shareit

Борзая – руската хрътка в имперския двор

| от |

Произходът на хрътката Борзая не е известен, но има данни, че се е отглеждала и използвала преди новата ера в Северна Африка и Близкия изток. Животното за първи път добива популярност в Европа, след като руски благородник внася прословутата арабска хрътка в страната и започва да я използва като ловно куче. Животното било изключително бързо и спокойно можело да настигне плячката, но късата козина не позволявала да се справи със сериозната руска зима и много скоро благородникът трябвало да търси нов заместител, след като всички хрътки умрели от студ. Когато поискал заместители на арабската хрътка, побързал да ги смеси с руски овчарски кучета.

Новата порода успяла да вземе най-доброто и от двете – дългокосместа и хрътка с достатъчно сила, за да се изправят срещу веки противник. Борзоя е смела порода, която не се страхува и от лисици и вълци. Освен невероятната скорост, животното било изключително пластично и смело можело да променя посоката си.

SerovElizabethDepartingOnAHunt

Снимка: By Валентин Серов – [1], Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=324563

Погледът му се разпростира на близо 270 градуса, обонянието било наследствено, но новата прода можела да се похвали с нещо повече – скорост. Според различни източници, хрътката развивала скорост от 58 км/ч, с което влиза в класацията на най-бързите кучета в света. Благородният ловец се славил с изключителен характер и много скоро се превърнал в първи избор на всеки кралски двор в цяла Европа.

Докато европейските благородници се възползвали от тази добра компания, животното така и не успява да се наложи в САЩ. Като почти всяка хрътка, Борзая може да се похвали с дълги лапи и много извит гръбначен стълб, къса муцуна и огромен гръден кош. Разцветките варират и често може да се комбинират. Според любителите, Борзая може да се смята за едро куче с размери от 71 до 81 сантиметра от предните лапи до най-високата точка на гърба, а като тегло може да се смятат в сравнително леката категория – между 34-48 килограма.

1988_CPA_5945

Снимка: By Scanned and processed by Mariluna – Personal collection, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=2838576

Женските кучета са сравнително по-малко от мъжките, но това се забелязва често при кучетата. Въпреки желанието на кучето да тича и да преследва, собствениците често споделят, че е изключително спокойно и понякога дори мързеливо. Нещо повече, като хрътки са доста спокойни спрямо останалите кучета и животни, дори не се отдават на лай и ръмжене. Това, което печели по-сериозно вниманието, е интелектът им. Според дресьорите, това куче може да се научи на много, но в основата винаги се препоръчва подход с много търпение.

Борзая са животни с характер и свободолюбив нрав, което изисква постоянство във формулата на успеха. По-важното е, че могат да се адаптират във всяка обстановка и предпочитат бързо да се изморят и след това да почиват. Това, с което привличат своите почитатели е грацията и красотата им. Като повечето големи кучета, Борзая са известни с дължина на живота между 9-13 години, често страдат от проблемно сърце. Въпреки някои малки недостатъци, това животно намира място в изобразителното изкуство на Русия, пуска се специална серия пощенски марки и до голяма степен се смята за основна гордост на Руския имперски двор.

gettyimages-558645401-594x594

 
 
Коментарите са изключени