shareit

Ерата на окулистите и паранормалното в САЩ, която побърка нацията

| от |

В последната седмица на май до средата на юли, през далечната 1850 г. служителите на хотел Барнум на улица Бродуей не спират да наблюдават сериозен и постоянен поток от хора. Всички се насочват към определена стая, а на вратата стои такса за вход – долар на човек. Всеки има и специални инструкции за настаняване, избор на място, задаване на въпрос и подготвяне на специалната церемония. Когато най-накрая се осъществи контакт, всеки гост се настанява на маса за около 30 души и е готов да задава своите въпроси на духовете от отвъдното.

Повечето искат да разберат какво се е случило с техните роднини, какво са направили приятелите им и още много други. Връзката се осъществява с помощта на Маги и Кейт Фокс – сестри в тийнейджърска възраст, живеещи в малко село в северната част на страната. Двете комуникират с другия свят чрез нещо, което напомня на Морзова азбука. В повечето случаи компания прави и едно странно безплътно същество, забелязано за първи път в зала Коринт в Рочестър през миналата година.

Двете момичета започват да демонстрират своя „духовен телеграф“ като на игра, забавлявайки се с нещо подобно на домакински полтъргайст. Скоро играта се оказала обсебваща и невинната игра разпалила интереса на цялата страна. Сестрите Фокс дават началото на окултното и спиритизма. Само две години по-рано, в навечерието на 1 април, момичета – съответно на 10 и 14 години – израснали в къща, за която се смята, че е обитавана от духове, играят игра, в която се шегуват, че говорят с духове.

gettyimages-77559210-594x594

В последствие се появява и въпросната мистична фигура, която не спира да разказва странни истории за убит търговец, който починал именно в тази къща. По-голямата сестра автоматично заявява, че имат дарбата да говорят с мъртвите, а след това и много други ще се възползват от тази идея, изпразвайки джобовете на особено глупавите хора. Преди момичетата да се озоват в Манхатън, преподобният Елиаким Фелпс от Стратфорд, Кънектикът заявява, че е успял да се срещне с друг полтъргайст. Когато се върнал у дома след църковната служба, дрехите му, мебелите и всичко останало е съборено и разпръснато навсякъде. Нито една вещ не липсвала, но някой се е позабавлявал много сериозно.

Единствената по-обезпокояваща следа е нощницата на госпожа Фелпс, която е сгъната така, сякаш се погребва труп. Когато семейството заминало за следобедната си служба, преподобният се скрил в гардероба с пистолет и зачакал извършителите да се върнат. Изкарал известно време, напуснал скривалището си, за да открие кръг от единадесет женски образа. Практически това били манекени, натъпкани с дрехи, подредени в кръг и имитиращи молитва, някои дори държали Библии.

През следващите месеци още много подигравки ще последват семейството, ще забележим скачащи чадъри, сребърни прибори и други предмети, които изведнъж да се озоват на грешното място. Приятели на семейството ще споделят, че някои вещи се реят спокойно във въздуха, променят курса си и често не слушат законите на гравитацията. Към края на април вече се чуват писъци, сребърните прибори са изкривени, прозорците са счупени, ръцете и краката на децата са сини, шипове се появяват по кожата им.

gettyimages-3275956-594x594

Самият син на преподобния бил ударен от порой малки камъни. След време изчезва и отново се открива на завързан на дърво в двора на къщата си. Трагедията е пълна, но нека не губим надежда. Първи към семейството тича Андрю Джаксън Дейвис. Същият, като известен спиритист, заявява, че за всичко са виновни децата, които имат специални „жизнени излъчвания“, именно те са виновни за разпръскването на предметите. Според него именно духовете на мъртвите са били призовани и притеглени от самите деца. Този изследовател не говори за странните шумове по стената.

Понеже е необходимо малко повече внимание, преподобният най-накрая решава да използва въпросният стар морзов код за комуникация с мистичното същество. Следвайки всички закони на „науката“ същият, както и негов приятел, осъществяват контакт, за да разберат, че къщата е измъчвана от полтъргайст, чиято душа се мъчи в ада. При опит да се помогне, съществото заявило, че иска тиквен пай и чаша джин, а когато е попитано защо върши всичко това, същото отговаря, че се забавлява. Разказва и историята си, въпросната душа била юрист във Филаделфия, която била осъдена на доживотен затвор за измама.

Историята на Фелпс не се различава особено от историята на сестрите Фокс. По това време още хиляди други семейства започнаха да вярват и да заявяват, че домовете им са обитавани от духове, полтъргайсти, демони и каквото още може да се сетите. Причината е елементарна, всеки има жаждата и нуждата да разбере какво има след смъртта, да повярва, че има още живот и поне малко надежда. Вярващите отказаха да посещават църквата, а започват да следват тихите гурута като сестрите Фокс, както и преподобният Фелпс.

gettyimages-77559210-594x594

Никой дори не изразява критика. Онези духовници, които говорят, че духовете са маскирани дяволи, бързо са игнорирани и на тях се гледа с насмешка. Повечето от тях отдавна не вярват в толкова мистичните феномени, които настъпват, но нека не забравяме, че във времето, когато САЩ започва да говори и мисли за цивилизация, страната е вкопчена в нестихващата вселенска глупост. Духовниците не спират да осмиват и да питат колко далече ще стигне всичко това, но никой няма отговор.

Докато за обикновения американец има движение на предмети, скърцане на столове и всичко това пред погледите в една специална зала или салон, той ще вярва, както и ще заплаща сумата си от един долар. След като сензацията набра скорост в продължение на две години, в следващата дойде времето и за капитализиране на печалбата. Все повече хора се обявиха за говорещи с духове и започнаха да правят различни сеанси. В Бостън дори присъства специален спиритически кръг, сформиран от повече от 1000 медиума, които с огромно удоволствие взимат доларите на всеки с нуждата от малко повече сензация.

Традицията се променя и всеки ден духовете продължават да носят приходи на огромният цирк от измамници, които се надпреварват да измислят по-оригинален начин за привличането на вниманието. А и нека не забравяме, че манипулаторите са навсякъде – дали ще използват вещерски символи, дали ще заложат на дъските за говорене на духове, няма никакво значение! На финалът е повече от ясно, че колкото по-реална е една идея, толкова по-добре се случва всичко. Освен това не трябва да забравяме, че има и достатъчно случаи, в които всеки средностатистически човек се стреми да види чудото за няколко долара в повече. А и самите неизвестни гурута знаят какво да продадат.

На алчните ловци и търсачи на реликви и имане, те завещават хиляди далечни легенди за заровено имане и пари, повечето обикалят в търсене, побъркват се и винаги са между ръба на лудостта и смъртта. Никога дори не приемат идеята, че някой може просто да ги е излъгал. Истинските духовници вече не можеха да привлекат абсолютно никой, в тази година самият Андрю Дейвис е готов да избълва хиляди глупости и всяка една от тях ще бъде вярна. Повечето дори посягат на историята и никой до днес не може да гарантира колко често духът на Джордж Вашингтон е бил призоваван в тайните окултни стаи. Едно обаче е сигурно – най-вероятно никога нямаше да пожелае да стане американски президент, ако духът му ще обикаля страната като пощенска марка.

По същото време науката работи на спокойствие и прикрива всичко, което се случва, тя обяснява много процеси и докато масата се забавлява с преследването на втория братовчед на Зайо Байо, повечето учени могат спокойно да се отдадат на изследвания, които биха имали някаква полза. Апостол Йоан често казвал, че духовете трябва да се изпитват, но сякаш никой не искал да чуе думите му, използвани преди толкова години, по абсолютно същата причина. Само две години по-късно Самюел Британ и Чарлз Партридж създават „Духовен телеграф“ – издание за спиритисти, след още две години успяват да позиционират своето издателство на Бродуей.

gettyimages-508417109-594x594

Именно там разказват за човек на име Томас  Лейк Харис, който в рамките на 6 часа и 16 минути, след като бил докоснат от ангел, успява да напише 200 страници със стихотворения. Обяснението на този спиритист е, че успял да пътува с ангел през „електрическите океани“ в близост до седемте небесни сфери на планетата и дори успял да стигне до Сатурн. По пътя си дори срещнал друга група ангели, която отговорила, че скоро ще има нови силни триумфи за човечеството. Разбира се, не е трудно на начетения човек да разпознае всичко, което изплува от лириките на Данте, но след като една нация може да се развълнува от разхвърляна стая, дали изобщо би потърсила книга като инструмент за образование?

Същият човек по-късно развива и нови теории, обяснява, че ангелите можели да навлязат в егото, да му помогнат да изпадне в транс и още много други. Митичните същества дори помагали за създаването на талисмани и още много други. Използвайки своето влияние, Харис най-накрая напуска Ню Йорк и закупува редица лозя, които по-късно използва за добив на вино, продавано в различни точки на САЩ. Дори и божественото да го преследва и покровителства, мнимият докоснат от ангели, получава възможност да се наслади на истински постижения, които в този случай идват с финансова подкрепа. Кога свършва лудостта на САЩ по свръхестественото? Практически никога.

През 1952 г. американската армия ще поиска от университетът Дюк да провери дали кучетата могат да имат свръхестествени способности, те искали да ги използват за локализиране на бомби. Провеждат се цели 48 теста и нито един не е успешен. Абсурдите дават воля на чувствата и започва да се смята, че през Втората Световна война именно Хитлер контактува с извънземни, невидими сили управляват света и още много други. В продължение на 50 години ще се прахосат милиарди долари, които така или иначе няма да дадат никакъв резултат. Най-накрая така  наречения проект Старгейт е затворен през 1995 г.

Американците не са единствените популярни шарлатани, по руската телевизия често се виждат дами, които демонстрират невиждани качества, позволяващи да се местят предмети от една точка до друга. Голямото надиграване е повече от невероятно, но на финалът можем да завършим с нещо особено важно – все още липсват доказателства, които да докажат и потвърдят, че даден окулист наистина може да се свърже с отвъдното, както се коментира и твърди.

 
 
Коментарите са изключени