и нервната система и да добави други странични ефекти. Практически половината работа била завършена, а сега следва добавянето на  ново съзнание в главата на жертвата.

Експеримент от този ранг изисквал сериозно количество опитни зайчета, следователно ЦРУ започва да ги доставя от затвори, лудници и някои болници – бездомниците предпочитали да се крият или да бягат от съмнителните черни бусове, които вечер обикаляли гетата. В Европа и Азия на помощ идват задържаните шпиони и военнопленници. Готлийб разполагал със специално разработена вила за такива експерименти в Кронбер, Германия. Мъчениците са много, но не е известен ефективен резултат. Както припомнихме в горните редове, ЦРУ бързо унищожава документите и така и не става ясно дали са успели да разработят подобна технология, но мъченията са сигурни, жертвите – не. Един от неприятните моменти за седем затворника от Кентъки е постоянното тъпкане с LSD за цели 77 дена. Заловен севернокореец прекарва доста време на антидепресанти, после получава стимуланти като виагра, а миксът от всичко това се доукрасява с електрошок – съдбата му остава неизвестна.

Разумът все пак карал някои от участниците в тази игра да се замислят или откажат от делата си. Такъв човек е Франк Олсън. Провежданите експерименти не само не били етични, но го карали да сънува кошмари. В един слънчев ден заявил, че желае да напусне ЦРУ и никога повече да не влиза в лаборатория. Колегите му усетили, че е готов да наруши тайната, а самият Готлийб предложил да направят същия експеримент върху него. Франк прекарва доста дни в изтезания и накрая скача от прозореца на хотелската си стая, позиционирана на десетия етаж. ЦРУ дълго време ще твърдят, че случилото се е самоубийство, а после и инцидент. След прекратяването на MK-Ultra, Сидни Готлийб продължава да твори разруха за ЦРУ. В неговият боен арсенал присъстват химични елементи, които да отключват болести като дребна шарка, туберколоза, антракс и още много други.

Готлийб разработва различни варианти за премахването и на Фидел Кастро, както и на конгоанският лидер Патрис Лумба. В началото на 70-те години идва и нареждането всичко да бъде унищожено. Готлийб се опитва да скрие част от химикалите си, но евентуално и поне по думите на ЦРУ всичко е унищожено. Самият зъл гений ще живее до 1999 г. и ще почине в собствения си дом. Медицинският му картон ще потвърди наличието на редица сърдечно съдови проблеми, но жена му така и не дава истинската причина за неговата смърт. И до днес няма информация колко наистина за загиналите по време на този експеримент. ЦРУ все още не е поискало прошка за воденето на толкова безумна програма.

 
 
Коментарите са изключени