shareit

Зловещата бяла вещица на Ямайка и мистериите около живота й

| от Ивелина Беркова |

Ани Патърсън е жена, която през 19 век ще се превърне в една от най-страховитите личности на Ямайка. Има много митове и легенди за нейният живот, както и пребиваването й в имението Роуз Хол. Наречена е “Бялата вещица”, заради заниманията си с вуду ритуали и отношението към работниците на плантацията, която управлява.

Предполага се, че е родена някъде  в Британия през 1802 година, но къде точно – не можем да сме сигурни. Майка й е англичанка, а баща й ирландец. По необясними причини, когато Ани е само на 5 години, решават да се преместят в Хаити. По това време част от острова Еспаньола е в състояние на политически и социални тревоги, до голяма степен от факта, че е създаден като френска колония от самото начало на века, контролирана директно от Париж.

Не минава много време от пристигането на семейство Патърсън в Хаити, в което да се насладят на новото си местоположение. Родителите на Ани скоро се разболяват от тропическата болест жълта треска и умират малко след това. Младото момиче сега е оставено в ръцете на своя баба, която живее там, или поне така се предполага. Според сведения възрастната жена е овладяла вуду практики, изповядвани от местните на Хаити. За жалост и там ще бъде посрещната от нещастие, когато скъпата й “нани”, както я нарича, почива само 6 или 7 години, след като я приютява. Без никакви роднини и на непознато място, много по-различно от английският й роден дом ще се реши да потегли към Ямайка.

За разлика от Хаити, която е френска колония, тази островна държава от своя страна е под контрола на британците още от средата на 17 век, когато Оливър Кромуел я отнема от властта на испанците. Тъй като Патърсън е англичанка се надява, че ще се почувства на по-позната територия, която поне по усещане ще напомня за дома. Ямайка, подобно на всички останали места на Карибският регион е основана като плантация с роби и само малка част от популацията са европейски колонисти, които управляват огромният си бизнес. От дейността печелят много, най-вече от отглеждането на захарна тръстика от огромен брой поробени афроамериканци. Ани до този момент не може и да си представи, че стъпването й на тази тропическа земя ще я превърне в един от най-зловещите образи в ямайската история, дълбоко обвързан с имението на плантацията Роуз Хол.

Имението е построено от Джон Палмър, един от по-висшите членове на колониалното общество в Ямайка. По същото време пари валят от всички страни, заради успешният бизнес с плантациите, което позволява на европейските господари да си построят огромни пищни плантационни къщи. Тази конкретно е на мястото на предишно колониално жилище, познато като Роуз Хол, посветено на своята господарка Роуз Кели, съпругата на Джон. Къщата за времето си се считала като една от най-добрите построявани някога на острова. 

Hakewill, A Picturesque Tour of the Island of Jamaica, Plate 20

Тук трябва да се спомене, че конкретните Роуз и Джон нямат никаква връзка с Ани, която до този момент в историята дори не е била родена, камо ли да е пребивавала по това време на острова, защото съществуват вярвания, че тя убива двойката, която всъщност почива от старост – Роуз през 1780 година, докато съпругът й я последва само след седем години. Останалата част от семейство Палмър живее спокойно в Англия и продължава да печели пари на гърба на робите от плантацията си, с изключението на Джон Роуз Палмър, племенник на Джон, който е оставен в имението, за да наглежда работниците. По това време Ани се появява в Ямайка през 1818 година. Скоро двамата се срещат и женят. Оттогава започват всички слухове за бялата вещица на Роуз Хол.

Вярва се, че младата жена е използвала магия да омае главата на съпруга си, за да сключат брак, особено когато разбира, че е собственик на голямо богатство и просторна къща. Оттогава се превръща в господарката на плантацията и ръководи работниците с желязна ръка. За да придобие пълен контрол върху всичко отравя мъжа си, както и няколкото след него, които се смята, че има. Има легенди, че дори решава да убие някои от останалите членове на семейство Палмър, които вече всъщност са починали преди десетилетия. Тази строгост не е отправяна единствено към съпрузите й, обаче. Местните говорят как Ани Палмър измъчва робите си като ги бие с камшици и ги измъчва като дори стига до убийството на някои от тях. Заради вуду практиките си стрива костите на покойните си работници до фин прах, който използвала в ритуалите си, обвързани с черна магия.

Съществуват много различни митове за Палмър, всички от тях водят до един и същи край – робът Таку. Според някои източници бялата вещица запълвала времето си като използвала работниците си като любовници, един от които бил и Таку. Верният мъж си мислел, че е единственият в сърцето й, но когато разбира, че това не е така иска да си отмъсти. Има истории, които говорят как Таку я убива с помощта на черна магия, но се смята, че най-вероятно просто я е удушил, докато спи. Но историята не приключва тук. Независимо от начина, по който се среща със смъртта духът на Ани броди из имението, тероризирайки всеки, който посмее да я зърне. 

След всичко това нека погледнем и каква е истината. Може би няма да бъде шокиращо да кажем, че не съществуват вуду ритуалите, нито жестоки убийства на съпрузи или роби. Въпросната Ани Палмър реално е била в Ямайка, но само за кратко време. След като се жени за Джон напуска с него острова завинаги. По това време търпят много загуби и не са във финансово състояние да наемат работници за плантацията си. Търсенето им е също така затруднено от борбата на робите за своята свобода, която евентуално ще получат. Без препитание в Ямайка се местят, като оставят собствеността на кредиторите си. Не е известно какво се случва с тях в последствие.

Остава странно и до днес как Ани, която се е задържала за кратко време на острова се превръща в такава плашеща и демонична сила за местните. Въпреки че имението не намира обитатели повече от 130 години се смята за обладано място, гъмжащо от призраци, чиито отчаяни викове могат да бъдат чути през нощта.

 
 
Коментарите са изключени за Зловещата бяла вещица на Ямайка и мистериите около живота й

Повече информация Виж всички