shareit

Японското метро има своя супергерой

| от |

Японската култура може да бъде изключително необятна и предизвикателна за мнозина. Още от древността можем да забележим присъстващ код на честта, който може да изисква дори смъртта на определен човек. Именно това е цената за запазване на доброто име на семейството. Япония е и страната, в която можем да открием един от най-странните крадци – този на велосипедни седалки. По-важното обаче е, че докато някои странни идеи там се разглеждат от забавната страна, други показват интересна човешка страна.

Ето защо насочваме вниманието към Тадахиро Канемасу – супергероят на метрото в Токио. Интересен факт е, че навсякъде по света, неговото присъствие би мотивирало мнозина да потърсят органите на реда. Все пак Канемасу се облича в зелен костюм с маска и забележете – носи чантите на възрастните пътници, помага на майките с колички и се опитва да бъде полезен. Едва ли някъде в Европа този маскиран герой ще има такъв успех и едва ли някой ще връчи багажа си на него, но Япония е като никоя друга страна. Само там можем да открием подобен феномен. Дълго време Тадахиро се опитвал да помага на своите съграждани, но никой не позволявал да приема така даром услугата.

Според японската култура, всеки такъв акт се смята за вечен дълг и следователно никой не искал да бъде зависим и да попада в тази клопка. Тадахиро обаче се стреми да бъде джентълмен и по тази приичина често помагал с каквото може. В първите три месеца, 27-годишният маскиран герой използвал своята маска и освен помощ, предлагал и добро настроение на пътниците, той винаги изскачал артистично зад някоя колана и помагал. Освен това много често ескалатори и асансьори не работели, следователно някой трябвало да помогне.

Извън ангажиментите като супер герой, мъжът работил в магазин за органични плодове и зеленчуци. Вдъхновението за костюма се появило, след като децата започнали да го наричат „еко“. Съответно зелените одежди били единственото необходимо условие. Закупува ги от близкия магазин няколко за общата сума от 41 долара. Когато медиите започват да разказват историята на супер героя и накрая искат да надникнат зад маската Тадахиро се разкрива. Неговите колеги от магазина също не са изненадани и споделят, че магазинерът отдавна помага на своите клиенти и добрата му е известна на мнозина. И нека не забравяме, че самият герой има трудно начало, защото мнозина го смятат за луд човек.

Месеци по-късно идеята отново изглежда странна, но в положителен аспект. Трябва да добавим и още една подробност, японецът отказва дори пари за своите услуги и прави всичко напълно безвъзмездно. На читателите напомняме, че не всеки облечен в дрехите на супергерой ще има същите намерения, все пак Тадахиро е само един, останалите трябва тепърва да се доказват.

 
 
Коментарите са изключени