shareit

Хантавирусът убива след като пациентът си помисли, че е здрав

| от |

След края на коронавирус пандемията ще осъзнаем една от най-важните истини – във въздуха има твърде много елементи, които се опитват да ни убият и медицината води една жестока битка всеки ден, за да установи какво се случва с тялото ни. Вирусите са интересен елемент от природата, те са хибриди и докато не са в приемник, играят ролята на не жив организъм, но озоват ли се в тяло, започват своята активна работа, мултиплицират се и продължават своята работа, докато не го унищожат напълно. Именно с тази зловеща симбиоза се борят в момента всички лекари, а когато един вирус започне да се третира с медикаменти, има нужда от малко време, преди да се промени и еволюира.

Ако обърнем внимание на всички ресурси, с които медицината разполага, бързо ще стигнем до заключението, че това не е битка, с която приемаме ваксина или лекарства, с които да елиминираме вредителя, много често самите лекарства оставят отражение и не дават абсолютна защита. До голяма степен ще забележим, че благодарение на еволюцията и начина на живот, присъствието на по-добра хигиена и висока култура на хранене ни позволяват и по-дълъг и добър живот. В началото на коронавируса, мнозина си спомниха изказването на Бил Гейтс, а след това преписаха и на него китайското меню от прилепи, но ако сте обърнали малко повече внимание на думите му, наистина трябва да се притесняваме от появата на по-сериозни вируси, защото от еволюциционна гледна точка, те са една от най-зловещите напасти.

Sin_Nombre_hanta_virus_TEM_PHIL_1136_lores

Някои изчезват във времето, други се задържат доста по-дълго, но резултатът винаги се измерва в смъртни случаи. И макар днес да сме подложени на ново изпитание, нека не забравяме, че в миналото подобни случаи е имало много, а един от най-коварните вируси, който можем да открием е хантавируса. Така нареченото първо регистриране, защото същият присъства от много време в медицинските картони, е през май 1993 г. Млад лекар от Ню Мексико е приет в болницата, след като се оплаква, че диша доста затруднено, след няколко часа е открит мъртъв. Един поглед към последните случаи показва, че приятелката му също е починала с тези оплаквания, при това само няколко дни по-рано. Тази информация е напълно достатъчна, за да може лекарите да допуснат, че става въпрос за вирус. Впрочем, самите лекари признават, че при всякакви други обстоятелства жертвите ще са много повече.

Прави се разследване в цели четири региона между Аризона, Ню Мексико, Колорадо и Юта. В рамките на няколко часа са открити още 5 здрави човека, които внезапно започват да усещат сърдечна недостатъчност. Всички тестове до този момент отхвърлят присъствието на познато заболяване, като чума. В този момент отделът за борба с патогенни заболявания е уведомен. Към тях се включват познатите здравни организации, университетът в Ню Мексико и още много други, които трябва да намерят бързо решението за заболяването. През следващите седмици се регистрират и още смъртни случаи в този регион. Телата на жертвите се изследват, прави се списък на случаите, които могат да доведат до фатален край, но на този етап абсолютно нищо не може да помогне за откриването на новото заболяване.

Изработва се чисто нов метод за изследване на молекулярно ниво. На финалът става ясно, че това е нов и непознат щам на хантавируса. Наблюдавайки самият вирус, лекарите стигат до заключението, че единственият начин да се зарази човек е с помощта на плъхове и други гризачи. Ловът им започва веднага на територията, като целта е да се заловят повече представители и да се изследват. От юни до средата на август 1993 г. всички видове гризачи са уловени близо до домовете на хората, които са починали от този вирус. Понеже не искат да изплашат обществото, повечето не носят предпазните дрехи. Слагат ги едва след като идва време за правенето на дисекция на около 1700 заловени гризача.

Sigmodon_hispidus1

Основният преносител се оказва еленската мишка. Понеже живее в полу-диви региони и често близо до домовете на хората, тя е и преносителя. Около 30% от заловените екземпляри показват точно това заболяване. Анализите показват, че къща, през която могат да минат гризачи или да започнат да търсят препитание, е била винаги обект на атака. В рамките на месеци университетските болници успяват да повторят стъпките и да следят как самият вирус се размножава, същото постига и армията. Тук говорим за месеци, но няколко десетилетия в миналото, хантавирусът е върлувал спокойно и без никакви проблеми. При взетите проби от белия дроб на жертвите, учените стигат и до друго заключение, хантавирусът в този вид е съществувал много отдавна, просто никой не го е изследвал в лаборатория. Защо обаче вирусът стига толкова бързо до града? Отговорът се крие в климата. През въпросната година падат много дъждове и снегове, които принуждават обитателите да се спуснат към града.

Валежите засилват реколтата и привличат гризачите към града. С повече храна има и повече размножаване, което автоматично увеличава популацията и вируса. Достатъчно е една мишка да мине през няколко къщи и да остави своите следи. Необходими са около 3 години, преди да се стигне до заключението, че най-вероятно вирусът може да се пренесе от човек на човек, макар и преди това никой да не е вярвал, оказва се, че хората могат да бъдат преносители. Макар и да ни се струва, че това е ново заболяване, всичко отново започва с Китай и документирането на напастта от XII век в Китай. Първите клинични архиви са документирани през 1931 г. По време на Корейската война около 3200 души умират от непознатото заболяване.

Основната функция на хантавирусите е да спират производството на антитела в тялото на приемника, а след това започват да еволюират и да го унищожават. И до този момент са открити около 50 разновидности на вируса, като 24 от тях са фатални за човека. А ако говорим за епидемия, през 2014 г. се разболяват около 112 117 души 1116 умират в рамките на 10 години в Китай. Според лекарите, когато сме близо до популация на плъхове, дали в природата или в града и вдишаме въздух, в който присъстват фекалии на плъхове, шансовете да се заразим не са никак малки.

Langowan Traditional Market

Първият вид вирус идва с 1-2 седмици гадене, висока температура, главоболие, замъглено зрение и гадене. Някои конкретни щамове могат да помогнат за вътрешно кървене и да спрат бъбреците. Вторият по-сериозен щам идва с болка в мускулите, треска и води до схващания. Този щам идва с фатален край през 50% от времето. Проблемът е, че при заразяването, преносителят може дори да не разбере. След 1-2 седмици може да се зарази и да си мисли, че става въпрос за грип. Възможно е първоначалните симптоми да отшумят, докато след още седмица не идва задушаването в следствие на бели дробове пълни с течности – пациентът се дави, без дори да разбере какво се случва с него.

Точно това принуждава и повечето лекари често да съветват изтребването на гризачи близо до домовете, града и още много други. Ако обърнем внимание на Китай, където урбанистичните зони стават все по-безумни, спокойно ще забележим, че липсата на контрол води до разпространение на болести, за които никога не сме чували. Друг тежък проблем е и фактът, че в някои големи градове, гризачите отказват да се върнат в природата и предпочитат да се възползват от предоставената храна на града, идвайки с всички налични главоболия. Както сe случва и в момента в Ню Йорк, където популацията от гризачи скоро ще се окаже друга напаст с други болести. Докато се притесняваме за еволюцията на коронавируса, защо да не се замислим какви щети биха могли да се случат ако хантавируса се активира и започне да се пренася от хора? Колко време е необходимо според вас, преди да бъде изяден плъх за вечеря в Китай?

Langowan Traditional Market

 
 
Коментарите са изключени