shareit

Автомимикрията – един интересен начин за камуфлаж

| от |

В разгара на една въздушната битка резките маневри могат дадат значително преимущество на пилотите за части от секундата. Всякакъв тип камуфлаж помага, но както пилотите трябва да маневрират с известна елегантност, така и подобренията по самолета в тази посока също трябва да бъдат ненатрапчиви.

С това ограничение предвид се създава една особено оригинална стратегия за заблуда на вражески самолети – рисуване на фалшива кабина от долната страна на самолета. По този начин вражеските пилоти се заблуждават и може да сбъркат долната част на самолета за горната в разгара на битката, което ни помага да правим маневри, неочаквани за врага.

Подобно на много стратегии за камуфлаж, този подход също черпи вдъхновение от природата.

Нарича се автомимикрия и може да се открие при птички, риби (както на снимката долу), насекоми и други животни.

За разлика от стандартния камуфлаж (кой е върху рибарските ни дрехи или върху тези, с които ходим на фитнес), който се съчетава с околната среда, автомимикрията не помага да се скриеш, а по-скоро да се покажеш по различен начин. Ако една животинка има маркировки на опашката или крилата, или гърба си, която прилича на лице, това може да объркат потенциалните й нападатели не само за нейните скорост и посоката на движение, но и за реалните й размери.

Chaetodon capistratus2

По същият начин нарисуваните кабини под самолета (или фалшивото дуло на танк, например), може да създаде объркване около потенциалните маневри на кораба.

Тази специфична форма на камуфлаж е патентована през 1980 г. от Кийт Харис, 50-годишен ветеран от ВВС на САЩ. Оттогава тя се използва от военновъздушните сили в Канада, Южна Африка и други страни по света, понякога в комбинация с други методи. Като например контрасянка. Животните с контрасянката са оцветени по-светло на коремчето и по-тъмно на гърба, за да може когато слънцето ги огрява отгоре, светлината да изсветлява тъмния им гръб, а сянката на тялото им да затъмнява светлия им корем като така те стават малко или много хомогенни на цвят и съответно по-трудни за разпознаване. Ето пример:

Darga117

 

 
 
Коментарите са изключени