shareit

Историята на финландския дух от бутилката

| от Chronicle |

Финландският народ е забележителен със своята връзка с природата и чисти взаимотношения, със своята дързост, упоритост, балансиран начин на живот и търсене на максимално ефективни и семпли решения. Производителите на водка Finlandia са успели да съхранят този дух в емблематичната финландска напитка. Тази година тя чества своята 50-годишнина и по този повод ще ви разкажем за скритите в нея изконни финландски традиции.

Чисти съставки

Златният Suomi ечемик, от който се произвежда кристалната напитка расте там, където друг ечемик не успява. Той вдишва девствен въздух, изследва непокътната почва и се къпе в незалязващо слънце, придавайки на водката нейния отличителен свеж характер. Изключителната чистота и мекота на Finlandia идват от богатата на минерали ледникова вода. Извирайки направо от извора Rajamäki, тя е естествено пречистена от ледникови морени, създадени преди повече от 10 000 години от оттеглящи се ледници.

Модерна дестилация

При производството си Водка Finlandia разчита на една от най-модерните и съвременни дестилационни инсталации, състоящи се от 7 дестилационни колони от неръждаема стомана със средна височина от 20 метра. Тези колони са свързани една към друга в непрекъснат ред. В целият процес на дестилиране на водката, се осъществяват повече от 200 стъпки, които отнемат около 50 часа. По време на дестилирането, дестилатът многократно и непрекъснато се изпарява и кондензира в милиони капчици вътре в стоманените колони. Така става по-силен с всеки следващ цикъл.

MAIN KV

Хармония с природата

Един от основните принципи на животa във Финландия е свързан с грижата за природата. Ето защо не е учудващо, че производителите на Finlandia имат мисия да защитават районите, от които добиват вода, ограничавайки строителството и създавайки зони за опазване на околната среда. Освен това в процеса на производство на напитката, се използват последните технологични постижения в областта на дестилацията, не само за да се постигне забележителния чист вкус на напитката, но и за да се намали максимално разхищаването на ресурси.

Производствената фабрика на Finlandia е горд притежател на сертификат ISO 14001, свидетелстващ за високите стандарти за управление на околната среда. Процесът на дестилация използва биоенергия, а вторичните продукти се преизползват във всичко – от храна за животни до производство на хартия, което води до рециклиране и възстановяване на 99,9% от отпадъците. Наскоро и култовата бутилка на водка Finlandia беше преработена, така че да бъде намалено теглото ѝ с 13%, спестявайки допълнително енергия и суровини.

Отличителен дизайн

И като споменахме бутилката – тя също е олицетворение на една от запазените марки на тази изключителна страна – финландският дизайн. Първата бутилка на марката е създадена от световноизвестния финландски дизайнер Tapio Wirakkala и с течение на времето еволюира с приноса на известни дизайнери като Harri Koskinen и Kenneth Hirst. Всяка от петте бутилки е вдъхновена от скандинавските си корени с характеристики на лед и незалязващото слънце, което е постоянно присъстващ елемент в дизайна на етикета още от първата бутилка.

И така вече знаете, че когато отпивате от водка Finlandia, не само ще усетите чистия и свеж вкус на непокътнатите финландски природни ресурси, но и ще се докоснете до автентичния финландския дух, който живее в бутилка вече цели 50 години. https://www.finlandia.com

 
 
Коментарите са изключени