shareit

50 години грижа за природата – екологичният пример на финландците и водка Finlandia

| от |

Във Финландия животът в хармония с природата и грижата за нейното опазване са неизменна част от националния характер. Правителство, частни бизнеси и обикновени граждани спазват основни екологични принципи, благодарение на които финландската природа е една от най-запазените в света. Използването на възобновяеми източници на енергия, различни добри практики за ограничение на автомобилния трафик и рециклирането са сред най-популярните методи за поддържане на устойчив начин на живот в северната държава.

Чудесен пример за природосъобразно производство е Водка Finlandia, която тази година отбелязва своята 50-годишнина. От самото си начало напитката е тясно свързана и зависима от природните блага на страната, разчитайки изцяло на напълно екологични суровини. Ето защо всички процеси в дестилерията й са съобразени с опазването им, а използването на иновативни технологии, позволява изграждането на устойчиво производство.

Водата в състава на водка Finlandia се взима директно от извора Rajamäki и е естествено пречистена от ледникови морени, създадени преди повече от 10 000 години от оттеглящи се ледници. С цел да защитят извора, производителите, които притежават земята, са я обявили за защитена зона, с ограничено строителство.

Компанията на култовата финландска напитка има за цел до 2025 г. да намали до нула своя въглероден отпечатък. Ето защо производственият процес на водката разчита на биоенергия, а към момента 99,9% от отпадаците й се използват повторно в различни процеси в дестилерията и други индустрии. Люспите от ечемик се изгарят, за да се подпомогне генерирането на пара под налягане, използвана при дестилация. Влакната от ечемик се използват в производството на фуражи за животни, а допълнителното нишесте се отделя и използва в хартиената и хранителната промишленост.

MAIN KV

Въглеродният диоксид от ферментацията се събира и втечнява, след което се доставя в газовата промишленост, а отпадъчната пепел от електроцентралата се използва от фермерите за подобряване на почвата. Водата, използвана в процеса на производство за охлаждане и отопление, се рециркулира в затворена система, за да контролира ефективно температурата и да сведе до минимум използването на вода. Дори емблематичната бутилка на марката наскоро беше преработена, така че да бъде намалено теглото ѝ с 15%, спестявайки допълнително енергия и суровини.

Освен свежата вода от извора Rajamäki, водка Finlandia дължи неподправеният свеж вкус и на прословутия златен финландски ечемик. Той също е част от екологичната философия на напитката, тъй като стига до дестилерията непокътнат от химикали. Почвата, в която се отглежда, не изисква обработка с химични пестициди, тъй като студената северна зима помага за предотвратяване на вредни плесени и други вредители. Другата причина за неговата неподправена характерност е незалязващото цели 72 дни финландско слънце през лятото, под което ечемикът расте бавно и деликатно.

Всичко това превръща водка Finlandia не само в неустоима напитка с чист и свеж вкус, но и в истински пример за устойчив бизнес, успяващ да съхрани непокътнатите природни ресурси, от които черпи своите суровини.

 
 
Коментарите са изключени