shareit

Жана дьо Валоа – аристократката зад Аферата с диамантената огърлица

| от Ивелина Беркова |

Какво бихте направили, за да сте богати? Ще се изложите ли на риск, за да утолите тази жажда за слава, пари и луксозни имения, които според вас ви се полагат? Няма нужда да се чудите повече, защото вече е правено – от Жана дьо Валоа. Дамата, готова на всичко, за да живее живота на кралска особа ще намеси и самата Мария-Антоанета в плановете си.

Жана е родена на 22 юли 1756 година в североизточният френски град Фонтет. Въпреки че през вените ѝ тече благородна кръв, тъй като баща ѝ Жак дьо Валоа е пряк потомък по мъжка линия на Граф Хенри дьо Сен Реми, извънбрачен син на Крал Хенри II и Никол дьо Савини, тя израства в много оскъдна среда. Докато Жак е пияница, който рядко намира работа, камо ли да я задържи, майка ѝ Мари Жосел е нископлатена слугиня, която рядко поема грижи да рожбите си. Жана не се радва на приятно детство често оставяна сама заедно със своите брат и сестра. Малките деца прекарват по – голямата част от ежедневието грижейки се за животните на фермата си, а през останалото време ходят боси по улиците, просейки достатъчно пари, за да си закупят храна за вечерта. 

Животът на ръба на смъртта приключва, когато с помоща на генеалог от дворецът Версай се установява официално, че децата имат благородно потекло. Допълнително помага и че по това време в сила ще влезе закон, с който се задължава помоща за потомци на благородни фамилии. Жак, братът на младото момиче е награден с пост във военната академия и годишна стипендия от 1 000 франка. Същевременно Жана и сестра ѝ Ан Мари посещават интернат в Паси, дом на много заможни семейства, както и също подпомогнати с щедро парично възнаграждение.

След завършване на образованието си младата дама трябвало да се отдаде на живота на монахиня, но вместо това решава да се завърне обратно в родното си място, където живее под крилото на семейство Сърмонт. С тях тя развива много приятелски отношения, но най – много е пленена от племенника им Николас. Младата двойка се венчава на 6 юни 1780 година за Марк-Антоан-Николас де ла Мот. До сватбата Жана вече е в късните месеци на своята бременност и скоро ражда близнаци, които за жалост ще са на този свят само за няколко дни.

Въпреки че Николас държи, че семейството му произлиза от род на благородници има съмнения около това твърдение, но след женитбата им двамата наричат себе си граф и графиня де ла Мот, за да изтъкнат по – височайшият си статус сред обществото. До този период зелената аристократка се е подготвила отначало за комфортен и изискан живот, но малката заплата на мъжа ѝ се оказва непосилна за желанията ѝ. Дори с помоща на финансовата си помощ тя не може да утоли жаждата си за още. Ясно е на Жана, че Николас няма как да ѝ даде това, което иска и затова ще прибегне към други методи. 

Cardinal Rohan2

Единственият начин за нея сега е да отиде до Версай и лично да помоли тогавашната кралица Мария-Атоанет за повишаване на пенсията си. Според нея тъй като и двете са жени Мария ще е съпричастна с молбата на събеседничката си. По това време е позволено на всеки поданик да влиза свободно в двореца и да посети дори изящните му градини при условието, че гостът носи подходящото облекло. Жана, изпълнена с надежда решава да се разходи из кралските градини и да успее да се срещне и лично да поговори с френската кралска особа. Преди да е имала и възможността да я зърне отблизо кралицата изрично отказва контакт с младата дама, дочула за съмнителният живот на Жана и така плановете ѝ са провалени.

В периода на няколко години отношенията между двойката се влошават и се вижда как губят чувства един към друг, но въпреки всичко продължават съжителството си под един покрив. За развлечение госпожа де ла Мот се отдава на скришни афери зад гърба на съпруга си като една от тях е офицер от жандармерията на име Рето де Вилет. Тази връзка приключва много скоро, когато Жана хвърля погледа си към следващият си фаворит кардинатъл Принц Луи дьо Роан. Тя бързо печели доверието му и не случайно избира точно него. Разбира, че той желае да стане министър на крал Луи XVI, но мечтата му е провалена заради Мария Антоанет, която не го харесва особено.

Причините за тази невежест към кардинала са породени от опита му да осуети брака ѝ с Луи и допълнително с това изпраща писмо до майка ѝ императрицата Мария Тереза, критикувайки поведението на дъщеря ѝ. Въпреки всички тези причини Жана все пак се опитва да убеди Роан, че тя ще се погрижи да каже добри неща за него на кралицата в опит да я омилостиви като не споменава, че тя самата също е мразена от нея. Дори да не може да направи това тя все пак успява да вземе пари от любовника си и заедно с това Николас започва да получава по – големи възнаграждения на работното си място. Независимо от по – голямата сума пари те пак не са достатъчни, за да утолят жаждата на материалистката. 

Скоро тя разбира за млад бижутер, който продава всичко, което има за направата на прекрасна диамантена огърлица. Целта му е тя да бъде закупена от някой заможен и най – добре дори от самият крал за жена си, за да не изпадне в дългове. За негово нещастие това е невъзможно да се случи, поради факта, че първоначално огърлицата е била предназначена за човек, който Мария не харесва. Това дава една идея на Жана, която скроява подъл план. 

Collier reine Breteuil

За да е сигурна, че всичко ще проработи тя има нужда от бившият си Рето, който е решаваща пионка в играта, заради репутацията си на изкусен фалшификатор. С негова помощ се пишат фалшиви писма до де ла Мот, които гласят, че кралицата опрощава всички предишни нападки на кардиналът и желае неговата помощ за закупуването на огърлицата. Пише се, че нейно височество се обръща точно към него, защото съпругът ѝ не е склонен да даде сумата за това скъпо изкушение, заради тежката финансова ситуация в държавата. При шансът да сбъдне мечтата си де ла Мот не губи време да изпрати заречените пари по любовницата си Жана, която обещава да ги предаде на нужният човек. Заблуденият мъж не знае всъщност, че е мамен от собствената си любима.

Вместо да изпълни заръчаното, тя и Рето ще закупят сами огърлицата за собствени цели. Разделяйки фините малки диаманти и продавайки ги из цяла Франция и Лондон те успяват да натрупат състояние. Скоро, обаче ще дойде време всичко да излезе наяве, когато случаят достига и ушите на висшата аристокрация. Чувайки, че името ѝ е замесено Мария не губи време публично да съди измамниците, правейки го за да запази добрата си репутация, но вече е късно защото поданиците вече са развили собствена версия за случилото се като обвиняват кралицата в изнудване на Жана да върши нейни дела зад гърба на всички и после я обвинява, за да спаси себе си. Независимо от всичко това кардинал де ла Мот е принудително преместен в Южна Франция, съдбата на Рето е същата. Най – тежко е наказанието за мозъкът на операцията Жана, която е осъдена на доживотен затвор, но преди това ще изпита болката на камшика. 

Symbol and satire in the French Revolution (1912) (14596417420)

Решена да не прекара остатъка от живота си зад решетките жената успява да избяга от затвора, дегизирана като мъж. Оттам тя ще избяга в Лондон, където се надява, че няма да може да бъде намерена. Докато е там тя пише книга, описваща целият план и поставя най – голямата тежест върху Мария Антоанета като тласнала я към ръба, за да извърши това престъпление, изкарвайки себе си като жертвата. Независимо, че вече е на свобода с огромните си харчения Жана неусетно събира купища дългове. Това ще се окаже и нейният край, когато един ден пада от прозореца на хотелската си стая, опитвайки се да се скрие от събирачите на дългове. Тя умира от лошите си рани, довели и до счупвания на кости на 29 август 1791 година. Тази афера, макар и само с кражбата на бижу се оказва пагубна за кралицата, чието замесване става една от причините за по – късната ѝ публична екзекуция през 1793 година.

 
 
Коментарите са изключени за Жана дьо Валоа – аристократката зад Аферата с диамантената огърлица

Повече информация Виж всички