shareit

10 известни личности и техните домашни любимци

| от |

 

1. Андрю Джаксън (на главната снимка) и неговият циничен папагал
Андрю Джаксън (президент от 1829 до 1837) е закален герой от войната, известен с това, че се бие в смъртоносни дуели и с д това, че веднъж дори пребива своя потенциален убиец с тояга. Но преди да почине през 1845 г., Джаксън се превръща в тих и дълбоко религиозен човек. Поради това опечалените на погребението му са силно изненадани, когато неговият домашен любимец – сивия папагал Поул – изригва с обидни псувни. Ясно е, че птицата взема част от по-свободния език на Джаксън, докато той е в разцвета си като бившия войник, и избира възможно най-лошия момент да го демонстрира.

Gilbert du Motier Marquis de Lafayette

2. Домашният алигатор на Джон Куинси Адамс
Маркиз дьо Лафайет (на портрета) не е просто приятел с Джордж Вашингтон. През 1825 г., след обширно турне из Щатите, той пристигa в Белия дом, в ръце със всякакви подаръци, дарени му от благодарна нация. Най-странният от тях е жив алигатор, който аристократичният французин веднага преотстъпва на настоящия президент Джон Куинси Адамс. Не сме сигурни как г-жа Адамс реагира на тази новина, но президентът очевидно с радост задържа алигатора във ваната на Източната стая, където го използва да се шегува с гостите си.

WestFrontMansionMountVernon

3. Джордж Вашингтон и кучетата му
Подобно на много джентълмени от 18 век, Джордж Вашингтон е всеотдаен любител на кучетата и държи много ловни кучета в имението си в Маунт Върнън (на снимката), включително шпаньоли, овчарски кучета, териери, нюфаундленд и далмации. Нежната му привързаност към домашните му любимци се вижда от очарователните имена, които им дава – Сладки устни, Истинска любов, Типси, Пияница и Мадам Мус. Но той не е просто някакъв стар глупак със златно сърце – той също е привлечен и от животновъдството. Когато маркиз дьо Лафайет – френският герой на Американската война за независимост – му изпраща няколко френски лисици, Вашингтон бързо осъзнава,че може да ги развъди с английски лисици и да произведе американски сорт: „превъзходно куче, което има бързина, усет и мозък.“

Gate of Junagadh

4. Махараджата на Джунагад и кучетата му
Индийският махараджа на Джунагад (на снимката са портите към града), Наваб Сир Махабет Кан Расул Кан, притежава 800 кучета за домашни любимци – всяко от които има собствена стая, личен телефон и иконом. Той често ги облича във вечерни дрехи и ги слага да обикалят в рикши. Но през 1922 г. Наваб надмина дори себе си в показността на кучетата си и организира сватба на едно от тях със голдън ретривър, наречен Боби. Церемонията струва 22 000 британски лири (около 1 милион лири днес), а поканените гости включват някои от най-влиятелните индийски кралски особи и политици, както и многобройните му други домашни любимци, както и един слон.

1AKC Pekingese Dog Show 2011

5. Кралица Виктория и Лути
Кралица Виктория е отдаден любител на животните. Тя притежава много кучета, но най-известното от тях вероятно е Лути – пекинез (като на снимката), подарен й от капитан Харт Дън от 99-ти полк по време на Втората опиумна война. Пекинезите са свещените кучета на китайския императорски двор – древна порода с 2000-годишнa история. И наистина Лути е взет от Летния дворец в Пекин, след като британски и френски сили нахлуват в комплекса през 1860 г., като отмъщение за смъртта на редица дипломати. Дворът е евакуиран, но възрастната леля на императора избра да се самоубие. Тя оставя след себе си пет самотни кучета, от които Виктория получава едно – за нейна радост.

Charles-pineapple

6. Ан Болейн и нейното куче
Като втората жена на Хенри VIII, на Ан Болейн е дадено  малко куче от лейди Лийл, съпруга на губернатора на Кале, която тя нарича Пуркой (от средновековен френски – „Защо?“) заради учудения му поглед. За съжаление то умира, падайки от голяма височина, и всички са толкова уплашени да не разстроят кралицата, че трябва крал Хенри да й съобщи лошата новина.

Около 150 години по-късно крал Чарлз II (на картината) трябва да се справя с друг проблем. Известните му шпаньоли не умират, а ги отвличат, което принуждава раздразнения крал да пусне заядливи съобщения във вестниците с искане да му върнат домашните кучета.

Boye, Prince Rupert's Poodle

7. Принц Руперхт Пфалцски и Бойе (на картината)
По време на Гражданската война роялисткият командир, принц Руперхт, притежава така обичания бял ловен пудел, наречен Бойе, който е обучен да свива крака си и да уринира, когато се произнесе името на вражеския командир Пим. Репутацията на Бойе е широко известна, не само поради неговата дресировка, а и защото пуританската пропаганда твърди, че той е трансформиралия се Сатана и следователно е имунизиран срещу куршуми! За съжаление, Бойе определено не е имунизиран срещу куршуми – той е убит в битката при Марстън Мур през 1644 година.

Percy Bysshe Shelley by Alfred Clint

8. Лорд Байрон и антуражът му
Известният поет и аристократ се заобикаля с различни животни, включително полуопитомен вълк на име Лион и мечка, която той води със себе си в университета в Кеймбридж. Най-обичаният му домашен любимец е куче на име Боцман – черно-бял нюфаундленд, на когото той прави мраморна фигура, когато умира от бяс. Байрон силно вярва в компанията на животните – когато Пърси Шели посещава своя приятел във Венеция, той пише: „Домът на лорд Б се състои, освен от слуги, и от 10 коня, 8 огромни кучета, 3 маймуни, 5 котки, орел, врана и сокол… Току-що срещнах на голямото стълбище 5 пауна и египетски гарван.“

Anguilla japonica 1856

9. Луций Лициний Крас и неговата змиорка
Странното е, че римските аристократи не само се радват на котките и кучетата си, но и явно гледат домашни змиорки в градинските езера. И за Квинт Хортензий, и за Луций Лициний Крас се говори, че плачат при смъртта на своите рибни приятели, а Крас явно украсява любимата си змиорка с огърлица и обеци „точно като някаква прекрасна мома“.

Félix Nadar 1820-1910 portraits Gérard de Nerval

10. Жерар дьо Нервал и неговия омар
Френският поет-романтик, Жерар дьо Нервал, има домашен любимец омар, наречен Тибо, който не е просто затворен в аквариум, а е разхождан из обществените градини на Париж на края на синя копринена каишка. Омарите могат да оцелеят без вода за няколко дни, така че тези редовни разходки не са проблем. За ексцентричния поет ракообразният е перфектен домашен любимец, защото „омарите са миролюбиви, сериозни същества, които знаят тайните на морето и не лаят“.

 
 
Коментарите са изключени