shareit

Къде се намират най-здравите хора на планетата – от тях има само 16 хиляди души

| от |

Здравето категорично може да се смята за едно от най-ценните в днешно време. Изобщо не е трудно да открием, че всеки човек рано или късно започва да инвестира изключително много в него и се стреми да го запази по-дълго време, защото в последствие само то не стига и в един момент тръгва да приключва. Ето защо учените с изненада откриват, че едни от най-здравите хора на планетата са изолирано боливийско племе, което може да се похвали с най-здравите мозъци и сърца. До този момент някои учени подозират, че причината се крие във факта, че липсват лекарствата, които западният човек използва.

Дали това е наистина така, не можем да бъдем сигурни. Най-здравите хора на света се крият в амазонските джунгли на Боливия. Според изчисления, хората са приблизително 16 000 души и се намират в перфектно здраве – разбирайте те са като по учебник за възрастта си. Проучване още през 2017 г. показва, че племето е с най-здраво сърце в света, а покрай него разбират, че и мозъците им са в перфектно здраве. Тази година изследователите се завръщат, за да направят още едно интересно изследване. Този път са се фокусирали върху 740 тсимански жителя – името на племето е Тсимане, но се среща и като Чимане – като всички избрани са на възраст от 40 години. Трябва да запомним, че жителите прекарват доста време в разходки и за достигането до Тринидад им се налага да вървят в продължение на 2 дни, защото до тяхната локация няма никакъв транспорт, а и те самите не го предпочитат. За да се проведе самото изследване, учените носят със себе си и мозъчен скенер.

Всеки един респондент в самото изследване се сравнява с жител на Гемрания, САЩ и Нидерландия. Откритията им показват същото подозрение, което колегите са имали през 2017 г. – значително по-здрави са и със значително по-висок обем на мозъка спрямо всички останали в света. Интересен факт е, че нашият мозък може да се свива значително, когато възрастта напредва. Проблемът е, че когато поставят снимките на един човек от племето с човек от развита страна, разликата е до 70%. С други думи, сега е много важно да се замислите какво наистина се случва от другата страна на света, особено в Нидерландия, където дълго време се смяташе, че хората са щастливи и съответно – здрави. Защо това е от такова значение?

На първо място не е трудно да открием, че някои много жестоки заболявания като дименция, идват именно с претоварването на мозъка и свиването му. В последствие и с напредъка на годините ще открием, че все повече хора започват да забравят повече, което също е следствие на това свиване. Следователно имаме отговорът на един от най-важните въпроси – какво се случва с модерния човек и колко точно здрав е наистина той. Учените допускат, че когато започнем да стареем, нашата сърдечна дейност също страда, като някои от основните причини идват веднага със стареенето на мозъка, което е логично, но защо тогава племето не старае така, както всички останали?

lossy-page1-800px-Rio_Maniqui,_nordöstra_Bolivia._Indiantyper_-_SMVK_-_005673.tif

На първо място можем да видим, че това са едни от много активните хора на планетата. Те прекарват голяма част от живота си, извършвайки физическа дейност, обръщайки внимание на фермерството, ловът и риболовът. Логично е, че се хранят с някои от най-добрите храни, които природата може да достави и освен това се стараят да вземат най-чистата възможна версия. Следователно тяхното меню включва богати на фибри храни – тоест зеленчуци, риба и възможно най-доброто месо. Междувременно ще видим, че европеецът все по-често консумира храни, които идват директно от фризера или от някоя неизвестна промоция. Не знаем дори кои са производителите, защото често ще забележим, че етикетът няма нищо общо с продуктът.

Любопитен факт е, че някои от най-големите американски производители на био зеленчуци, често пазаруват директно от Китай – страната с най-жестока индустрия, следователно точно храната остава под сериозен въпрос. Къде идва проблемът с лекарствата? Изследователите забелязват един много интересен феномен в това отношение, който идва веднага с основната идея, че човек може да се храни изключително добре, но също така няма никакъв достъп до медицинските продукти, както и здравното осигуряване. Нека не се бъркаме, медицината е полезна и е позволила на човечеството да съществува и до днес, при това повече от нормално. Още повече е редно да допуснем, че когато един човек остане сам срещу природата, той е уязвим на най-различни инфекции и болести, които винаги се срещат. Първоначално всички са очаквали, че в следствие на по-суровият начин на живот, тялото на един обитател в племето ще е значително по-състарен, но се случва точно обратното. Защо това не се случва?

Ще открием, че в повечето случаи, сърдечните проблеми там идват в следствие на някои паразити, докато на запад повечето причини се свързват с наднорменото тегло и метаболизма. Един професор на име Хилард Каплан прекарва около една година с племето, за да види какво точно се случва от другата страна на света. След като наблюдава техният начин на живот, започва да допуска, че когато средностатистическият човек се храни предимно със захари и мазнини, той може автоматично да допринася за загубата на мозъчна тъкан. Племето се храни само с това, което природата може да достави в определените сезони, тоест сладките плодове се консумират само веднъж в годината или само в един сезон.

Те не се запазват в буркани, не са достъпни през цялата година и не са въпрос на разходка или поръчка от магазина – такива просто няма. Професорът изследва прословутото заболяване Алцхаймер, което и до днес е особен бич за медицината, а да не говорим за жестоките последствия, които идват при хората. Междувременно не трябва да забравяме, че още много изследвания са необходими, за да има някакъв категоричен отговор. Отговорът на дълголетието остава един и същ – хранете се добре, движете се по-често и ще откриете, че може да живеете много по-дълго и щастливо. Успехите в племето мотивират някои изследователи в Чикаго да започнат специална програма за възрастни хора, като им предоставят питателна храна, подобна на амазонската, както и възможност за упражнения.

Целта им е да намалят риска от забавена ментална дейност, както се случва най-често. Именно американските изследователи се надяват, че ако успеят да позволят на хората да променят някои от основните си навици, скоро могат да повишат и качеството си на живот. Един от най-добрите съвети, който може да се даде, е да правите малко по-дълги разходки, не забравяйте, че понякога е по-здравословно да сготвите нещо, отколкото да го закупите. Очевидно е, че тайната за дълголетието е елементарна, просто понякога забравяме какво наистина може и трябва да се случи.

Снимки: GettyImages

 
 
Коментарите са изключени