shareit

Как група рибари спечели милион и половина от стомашните сокове на кашалот

| от |

Ако стомахът на един човек не може да функционира правилно, прекали с различни напитки и храни, често се достига до един неприятен шок на организма, който позволява на човек да изхвърли пълното съдържание, използвайки своя хранопровод. Често напускащото вещество се оказва не само лицеприятно, но и носи ухание, което не се забравя.

Точно по тази причина има и доста хора, които напомнят, че най-добрият начин е винаги да пазим разумна и качествена диета. Защо започваме тази история така? Някои хора са се насочили към издирването на злато, други искат да открият тайната на дълголетието, а има хора, които мечтаят за китовите стомашни сокове. Насочваме вниманието към Йемен, където група мъже са успели да извлекат около 113-килограмово парче повръщано от трупа на кашалот.

Рибарите първоначално били щастливи, че са намерили животното възможно най-рано, защото месото и други елементи от тялото се продават прескъпо и най-важното е, че никой не е го е убил. Докато правили сметката какво могат да продадат, решили да покажат и парчето от стомаха на морския обитател, за да разберат, че точно то струва около 1.5 милиона долара. Господата дори не попитали за какво се използва, но побързали да направят сделката и да разпределят печалбата по равно между всички, като по този начин не било трудно и да променят значително начина си на живот. За мнозина това била една голяма мечта, като в този случай никой не можел да повярва, че нещо толкова неприятно на вид може да струва толкова. Групата рибари хвърляла мрежите в залива Аден.

Получили сигнал от друг рибар, че наблизо се движи тялото на кашалот и побързали да го приберат. Спомнят си само, че миризмата била изключително неприятна, сякаш се е консумирала много странна и неприятна храна. Една от причините е наличието на восъчна субстанция, която се извлича много трудно, но в този момент коремът на кашалота е бил като една доста добра каса. Всички са категорични, че след като са получили сумата, ароматът вече не ги притеснявал. След като започнали да го предлагат на търговци, с тях се свързва купувач от Обединените Арабски Емирства и побързал да направи офертата, която никой друг не можел.

Въпросният восък е изключително ценна добавка и се търгува на стойностите на златото. Може да се изненадате, но парфюмената индустрия го обожава и знае, че добавен, този елемент може да направи аромата много по-дълготраен. Понеже се открива изключително рядко, много малко хора могат да си го позволяват в своите продукти и към това не трябва да забравяме още една много важна подробност, повечето парфюмерии използват синтетични заместители, които са далеч от качествата на органичния продукт. Ето защо и прякорът на това вещество е „плаващото злато“. Как се образува?

1200px-Mother_and_baby_sperm_whale

В повечето случаи това е един от естествените процеси на стомаха на животното. Менюто на този обитател е често със скариди и макар тялото им да не може да се справи с черупките, които са доста твърди, стомахът отделя някои киселини и в последствие се стига до повръщане или отделяне на фекалии, които не са много приятни за аромата на водоемите. Освен това самият кашалот успява да разработи точно това специално покритие по хранопровода си, за да не се нарани от преминаващите остри обекти. Има моменти, в които не могат да повърнат и цялото съдържание за отделяне се заклещва в стомаха и ги убива. Проблемът обаче е, че преследването на кашалоти е забранено, за да не се смущават, а ако този нещастен случай настъпи, останалите морски обитатели бързо ще се справят с него.

Така наречената амбра в началото има изключително неприятен аромат, но всеки един производител на парфюми ще изпадне в екстаз – това не е подчертан мазохизъм, а само добра новина, защото след няколко дена ароматът става много по-приятен. Експертите казват, че освен възможност за повишаване на трайността на даден парфюм, амрбата има и дарбата да го подсили осезаемо. Не бързайте да бъдете критични към скъпата парфюмерия, вие никога няма да усетите истинския аромат от стомаха на кашалот, най-важното е, че може би някога сте давали доста сериозни суми за него, следователно няма за какво да се притеснявате.  Малко е притеснително от какво се разработва тази козметика, но няма нищо страшно, все пак най-скъпото кафе на света се създава с помощта на едни други елементи, които със сигурност няма да ви харесат.

Късметът на господата се усмихва, защото според докладите на ОН, повече от 80% от хората са под прага на бедността и имат нужда от помощи и защита. Следователно 1.5 милиона долара там има невероятна стойност. Повечето вече са успели да закупят коли, къщи и лодки, с които да продължат да се изхранват, но освен това са успели да дарят и пари за по-бедните семейства в селото им. Статистиката показва, че това не е единственият случай, в който някой изтегля ароматното злато от океана.

През 2016 г. рибари от Оман успяват да намерят подобно парче за сумата от 3 милиона долара. Четири години по-късно друг късметлия от Тайнад успява да извади амбра на стойност от 3.3 милиона долара. Понякога дори хората на плажа могат да открият нещо подобно, като един от героите в това отношение е малко момче в Англия, което продава своята част за сумата от 40 000 долара. Имайте предвид, че в САЩ е нелегално да го продавате, защото там парфюмерията го е забранила със закон. Освен това само 5 процента от отделените вещества в тялото на кашалота съдържат тази важна съставка, но ако сте късметлии и животното е решило да си угоди, може да останете много щастливи от крайния резултат.

 
 
Коментарите са изключени за Как група рибари спечели милион и половина от стомашните сокове на кашалот

Повече информация Виж всички