shareit

Humuhumunukunukuapua’a е най-странното име на рибка – национална гордост на Хаваи

| от |

След като имената са доста актуални в последните няколко дни, можем да благодарим на г-н Мъск за това внимание, нека насочим вниманието към морския свят и някои индивиди, които спокойно могат да засрамят рожбата X Æ A-12 за нейната уникалност. За целта се пренасяме в Хаваи и красивите сини вълни, безкрайните плажове и стотиците сърфисти, които преследват движенията на океана. Това магическо място е дом и на Humuhumunukunukuapua’a – красива тропическа рибка с много специално хавайско име. Ако искате да го изговорите правилно, произнася се така: [хуму:хуму:нуку:нуку:апу:а:и].

Запознатите с този островен ези и обичаите му ще заявят, че това е рибка със свинска муцуна. Въпросната може да се срещне и в хавайските рифове и има около 40 разновидности. Поради красивата цветна украска с някои неонови оттенъци, хавайците я номинират за рибата на щата през 1985 г. След това правилникът се променя значително и титлата е отнета и през 90-те години не се обявява нов конкурс. През 2006-та г. властите отново възобновяват конкурса и победител продължава да е настоящата гордост Humuhumunukunukuapua’a. Макар и точно тази порода да получава тежката и отговорна титла – очевидно идва с името. Останалите ѝ 40 събратя от семейството също могат да впечатляват с изключителни украси и внимание от водолазите.

Тези, които не са застрашени, са много ценна придобивка в почти всеки аквариум. Срещат се не само на острова, но и в австралийски води. Красотата им е привлича хищниците и макар да са бързи и маневрени, те често предпочитат да запазят своя хавайски начин на живот – бавно и спокойно, без особено напрежение. Друго популярно име е рибка спусък, в случай, че Humuhumunukunukuapua’a е малко по-сложно. Наименованието се дава, след като мнозина забелязват, че гръбнакът ѝ прилича наистина на спусък на оръжие. Илон Мъск има конкуренция, а да не забравяме, че финландците не изостават с кръщаването.

Заглавна снимка: By Qyd (talk · contribs) – Self-photographed, CC BY 2.5, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1649466

 
 
Коментарите са изключени