shareit

Вторият най-възрастен човек на света пребори ковид

| от |

Френската монахиня сестра Андре прекарва последните няколко седмици през февруари в изолация, защото е болна от Covid-19. Сега, съобщава Елза Мари за Le Parisien, живеещата в Тулон пенсионерка се е възстановила напълно от вируса, на време за да отпразнува рождения си ден – по-точно своя 117 рожден ден – със стил.

LucileRandonViolin

Андре като малка

Според Елиан Пелтие от New York Times медицинският персонал в старческия дом Sainte Catherine Labouré диагностицира 81 от 88 живущи, включително Андре, с вируса през януари месец. По-късно единадесет от тези лица почиват. Възрастната монахиня от своя страна се самоизолира в продължение на няколко седмици, но не показва симптоми на болестта, съобщава Ройтерс. „Дори не осъзнавах, че го имам“, казва Андре на Лоран Амалрик от френския вестник Var-Matin. В разговор с Ройтерс Дейвид Тавела, мениджър комуникации в дома за пенсионери, казва: „Считаме, че тя е излекувана. Андре е много спокойна и с нетърпение очаква да отпразнува своя 117 рожден ден.“

Според списъка със световните класации на изследователска група на Gerontology Research Group – списък с хора, на които се смята, че са на възраст над 110 години – Андре, който фигурира там с нейното рождено име, Люсил Рандон, е най-старият известен човек в Европа и вторият най-стар в света. (Най-старият човек в света, японката Кане Танака, навърши 118 години на 2 януари.)

Supercentenarian-Kane-Tanaka-c1923

Кане Танака

В интервю за La Parisien Тавела описва живота на Андре като „невероятен“ и добавя, че „разговорът с нея е като прелистване на алманах.“ Родена в Алес, Франция, през 1904 г., Андре преживява грипната пандемия от 1918 г., а също и световните войни и събития, които тя описва като „много и тъжни“. Макар и част от не особено отдадено протестантско семейство, тя приема католицизма и през 1944 г. се присъединява към църковен орден. Приемайки името Андре в чест на починалия си брат, тя прекарва следващите 28 години в грижи за сираци и възрастни хора в местна болница

„Когато е бил юноша по време на пандемия, която е убила десетки милиони, и е видял ужасите на две световни войни, човек поставя нещата в перспектива“, казва Тавела пред Times.

Сблъсквайки се с друго „тъжно събитие“ – а именно пандемията от Covid-19 – Андре е по-загрижен за благосъстоянието на другите жители, отколкото за собственото си, отбелязва АП.

Монахинята също така дава да се разбере, че не се страхува от смъртта.

Говорейки пред френската телевизия BFM, тя казва: „Щастлива съм, че съм с вас, но бих искала да съм някъде другаде – да се присъединя към големия ми брат, дядо ми и баба ми.“ Андре прекарва по-голямата част от времето си в изолация, молейки се и мечтаейки за деня, в който ще може отново да види приятели и семейство. Тя се надява жертвите на пандемията да „запазят надежда, да се борят, за да се излекуват и да дадат пример на останалите“, според Le Parisien.

117-годишната жена, която е сляпа и използва инвалидна количка, далеч не е единствената столетница, оцеляла от Covid-19. Мери Никълсън, британка, която дава положителен тест за вируса в навечерието на Нова година, се възстановя навреме, за да отпразнува своя 106-и рожден ден на 12 януари. А американката Силвия Голдшол, която навършва 108 години през декември, разказва пред News 12 New Jersey, че се е възстановила от вируса, защото тя „е била решена да оцелее“.

Андре отпразнува рождения си ден с католическа литургия и малко парти на трапеза с гъши дроб, капун с гъби и червено вино, съобщават Джон Лестър и Джефри Шефер за AP. След кратка дрямка тя завършва тържествата с любимия си десерт: торта Аляска с вкус на малина и праскова, според Times.

Както Тавела разказва пред АП, Андре допълва ястието си за рождения ден с червено вино – „една от тайни за дълголетие“ – и шампанско, „защото за 117 години трябва да се вдигне тост“.

 
 
Коментарите са изключени