shareit

Албер Ман – чисто отражение на тероара

| от Костадин Мицин |

Елзас е район със сложна и противоречива история. Усеща се влиянието на две големи култури – Френската и Немската, защото като страна, която е на границата, често е попадала ту във Франция, ту в Германия. И от досатвчик на белите вина на трапезата на френските крале, минал през това да се изгуби своята спецификата по време на немското владичество, днес Елзас е може би най-модерната, най-вълнуващата и най-предизивикателната винена област на Франция.

Елзас е страната на белите вина! Големите елзаски вина като Ризлинг и Гевюрцтраминер са вкоренени в колективното съзнание на французите. Типичността на своите вина, районът дължи на изключителен тероар. Вълнуващи изби като Албер Ман се стремят година след година да предлагат на любителите на виното бутилки с рядка елегантност. Те са част от уникално гастрономическо наследство и прекрасни пейзажи, които винаги радват посетителите, които поемат по „митичния“ винен маршрут на Елзас! 

CIMG8924

Албер Ман се намират във Ветолсайм, близо до град Колмар, Елзас. Има документи, които удостоверяват за семейното винопроизводство още от 17 век. Имотът с площ от 23 хектара (разделен на около 100 парцела) днес се управлява от братята Морис и Жаки Бартелме и съпругите им Мари-Клер и Мари-Терез. През 2012 година двамата брята получават престижното отличие от авторитетното френско списание за вино „Revue de Vin de France”, за Най-добър Винопроизводител на Франция. Робърт Паркър и Антонио Галони ги поствят в Топ 3 на производителите от Елзас.

Faille vendanges 2015

Съществено за избата е използването на органични методи и биодинамични практики. Това прави лозарството по-скъпо, по-трудоемко, но дава най-чисто отражение тероара и собствената му идентичност. Философията при правенето на вино е изцяло „занаятчийска“ – отглеждат се прецизини добиви, за да се получи грозде с повишена зрялост и високо качество. Основният мотив е да бъдат възможно най-близо до природата и както казват братята: „Ние не добавяме нищо към виното, нито пък отнемаме“ и още „Виното е паметта на гроздето, то е способно да предаде вкусът на земята.“ Вината на Албер Ман са с ниско съдържание на сулфити, много фини, точни, чисти, най-ярък пример за изключителност от един изключителен район, какъвто е Елзас.

Няколко думи за биодинамиката: нейният произход и принципи

photo by Leif Carlsson

Биодинамиката възниква през ХХ век по инициатива на австрийския философ Рудолф Щайнер.
Тази философия се опитва да разбере в световен мащаб взаимодействията Земя-Вода, Растения-Въздух-Флора-Фауна. Биодинамиката се стреми да не се бори с „враговете“ на лозите, а по-скоро да пресъздава равновесие, да активира живота на почвата, да засилва устойчивостта на растенията и да поддържа естествените цикли.

Vue sur le Steingrubler juillet 2019 filtre

Тя цели да съживи земята и растението, с помощта на биодинамични препарати, за да даде възможност за пълно изразяване и реализиране, като се вземат предвид космическите ритми. Обработената по този начин почва не е просто опора за лозата, а начин на живот и източник на енергия за растението, каквато е въздушната му среда.
Ризлингът е Кралят на белите вина! Това е вино, което може да отлежава в бутилката в продължение на десетилетия. Разнообразието на елзаските почви е все едно създадено за него, защото е сорт, който знае как да бъде дискретен, но и да предава силата на тероара, от които черпи най-красивите тайни.

BNK-Albert-Mann-Bansko-Magazine-Page-235x280mm-Preview-B

За да се опише Ризлинга правилно, трябва да мислим за вино, които е едновременно чисто и сложно: като големите дървета, на които зимата разкрива мощните клони, протегнати към небето или за най-красивите готически катедрали. Прилича на мекия и изправен звук на кларинета в произведение на Моцарт. Изискаността на неговата киселинна структура, силата и понякога деликатността на ароматите, интимната им връзка с минералния свят го превръщат в вино, чиято дълбочина и благодат никога не са завършени, за да бъдат изследвани.

photo by Leif Carlsson

Всички вина от Ризлинг, на Албер Ман са урок по чистота и звършеност. Плод на усърдна работа със земята, с лозята, с гроздето, с времето. Те са резултат на един сложен цикъл, който никога не спира. Но и не само това – преди всичко важни са хората, защото именно те правят цикъла възможен. А хората от Албер Ман са дълбоко отдадени на това всяка година да е продъжение на предишната, всяко вино да е все токова добро, но и различно, защото то пресъздава уникалността на мига, на живота, на любовта към това, което правиш!

Опитайте вината на Албер Ман от онлайн магазина на БНК ООД.

 
 
Коментарите са изключени