shareit

Гигантскта водна буболечка – едно зловещо същество

| от |

Страхът от насекоми е един особен спектър от фобии за най-различните видове. Страхът от паяци и скорпиони се синтезира в арахнофобия, страхът от пчели е апифобия. Оказва се, че абсолютно всеки човек има страх от определено същество и най-вероятно ще го избягва до края на живота си. Истината обаче е, че все още малцина са срещали съществото, от което да се страхуват най-много. В света на насекомите има достатъчно странни същества, чиято визия не само отблъсква човека, но и го предизвиква да бяга, колкото се може по-далече. И говорим за гигантското водно насекомо, познато на хората, които са го срещали като „Гризач на пръсти“.

 

gettyimages-967525192-594x594

Подобни прякори най-вероятно внасят необходимото страхопочитание, но името е само върхът на една още по-сериозна история. За биолозите това същество е известно като белостоматидае и за жалост е сериозен хищник. Често минава размерите от 10 сантиметра, с което спокойно може да спори за едно от най-големите насекоми в природата. Захапката му е класифицирана като най-жестоката и болезнената, която човек може да изпита. За да може животът на човек да е значително по-неприятен, около 150 разновидности на този индивид се срещат из целия свят. Най-често може да се открие в плитки езера и потоци. За човека не е отровен, но въпреки това може да причини достатъчно болка, за да се създадат сериозни главоболия. Най-често се срещат в САЩ, макар и ухапвания да се наблюдават и в другите континенти.

gettyimages-967525386-594x594

Гигантската буболечка има тяло, което най-често имитира листата на дърво, с подобен камуфлаж е трудно за забелязване. Любимата стратегия е да се крие и да дебне своята жертва до момента, в който ще е сигурно, че за нея няма да има никакво спасение. Не си мислете, че това е земно животно. Това насекомо може да лети и звукът от крилата напомня за дрон. Разполага със зурла, която напомня на тази на осата, но спокойно може да пробива кожа, а срещу по-слаби противници е повече от фатален. Агресивният характер често се оказва главоболие и за хора, които не го забелязват. Менюто, освен човешки пръсти, е насочено към насекоми, малки риби и охлюви. При липса на изброените, изборът се разширява до патици, змии и дори костенурки. Според книгата на Гинес, това е най-голямото водно насекомо, макар да може да лети, да живее на сушата и да ловува във водата. Йерархията при този вид насекоми е впечатляваща.

Според учените, гигантското водно насекомо е изключително добър родител. Обикновено мъжкият се грижи за яйцата, а в някои редки случаи, женската ги снася директно върху гърба на мъжкия и по този начин винаги следващото поколение е с тях. Най-голямото насекомо няма дробове и диша през малки дупки по цялото тяло. Съвършенството и структората на това насекомо не приключват до тук. Когато се потопи във вода, то може да набавя кислород с пускането на крайници, които напомнят много на шнорхели. За целта трябва да се обърне по гръб. С помощта на малките тръбички може дискретно да диша и никога да не се разкрива на повърхността, докато очаква следващата си жертва. Преди да пусне шнорхелите, насекомото съдържа кислород в крилата си и по този начин да ги абсорбира постепенно.

 

gettyimages-169151514-594x594

Следователно получаваме здрава захапка, мобилност и агресия за лов, както и сериозна мобилност – рецептата за истинска напаст. Водното насекомо може да плува изключително бързо и да се изстрелва към жертвата си за стотни от секундата. С помощта на предните си крака, то може да се изстреля като куршум напред и с останалите крайници да се увие достатъчно здрава, следва смъртоносната захапка и вечерята е сервирана. Все още не е ясно какво съдържа слюнката, но според някои учени е странна комбинация от ензими и химикали, които парализират. В повечето случаи точно тази слюнка разлага тъкънта на жертвата.

За по-едро животно са необходими няколко часа, преди да започне консумацията и през по-голямата част от времето се оказва, че жертвата е жива. Артистичната страна не трябва да се изпуска. Този хищник често може да се преструва на умрял върху човек, преди да го захапе. Обикновено отровата не е достатъчно силна, за да причини парализа, но болката е гарантирана. Със сигурност това не е същество, с което всеки би пожелал да се срещне в природата, но поне може да бъде унищожавано, макар и трудно. Оказва се, че това насекомо е дори деликатес в азиатската култура, но колкото и добре да се сготви, не го препоръчваме.

 
 
Коментарите са изключени