shareit

Индонезиец улови бебе акула с „човешко лице“

| от |

Индонезийски рибар извади малко шокиращ, но и любопитен улов – бебе акула с човешко лице.

Рибарят Абдула Нурен прави странното откритие близо до Роте Ндао в провинция Източна Нуса Тенгара в Индонезия. Той събира мрежите си, когато забелязва, че случайно е хванал възрастна акула. Нурен разрязва корема на акулата и открива в него три бебета.

Две от тях изглеждат напълно нормални – но третото е малко странно. Бебето акула, което е с размерите на човешка ръка, има големи, кръгли очи, уста и изненадано изражение точно като на човек.

Нурен занася тялото на съществото у дома, за да го покаже на семейството си, което му помага да го съхрани. С разпространението на новината за интересното същество се увеличава и броят на хората, които се събират пред дома му, надявайки се да го видят. „Домът ми беше претъпкан с хора, които искат да видят акулата“, каза Нурен.

Смята се, че животното е сива акула. Тези членове на семейство Carcharhinidae могат да бъдат много малки (по-малки от метър) или огромни (повече от 7 метра).

И така, какво би могло да накара това бебе акула да развие такива странни черти? Учените имат няколко теории.

Tiger shark

Тигрова акула , представител на Carcharhiniformes

Първо, изпъкналите „очи“ на животинчето може да не са очи в края на краищата; те всъщност може да са част от носа.

Гавин Нейлър, директор на Флоридската програма за изследване на акулите в Университета на Флорида и куратор на Музея по естествена история във Флорида, обяснява: „Това, което може да изглежда като очи, са ноздрите, които не са се затворили напълно. Ако обърнете акулата, ще видите очите, разположени дорзолатерално.“

Друга възможност е бебето акула да е имало някакъв вроден дефект.

Нийл Хамершлаг, доцент по научни изследвания в Училището по морски и атмосферни науки Розенщил към Университета в Маями, чието изследване се фокусира върху акулите, има своите съмнения относно достоверността на изображенията. Но ако приемем, че са истински, той смята, че вероятно е вроден дефект.

Странният външен вид на акулата „може да е случай на частична циклопия (две очи, но с една слята орбита)“, каза Хамершлаг. Нейлър е съгласен.

Човекоподобната акула не е първото странно морско животно, открито близо до Индонезия. През октомври 2020 г. рибари също правят подобна изненадваща находка. История започва по същия начин – рибари в Индонезия улавят акула майка в мрежите си и когато я разрязват, намират две нормални малки – и едно странно.

В този случай бебето е албинос и има само едно око. „Намерихме три бебета в стомаха, но едно от тях изглежда странно само с едното око. Цветът му също беше странен, като мляко“, каза един от рибарите.

Отиваме още по-назад и по-далече – в Мексико през 2011 г. Тогава рибари откриват друга акула албинос с едно око в утробата на майка.

* * *

Какво причинява подобни мутации при акулите? Учените не винаги са сигурни; основната причина е трудна за изследване в контролирана среда. Въпреки това, малформациите при акулите биха могли да дойдат от редица фактори, включително инфекции, замърсяване и инбридинг поради прекомерен риболов (което намалява генофонда).

И така, какво ще прави Нурен с улова си? По думите му много хора са предлагали да купят странната малка акула, но той е решил да я запази засега. „Мисля, че тя ще ми донесе късмет.“

 
 
Коментарите са изключени за Индонезиец улови бебе акула с „човешко лице“

Повече информация Виж всички