shareit

Алкохолът не помага при хипотермия – точно обратното

| от |

Всъщност пиенето на алкохол помага за понижаване на цялостната температура на тялото nни. Митът, че алкохола ни стопля вероятно стартира благодарение на факта, че пиенето на алкохолни напитки ни накара да се чувстваме все по-топло, докато нивото на алкохола в кръвта ни се повишава.

Както казва директорът по клинична фармакология в Университета в Айова, д-р Уилям Хейнес, „Консумацията на алкохол спира много от здравословните рефлекси на човешкия организъм, един от които е поддържането на температурата на тялото в топло и в студено време.“ И всъщност не е и нужно толкова голямо количество, за да се предизвика този ефект – дори само една алкохолна напитка ще започне процеса, който води до понижена телесна температура.

И така, как става това и защо пиенето на алкохол ни кара да се чувстваме по-топли, въпреки че всъщност ни става по-студено? Алкохолът е вазодилататор, което означава, че причинява разширяване на кръвоносните съдове, особено на капилярите под повърхността на кожата ни. По този начин обемът от кръвта, донесена до повърхността на кожата, се увеличава, което ни кара да се чувстваме топли. Както д-р Хейнс спомена, това отменя една от защитните сили на тялото ни срещу студените температури, която свива кръвоносните ни съдове като по този начин минимизира притока на кръв към кожата ни, за да поддържа температурата на сърцето ни по-висока.

Докато ние може и да се чувстваме топло от допълнителното затопляне на кожата (където са разположени повечето ни „топлинни сензори“) от кръвта ни, тази кръв, приведена близо до повърхността на кожата ни, ще се охлади бързо, ако сме някъде на студено (понякога нещата се изострят и от изпотяване в резултат на този топлинен поток). Крайният резултат е бърз спад на основната телесна температура, често без дори да го осъзнаваме, тъй като кожата ще се чувства доста топла, което прави консумацията на алкохол в студено време още по-опасна.

Можем да наблюдаваме този ефект на разширяване на кръвоносните съдове, когато видим колко зачервен е човек, който е в леко или напълно опиянено състояние. Този ефект е по-значителен при някои хора, отколкото при други – така че, ако сте един от онези, които бързо се зачервяват, когато пият дори малки количества алкохол, вероятно ще видите, че основната ви температура пада дори по-бързо, отколкото на останалите.

Това не е единственото лошо нещо при пиенето на алкохол по време на студ. Според проучване, направено от Армейския изследователски институт по екологична медицина, пиенето на алкохол в студено време също намалява способността и склонността на тялото да трепери, отнемайки още един метод, който тялото ни използва, за да се затопли.

И така, излиза че вековната практика да се пият алкохолни напитки, за да се поддържа тялото топло в студено време, е точно обратното на това, което трябва да направим.

Според проучване, направено от Американската медицинска асоциация, пиенето вечер на Аспирин за предотвратяване на махмурлука сутринта в действителност има обратния ефект. Аспиринът забавя скоростта, с която тялото ни може да метаболизира алкохола, като по този начин има тенденция да повишава нивата на алкохол в кръвта и да ни държи в нетрезво състояние по-дълго. Друг недостатък от приема на неща като Аспирин, Ибупрофен или Тиленол, когато сме пили прекомерно количество алкохол, е, че това ще увеличи шансовете да получим увреждане на черния дроб. По-добрите начини за предотвратяване или минимизиране на последиците от махмурлук включват:

  • Да редуваме алкохолните напитки с безалкохолни. Това ще забави скоростта на приема на алкохол в организма ни. Черният ни дроб може да разгради алкохола само от около една бира на час. Колкото по-бавно пием, толкова повече време има тялото ни, за да е в крак с нещата. Редувайки алкохола с вода, ние също така помагаме на тялото си да седи хидратирано и разреждаме алкохола в системата си, намалявайки дразненето в стомаха и червата.
  • Трябва да избягваме тъмните алкохолни напитки. Те съдържат повече конгенери от светлите и съответно по-леки напитки. Тези конгенери увеличават шанса да ни боли главата и да имаме и други симптоми, свързани с махмурлук.
  • Трябва да ядем преди и докато пием. И по-конкретно, добре е да ядем храна с високо съдържание на нишесте и основни витамини и минерали. Трябва да избягваме мазните храни, тъй като това само ще допринесе стомахът ни да се разстрои.
  • Трябва да изпием голяма чаша вода преди да си легнем, за да помогнете на тялото ни да се рехидратиратира.
  • Хубаво е да вземем и някои хранителни добавки с витамин В, за да си осигурим енергия.
 
 
Коментарите са изключени