shareit

80-годишен овчар влезе в хватка с кафява мечка и победи – мечката не поиска реванш

| от |

Най-вероятно си спомняте една скорошна кампания, в която хората се обявиха срещу дива мечка, нападнала човек в родните гори. Макар и вниманието да се засилваше в геометрична прогресия, мечката най-накрая беше пощадена, а гостите на планината и гората бяха предупредени, че понякога най-добре е да пазите безопасно разстояние и да знаете, че животното няма да се трогне от вашите умения или дейност. Разбира се, няма за какво да се притеснявате, ако сте израснали с мечка за домашен любимец, както се е случило при бившия шампион в смесените бойни изкуства Хабиб Нурмагомедов.

И до днес в мрежата може да откриете клипове, в които младежът се бори с малко мече и тренира за бъдещите си изяви. Ако сте почитатели на видео игрите, може би си спомняте и един герой от играта Street Fighter – Зангиев. Неговата история е, че е ходил да тренира борба с мечки в Сибир. И докато имаме най-различни примери, както и филми – Леонардо ДиКаприо успя да вземе награда „Оскар“ за пресъздаването на битка с мечка, докато Брад Пит се изправи срещу истинския мечок Бард в „Легенда за страстта“, днешният герой няма нищо общо с цялата развлекателна индустрия. Запознайте се с Юсуф Алчагиров. През 2014 г. той работи като овчар в руския регион Кабардино-Балкария.

Юсуф влиза в историята с една много очарователна среща на работното си място. Той се изправя срещу традиционната кафява мечка, която между другото не е най-доброто животно, с което бихте пожелали да се срещнете. Самите кафяви мечки се различават спрямо вида и популацията, от която идват. Обикновено мъжката е с до 30% по-голяма от женските, но индивидуално техният ръст може да се променя. Следователно говорим за средни стойности, които в този случай се измерват от 1.4 до 2.8 метра от главата до края на тялото. Теглото им отново в средни стойности е приблизително 180 килограма. И нека не забравяме, че руската кафява мечка има малко по-голяма глава от американския си роднина, а това трябва да ни подсказва и наличието на много по-високо количество зъби.

И ако това не ви притеснява толкова, нека напомним, че животното има много силни лапи, като един пръст може да бъде със средна ширина между 5 и 6 сантиметра. Като от тях излизат нокти със същите размери. Освен за катерене, тези животни ги използват и за отстраняване на противника, като не трябва да забравяме, че количеството мръсотия ускорява процеса за инфектиране. Надяваме се, че сте си представили близката среща с този бозайник. Истината е, че Юсуф никога няма да я забрави, но след като четете тези редове, очевидно е, че е успял да се справи много добре с тази задача. Той е един от малкото хора, които успяват да оцелеят след среща с побеснялата и гладна руска мечка.

Според историята, мечката го е нападнала в боровинковите полета, докато той се занимавал с добитъка си. Забелязвайки присъствието на този хищник, Юсуф решава, че няма да последва примера на масата, а просто ще премине към действия. Нека го кажем така, руският овчар решава, че няма защо да бави мечката и директно я напада с тоягата си. В един момент разказва, че е хвърлил тоягата и започнал да налага мечока с юмруци, ритници и дори удрял своята корава глава в тази на мечката. Не знаем колко точно може да е разярено едно старче, но след толкова активна офанзива, крайният резултат е, че мечокът изгубил баланс и паднал. Краткият нокдаун в тази среща може да изглежда обнадеждаващ, но не и достатъчен, за да може животното да продължи своето сражение.

При следващото изправяне, животното успява да направи класически клинч и след това да хвърли сърдитото старче от скала към пропаст. Падането не е чак толкова свирепо, но двубоят не продължава, защото е очевидно, че мечката предпочита да изгуби служебно и напуска полесражението доста бързо. По-късно борецът е открит и закаран в болницата, като има множество охлузвания, рани от ухапване, както и четири счупени ребра – последните най-вероятно са се случили по време на фаталния клинч от мечката. За съжаление не можем да кажем какво е състоянието на мечката, особено след като никога не е открита за интервю или преглед. Самият овчар признава, че единствената причина да не пострада толкова жестоко е фактът, че не е направил това, което се е очаквало от него – да избяга и да стане жертва при преследването. Според някои биолози, мечките най-често нападат човек, когато са гладни или провокирани. около есента започва да се наблюдават и по-чести срещи между човека и природата – разбирайте мечките – като фаталният край е също често срещан.

Понякога животните стават и агресивни, след като се появят и по-агресивни наводнения в техния регион. Мечките са един от най-страдащите видове и често се опитват да напуснат зоната, която не може да ги изхранва. Юсуф може да е щастлив, защото в съседния регион по същото време са регистрирани поне 6 нападения над домове, извършени от мечки, които нямали нищо против да нападнат хладилниците или да сервират вечеря в по-пресен състав. И ако се чудите как се постъпва след този случай, някои местни твърдят, че мечката най-вероятно е искала да си поиграе с овчаря – имайки предвид размерите ѝ възможностите ѝ, най-вероятно не бихме се доверили на това – но след като няма никакви други нападения в региона, преследването и елиминирането на животното няма да се случи.

От друга страна не трябва да забравяме, че количеството жертви от началото на XX век са точно 67 на територията на САЩ. Според статистиката при наличието на 750 000 черни мечки в Северна Америка, жертвите са по-малко от една на година – средни стойности. На същата територия ще открием, че 1 на 16 000 души ще извърши убийство, следователно можем спокойно да заявим, че истинските проблеми се крият и коренят при хората.

 
 
Коментарите са изключени за 80-годишен овчар влезе в хватка с кафява мечка и победи – мечката не поиска реванш

Повече информация Виж всички