shareit

Действително ли някои хора са родени с опашки

| от |

До известна степен отговорът на въпроса „Наистина ли някои хора са родени с опашки и доколко са разпространени тези случаи?“ зависи до голяма степен от дефиницията ви на думата „опашка“. Например, редица неща могат да се подават от опашната кост на едно новородено – това включва цисти, тумори и дори паразитни близнаци. Но много рядко човек е роден с допълнителен издатък, който вече може да се смята за вестигална (нещо дегенерирало, недоразвито или атрофирало в хода на еволюцията след като спира да бъде от полза) опашка.

Не е свързано с темата, но е хубаво да се знае – апендиксът дълго време е смятан за вестален орган, но се оказва, че той съдържа полезни бактерии, които помагат с храносмилането и/или заселват червата, ако сме имали проблеми с коремчето.

Coccyx - anterior view02

Опашна кост

По време на зародишното развитие. човешкият ембрион на около петата седмица има опашка, която обикновено до осмата седмица е абсорбирана от ембриона. В много редки случаи обаче тази опашка не се абсорбира и човек продължава да я носи и след раждането си.

Обикновено този издатък е съставен от мастна и съединителна тъкан, снопове набраздени мускули и понякога нерви и кръвоносни съдове. Забележимо отсъства, дори в добре развитите опашки, каквито и да е прешлени или способност за съзнателно движение.

Ако трябва да засегнем конкретен случай – през 2012 излиза научно изследване с име Spectrum of human tails: A report of six cases (Разнообразието на човешки опашки: Доклад за шест случая) и разказва за няколко пациента, които по възраст варират от 3 дни до 2 години, с опашки. От шестте четири от опашките се намират в лумбалната област, а най-вероятно не особено изненадващо, трима от пациентите имат спина бифида (вроден дефект, при който долната част на гръбнака е изложена през дупка в гръбначния стълб).

Опашките на пет от шестте пациента не са свързани с гръбнака и съответно успешно биват хирургически премахнати. Родителите на шестия пациент отказват да дадат съгласие (в труда не се казва защо). Изненадващо, опашката на един от тях има кост, както и хрущял, подкожни мазнини и неврална тъкан.

 
 
Коментарите са изключени