shareit

Зловещата Катерин Монвойзин – френската вещица, която организира сатанински ритуали и се опита да убие кралят

| от |

Историята на Ла Вуаза, както я наричат, е тъмна. Бизнесът ѝ, който започва с гадаене ще се превърне в нещо много по – коварно. Предлагаща отрови, аборти и любовни отвари тя ще изпълни всяко едно желание на отчаяната си клиентела. Тези ѝ греховни действия ще са причината и за нейният нещастен край.

Катерин Дешайе, позната по – добре като Ла Вуаза, е родена през 1640 година в Париж. Бедният живот и ограниченото й образование я тикват към търсене на препитание. Така младата девойка ще започне да предсказва бъдещето на всеки, който желае срещу джобни пари по парижките улици. За способностите си тя самата твърди, че ги наследява на 9 години, но от кой и къде тя никога не казва.

Дребният й бизнес бързо процъфтява, заради успешните предсказания, които прави и скоро името Катерин ще се разчуе по кварталите. Все още в началото на успешното си бъдеще, тя се омъжва за Антоан Монвозойн, местен бизнесмен. Бизнесът му с продаване на коприна и отвореният му магазин за бижута фалират бързо без какъвто и да е успех. За това съпругата остава единствената, която трябва да се грижи за децата, съпруга и майка си.

Скоро нейните опити да стане видна гледачка ще се сбъднат като се стичат все повече хора, желаещи да разберат какво вещае бъдещето за тях. Заплащането, което изкарва от това е прилично, но за да си осигури, че цялото й семейство ще яде вечер тя ще почне да предлага разнообразни опции, за да събере повече клиенти. За кратък период гледачката преминава медицинско обучение, което й дава правото да се нарича акушерка. Но израждането на бебета не се оказва толкова печелившо, колкото абортът им. Предлагайки греховното решение на всяка отчаяна жена, клиентелата на Монвойзин ще се утрои.

Насилственото премахване на плода на времето е строго наказуемо и Катерин работи тайно като се крие под фасадата си на акушерка. Мъртвите деца, които тя абортира са често в късният период на бремеността и техните тела са използвани за подпалване на камината и останките, заравяни в градината. Дискретната и бърза работа на Ла Вуаза ще достигне ушите и на високо поставени благородници, които се обръщат към нея за помощ. По – заможните клиенти карат Катерин да дигне цената си за извършване на услугата и в последствие това се отразява добре на финансовата й ситуация. Бизнесът е толкова успешен, че измамницата организира мрежа от други лекари, които да извършват абортите. Въпреки дейността й, която за времето си е призната за грях от католическата църква, тя редовно посещава неделните литургии там.

През 1665 година бележити свещеници ще повдигнат способностите на Катерин да предсказва бъдещето. Поставена на разпит пред професори от университета Сорбона тя ще бъде заливана със всякакви въпроси, чиито правилни отговори биха разкрили на журито дали нейните сили са истински. Убедителната шарлатанка твърди, че нейните способности са дар от самият Бог и той я напътства да помага на обърканите да разкрият пътя си. С тези си думи е освободена и й е позволено да продължи да практикува услугите си.

Започва да печели много пари от богатите си клиенти и ще си позволи пищен живот. Ъгълът на къщата си, в който разчита бъдещето ще бъде превърнат в митично кътче и атмосферата завършва със закупуването на изящна пурпурно червена одежда украсена с избродирани орли със златен конец. Естетическият вид на Ла Вуаза й печели доверието на огромна група хора.

До 1870 година гадателката е засипана от френски аристократи и печели добре. Макар и родена в нищета тя добре се смесва с буржоазията и организира пищни партита за новите си богати приятели. Обичана и от мъжете, заради красотата си тя ще си спечели и много любовници.

Докато работи успешната бизнесменка ще се сблъска със своя съперница в гадателските услуги. Мари Бос, за разлика от конкуренцията си, предлага нещо ново и изкушително – отрова. Допълнително славата й я прави позната като вещица. Заклетото съперничество между двете подтиква Монвойзин да почне да се занимава с черна магия. Овладяла тъмното изкуство тя ще създаде магически амулети, любовни отвари и различни видове отрови. Гледачката вижда, че нейните клиенти идват по три причини – да накарат някой да се влюби в тях, да причинят смъртта на член на семейството си и да отровят съпрузите си заради някой друг мъж.

Независимо от проблема Катерин намира решението, независимо колко ниско трябва да падне в тъмнината. Първоначално само с гадаене на бъдещето тя няма право да променя съдбата, а просто да я съобщи на клиента, но с новите си способности тя се грижи да сбъдне всяка съкровена мечта на гостите си. За да си спести хорският гняв в случай, че нейните клиенти не получат желаният резултат тя предупреждава всеки, че ако Бог благоволи то тогава и най – съкровената мисъл се сбъдва. 

Messenoire

Допълнително кара хората сами да изпълняват заръчани от нея задачи, за да отбегне пряко отговорност. Тя кара своите клиентки или да посетят храмът на светец или да си закупят от нейните магически предмети, но съществува и трета възможност, най – коварната и развратна от всички тях. Скришом Катерин изнася свои собствени черни литургии в подземните парижки катакомби близо до дома си. С помощта на свещеник, който наема за задачата води всяка желаеща да участва до зловещ олтар. На него жената е инструктирана да легне гола и на стомахът ѝ се поставя чаша. Над участничката свещеникът държи бебе, което се пронизва с нож и кръвта му се излива в съдът, докато всички присъстващи се молят на Сатаната. Не се знае дали децата вече са мъртви или още живи по време на тези ритуали, но заради акушерската си професия и абортните услуги Ла Вуаза има на разположение куп пеленачета за извратените си експерименти.

Услугите на жената се превръщат от невинни предсказания до жертвоприношение на бебета и отрови, способни да убият всеки. Към нея ще се обърне и придворната Мадам де Монтеспан, която желае да плени сърцето на крал Луи XIV. С насоките на Катерин, Монтеспан успява да навлезе в личните покои на владетеля с помощта на афродизиак и собственият си чар. Допълнително с това ще участва и в сатанинските ритуали, за да си осигури дългата любов на Луи. За известно време планът работи, но кралят само след две години приветства още много любовници и Монтеспан остава забравена встрани.

Ядосана тя отново се обръща към Ла Вуаза, но този път за съвсем различна причина. Тя желае смъртта на бившата си любов. Отначало уплашена да заговорничи срещу благородникът, гадателката по – късно ще се съгласи. На 5 март 1679 година тя ще направи посещението си до двореца с напоено с отрова молба, която при допир с кожата ще предизвика смърт. Денят се оказва неподходящ, защото кралските особи са заети с куп други хора, дошли по същата причина като Катерин. Така тя ще се откаже и ще остави планът си за друг ден. 

След седмица, докато измамницата е на път към своя клиентка е посрещната от полицията и е арестува по разследване на бизнеса си с отрови. Незнайно за властите те залавят възможният убиец на кралят си. Ла Вуаза по време на разпитите си не разкрива нищо повече от гледането на бъдещето и продаването на отрова като споменава и някои от имената на по – заможните си клиентки. В нейна защита е фактът, че въпреки че тя продава отрова не е единствената, която го прави. При разкритието за незаконните аборти, които извършва обаче дори и с малкото доказателства, с които разполагат властите, Катерин ще бъде осъдена на смърт.

На 22 февруари 1680 година известната шарлатанка е изгорена на клада пред погледа на хиляди. Докато гори жива тя моли за прошка и същевременно кълне семействата на тълпата. След болезнената си смърт дъщеря й разкрива всички детайли около злините на майка си. Вярва се, че признатата вещица е отговорна пряко и непряко за над 2500 смъртни случая през живота си.

 
 
Коментарите са изключени за Зловещата Катерин Монвойзин – френската вещица, която организира сатанински ритуали и се опита да убие кралят

Повече информация Виж всички