shareit

Джеймс Морисън – бизнесменът, който лекуваше всичко с разхлабителни

| от |

Медицината извървя много дълъг път, преди да започне да бележи някои победи срещу коварните болести. Ще открием, че човекът е способен не просто да експериментира, но и да вярва в своите методи. Точно по тази причина има лекарства с радиоактивни елементи, прилагат се най-различни мехлеми, чиято формула не само може да отврати коза, но и да накара едно цяло общество да изчезне. Добрата новина е, че днес забелязваме един сериозен напредък в това отношение, особено след като най-тежката пандемия може да бъде победена адекватно в рамките на 1-2 години. За пример ще заявим, че болести като чумата и туберкулозата властват много по-дълго. Това обаче не е обект на днешната тема, защото искаме да се насочим към XIX век и търсенето на перфектното лекарство.

Поради липсата на каквито и да било научни доказателства, както и обаятелният чар на някои специални измамници, медицината се превръща в едно много широко поле за експерименти – някои са успешни, а други не чак толкова. Тук идва и мястото на британския бизнесмен Джеймс Морисън. Като всеки човек в началото на XIX век, той също боледува от най-различните вируси. Обикаля по лекари, запознава се с разнообразни методи за лечение и накрая стига до заключението, че може да се излекува сам много по-добре. След редица експерименти със себе си, Морисън създава най-доброто хапче за лечение на всяка една болка, която човешкото тяло може да изпита. Рекламата му е толкова добра, че стотици започват да закупуват магическия илач, а самият Морисън успява да удвои своето богатство.

Достатъчно е да видите слогана „Вярвайте на Морисън, а не на докторите“, да нямате никаква представа от лекарства и медицина като цяло, за да бъдете подмамени в миналото – днес също има подобни наивници, но рекламните кампании на чудотворните средства е далеч по-кратка. Никой не може да потвърди от какво точно е страдал Морисън, но той споделя пред клиентите, че на 35-годишна възраст е преминал през ада и е бил в нечовешки мъки. Неговото изобретение е лекарство, извличано директно от зеленчуци, обработено по много специална рецепта. Именно то успяло да го избави от страданията. След като постига успех, бизнесменът бързо заявява, че може да излекува всичко, като дори смята, че е успял да пречисти кръвта си. Не спира да напомня, че природата може да излекува абсолютно всичко, но за целта е необходимо прочистване на дебелото черво, като точно това бил търсеният ефект на неговото лекарство. Що се отнася до лекарите, те използвали много по-сложни методи. През 1825 г. лекарството излиза на бял свят и започва да се продава на пазара.

A_man_in_bed_with_vegetables_sprouting_from_all_parts_of_his_Wellcome_V0011125

Съдържанието е алое, крем от гъби и други специални съставки. Понеже рекламата не е достатъчно силна, създателят ще допълни, че е успял да излекува дизентерия, дребна шарка, треска, кожни заболявания и дори липсата на сън. Всичко това се изцерявало с помощта на агресивно прочистване на стомаха и повече време в тоалетната. За по-тежките случаи се предлагала и засилена доза, но най-важното е, че дори и да се смята за лекарство, то не може да навреди при прекомерна употреба. Около 30 хапчета в месеца били напълно достатъчни за покриването на всички възможни проблеми. Липсата на по-сериозна рекламна кампания е накарала Морисън да заплати на Ерик Мейпъл – английски фолклорист и автор – да напише книга „Магията на медицината“ и в нея включва магическото хапче. Описанието в тази литература е „най-впечатляващото откритие на века, което човечеството е виждало.“.

Необходимо е все пак и доброто име на лекари, но след като всички отричали откритието на британеца, той побързал да елиминира и този проблем, създавайки Британския колеж по здраве – такъв не е съществувал, но кой ще ходи да го търси в миналото. Именно същото медицинско заведение ще сподели, че това е официално лекарство и Морисън има ценза, за да лекува хора, макар и да го няма. Неговата нова организация можела да спечели доверието на всеки и скоро пазарът се наводнява с чудотворният медикамент, като доволните клиенти също публикуват своите истории в различни печатни издания. Никой не знае на колко от тях е било заплатено, но няма лоша реклама. И за да може да има още повече пари, новият гуру бърза да пусне и още една реклама, в която обяснява, че не е необходима никаква консултация с лекар, все пак неговият колеж вече е потвърдил, че по всяко време може да се използва разхлабителното. В негова защита трябва да признаем една положителна страна, клизмата винаги е далеч по-добрата практика за прочистване от пускането на кръв – в миналото това е бил единственият вариант за лекуването на редица заболявания.

Джеймс често заявява, че е готов да взима своето лекарство в неопределен срок от време, без значение от дозата и ще докаже, че е успял да открие лечение за редица заболявания. Прекомерното тормозене на човешкия стомах наистина има негативен ефект, но е далеч по-разумна практика спрямо пускането на кръв и други безумия, които били на дневен ред при лечението в миналото. Томас Уокли дори публикува в престижния медицински журнал The Lancet, че въпросните лекарства могат да бъдат опасни и оборва всяка една теория на създателя, но дори и тогава, както и сега, това издание не е било за широката публика, както мнозина твърдят. Други лекари също се включват в кампанията по елиминиране на бизнесмена. През 1832 г. мъж разказва своя опит с разхлабителното. Съпругата му се оплаквала от 12 години с доста сериозни болки в гърдите и никой не можел да помогне, докато не попадат на Морисън. След няколко седмици, дамата била излекувана, поне така е написано, а дали е вярно, това няма как да разберем. Друг споделя, че е успял да се избави от своята херния.

82ccdac8f4128ad5e9d75a8cb7e436af--caveat-emptor-neo-victorian

Сякаш нищо не може да събори този човек от сцената, докато не попадаме на един много неприятен момент – хората започват да умират. 15-годишно момиче умира в изключителни болки, след като взима въпросното лекарство през 1836 г. Семейството помни дори търговеца – мъж на име Робърт Салмън, който по-късно е осъден за убийство, предписвайки 100 хапчета на пациентката си за период от 20 дена. Друг човек също умира, след като се оплакал, че има болки в колената. Въпросният пациент се казва Джон Макензи и малко по-рано е преминал терапия с пиявици – медицината е била такава. В защита Морисън така и не може да гарантира какво е убило въпросният пациент. Все пак е ясно, че Макензи е изпил около 72 хапчета преди фаталния край. Около 12 смъртни случая се добавят в следващата година, но бизнесменът успява да избегне всички възможни наказания. Неговите агенти не били чак толкова успешни и присъдите се преписвали на самите тях.

В един момент британецът заминава в Париж и се крие там до 1834 г. Дори и това не го спира от опитите да търгува. Понеже критиката става още по-сериозна, британецът предлага на пациентите да пият повече, защото не винаги може да подействат веднага и може да се налага по-сериозна доза. Неговото мнение е, че когато човек се почувства зле, вирусите започват да се борят и това влошава състоянието на самия пациент – това е и моментът, в който дозата трябва да се увеличи.

През 1840 г. Джеймс Морисън е застигнат от своето собствено проклятие. След като пие няколко от своите магически хапчета – като е взимал много такива през живота си – умира. Това обаче не трябва да го притеснява, защото в момента на своя край е разполагал със сумата от 500 000 паунда, които на днешните пари са приблизително 51 милиона паунда. Никой не е изчислил колко точно са спечелили производителите на тоалетна хартия през същия период. Неговите синове продължават старата традиция на производство чак до 1920 г. Властите се намесват и премахват употребата на този илач, при това доста сериозно.

 
 
Коментарите са изключени за Джеймс Морисън – бизнесменът, който лекуваше всичко с разхлабителни

Повече информация Виж всички