shareit

Как една мечка за малко да започне Трета световна война

| от |

В разгара на Студената война черна мечка почти предизвиква Третата световна. С високото напрежение около Карибската криза, светът пази равновесие по ръба на бръснача – и нещата за малко да станат много по-лоши, отколкото мнозина могат да си представят.

През октомври 1962 г. Студената война достига един от най-горещите си моменти, когато Съветският съюз започва да поставя ядрени ракети в Куба, в отговор на поставянето на ядрени ракети от САЩ в Турция и Италия. Тези събития предизвикват морска блокада около Куба, официално наречена „карантина“, която пречи на съветите да изпращат още ядрени ракети. Това напрегнато противопоставяне между двете най-мощни суперсили се счита за моментът, в които сме били най-близко до ядрена война в историята.

VolkMainGate

Авиационната база на националната гвардия във Волк Филд

Ситуацията беше толкова ужасна, че по-голямата част от американската армия е на DEFCON 3 (система за готовност за отбрана с 5 нива, като 1 е най-високото), а Стратегическото въздушно командване, което управлява по-голямата част от американския ядрен арсенал, е на DEFCON 2, само на едно ниво от ядрената война.

През това време всички военнослужещи са на ръба и с нетърпение чакат разрешаването на кризата, независимо дали чрез мир или бой. Такива хаотични и непредсказуеми времена могат да накарат хората да станат изнервени и резки – и точно това се е случва през нощта на 25 октомври 1962 г., когато среща във военновъздушната база Дулут почти започва Трета световна война.

По време на кризата военновъздушната база Дулут държи около 130 ядрени оръжия, така че сигурността е строга.

В нощната тъмнина караул в базата забеляза сенчеста фигура, която сякаш се опитва да се изкачи по оградата. Предполагайки, че това е съветски диверсант, караулът стреля по фигурата, преди да пуснат алармата за саботаж, която е свързана със съседни бази. Стражът бързо осъзнава, че фигурата не е съветски диверсант, а всъщност е малко по-малко ужасяваща черна мечка. Забелязвайки грешката си, той незабавно съобщава за инцидента и алармите са отменени.

ConvairF-106DeltaDart01

F-106 Delta Dart 

В авиационната база на националната гвардия във Волк Филд, на около 320 километра, ситуацията не е толкова спокойна. Тази по-малка база е въведена в експлоатация набързо, за да обслужва самолети F-106 Delta Dart. Тя е толкова малка, че дори няма контролна кула. Неизвестно за служителите й по това време, в бързината на нейното изграждане, инженер обърква алармените проводници от военновъздушната база Дулут до Волк Фийлд.

Така, вместо да задейства алармата, която да ги уведоми за натрапник в близката база Волк Фийлд, се задейства алармата, която предупреждавайки пилотите да се качат на самолетите си и да се подготвят за незабавна битка.

Съответно всички F-106, въоръжени с ракети Genie с ядрен връх, които могат да унищожат цяла ескадрила съветски бомбардировачи, се подготвят за излитане, а всички, които са в базата, остават с убеждението, че започва Трета световна война. Един от офицерите обаче решава да се обади директно на Военновъздушна база Дулут, за да провери дали сигналът наистина е реален. Това е според една от многото вариации на историята.

За щастие сигналът е отменен и джип с мигащи светлини излиза пред самолетите, за да спре излитането им.

Така че, дори фактът, че самолетите вероятно щяха да бъдат уведомен за грешката, преди да са направили някакъв значителен напредък в небето, големия брой американски бомбардировачи във въздуха по време на кризата, можеше да доведе до редица проблеми доста бързо – например, да бъдат нападнати от свои.

Всъщност грешки, свързани с ядрените оръжия, са изненадващо чести. При толкова високи залози е трудно да се повярва, че могат да възникнат такива незначителни грешки, но както оттогава става ясно, както САЩ, така и Съветският съюз имат неудобно дълъг списък от недоразумения, свързани с ядреното си оръжие, като само САЩ губят шест бомби, нито една от които някога са е намерена.

Друг инцидент с ядрено оръжие се случва през 1958 г., когато B-47 Stratojet случайно пуска бомба, която пада в градината на семейство Грег в Марс Блъф, Южна Каролина. Тя не е детонирана, но самата ракета унищожава дома на семейството. За щастие то се отървава само леки наранявания.

След това през 1961 г. B-52, носещ две 24-мегатонни бомби, се разпада във въздуха над Голдсборо, Северна Каролина. Една от бомбите пада 3 километра, преди да падне на „подгизнала земеделска земя“. След възстановяването й е установено, че пет от шестте механизма за безопасност не сработват и само един предпазен превключвател е спрял експлозията на бомбата, която е 3700 пъти по-мощна от тази над Хирошима.

И комунистите са виновни за небрежност с оръжията си, тъй като губят над 100 бомби, според някои оценки. Фактът, че в този случай една нищо и никаква черна мечка почти започва ядрена катастрофа, е забавен и ужасяващ и показва, че дори и в най-напрегнатите и критични моменти се допускат малки грешки, които могат да доведат до тоталната разруха на целия свят.

 
 
Коментарите са изключени