shareit

Да оправим екологията с оръжия

| от |

Министерството на отбраната на САЩ пусна държавна поръчка за биоразградими куршуми, които съдържат семена. Те ще бъдат използвани за тренировка в американските бази по света.

След като се изстрелят, гилзите на тези куршуми заедно със семето в тях попадат в земята, разграждат се, а семето пониква и в хора да растежа си премахват замърсители и осигуряват чиста среда за хора и животни.

Ако ви се струва, че точно Министерството на отбраната на САЩ няма да е сред първите природозащитници, това не е точно така, защото то вижда глобалното затопляне като заплаха за националната сигурност. И то не е първото МО, което обмисля идеята за екологично чисти оръжия.

Преди години се появява проектът Flower Shell пое в подобна посока, пълнейки матрони за пушки със семена. На създателят на проекта му омръзва да плеви, да съди и да копае и следователно решава да изпразни един патрон от сачмите и да го напълни със семена. 

„Изпробвах различни семена, различни начини на затваряне на гилзата, различно количество барут, различни ъгли на изстрелване на семената и различни оръжия.“

И идеята му проработва: „Докато се разхождах из поле от всякакви полски цветя, метличина, маргаритки и макове рано една лятна събота сутрин осъзнах, че методът ми работи. Тази разцъфнала поляна беше мое дело с помощта не на мотика а на 142 патрона и пушка.“

Разбира се, стрелби в по-ниско населени места се приемат, но не толкова в градски условия. Затова трябва да се обърнем към друг метод. По-точно друго оръжие – гранатата. Тези „гранати“ със семена се закупуват от специални автомати, а градските градинари могат просто да ги хвърлят на някое по-безжизнено място. Throw & Grow, например, представлява глинена обвивка, която съдържа семена на лютичета и макове. Greenaid, което трябва да звучи като „гранейд“ (grenade – граната на английски език), прави бомбичките си специфични за всеки град и климата му.

 
 
Коментарите са изключени