shareit

Еl caganer – една по-ароматна испанска традиция около Коледа

| от |

В един от най-светлите християнски празници и най-вероятно мнозина си припомнят не само вкусните традиции, но и по-приятните моменти, когато милиони семейства се събират, за да изпратят за пореден път годината и да посрещнат с повече надежда следващата. По това време най-вероятно мнозина вече са поставили своята коледна елха, но нека забравяме, че при католиците често се проявява и една друга традиция – поставянето на така наречената картина или сцена с фигурки, които показват раждането на младенеца.

Мнозина знаят, че Исус е роден именно в плевня и точно по тази причина много семейства поставят малка плевня за илюстриране на този момент. През годините сме забелязвали различни шеги, някои почитатели поставят дори Йода от Star Wars, за да внесат малко повече настроение, но като цяло фигурите винаги са едни и същи. Дева Мария, Йосиф, търговците със златото, както и ангелът, но испанците не забравят и една по-важна подробност, едно човече, което стои в ъгъла на постройката и облекчава своите природни нужди.

Не трябва да забравяме, че все пак плевнята е използвана като тоалетна от животните и в историята със сигурност има достатъчно хора, които са използвали плевнята за нужник. И по-важното е, че такъв присъства в официалната картина, но в последствие е премахнат, защото все пак не е особено приятно да се иронизира един толкова свят момент. Тук обаче не трябва да забравяме, че първите появи на този елемент са традиция на около 2 века.

И макар по-късно Исус да гони търговците от храма, нека не забравяме, че в Испания започва търговията на така наречения el caganer – фигурката на човек, който се облекчава в ъгъла. Първите тенденции се раждат някъде в Каталония, Испания и продължават и до днес. Най-честата фигурка е на човек, с червена шапка, който клечи в ъгъла на плевнята, приклекнал в една особено специфична поза, докато зад него има малка кафява купчина.

Caganers

Снимка: By Caganercom – Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=16071028

Обикновено същият се превръща в игра и децата прекарват много време в издирването му, защото той позволява прикритието си много сериозно. Никога не се поставя в предната част по една особена причина – това ще бъде неуважително за празника. Относно символиката, никой не може да потвърди кой точно го е добавил, но се смята, че този вид отпадна маса присъства предимно като символ на плодородието, защото именно торът от плевнята накрая захранва всяка нива и се смята пряко отговорен за плодородието.

Някои вярват, макар и да няма потвърждение, че този човек е практически символ, който ще даде по-добра реколта през следващата година и затова мнозина все пак го поставят. Ако го погледнем от по-забавната гледна точка, след като Исус става човек, за да избави хората от греховете им, можем спокойно да кажем, че дори това е част от човешката природа, която не трябва да бъде непозната на никого. А някои шегаджии дори добавят, че това е просто демонстрация на слабостите, които притежаваме при появата на по-висши сили.

И макар никой да не знае, точно този елемент е един от големите бизнеси по време на коледните празници. През 2003 г. именно в Испания започват да никнат магазини с такива фигурки, при това с най-различна визия. При годината на английските избори, в магазините се появява дори фигурка на Борис Джонсън. Някои политици с огромно удоволствие приемат тази идея, докато много други са леко обидени, но така или иначе традицията продължава. Към това трябва да се добавят и други подобни, като всяка година присъстват хора като папата, Доналд Тръмп, Спок, Тайгър Уудс, Джордж Майкъл и Мадона. Изборът е наистина впечатляващ. И дори и да намираме някаква доза обида, нека не забравяме, че испанците винаги намират един впечатляващ начин да се справят с огромните разлики, при това доста впечатляващото.

Заглавна снимка: By Roeland P. – Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=23215682

 
 
Коментарите са изключени