shareit

Вещицата на Уол Стрийт – жената, която имаше повече пари от британския крал

| от |

Вещиците – това мистично фолклорно същество, използвано за плашене на деца – могат да бъдат открити на много странни места. Например може да ви се стори странно, но Уол Стрийт има една своя владетелка на черната магия. Запознайте се с Хариет „Хети“ Робинсън. Тя е родена в Масачузетс през 1834 г. в богато семейство в Нова Англия. Семейство Робинсън разполагали с една от най-големите търговски флоти и с всяко пристигане на корабите, сметките се повишавали драстично.

Единственият брат на Хариет умира много млад и всичко остава на дамата, която скоро ще се превърне във вещицата. След като няма да има мъж в семейството, който да се постарае да запази натрупаното, бащата се заема с обучаването на Хариет. Много години по-късно ще сподели, че баща ѝ започнал да преподава уроци още 6-годишна възраст. Урокът бил как да се грижи възможно най-добре за своето имущество.

Нейният дядо Гидеон Хоуленд също помагал с всички най-важни уроци, които е научил през целия си живот и често четял на внучето финансови вестници – никакви книжки за красивото детство, никакви приказки и нищо друго. Детето е отгледано изцяло с финансовия свят и разгръщащите се прелести. Едва, когато става ясно, че Хариет наистина може да се справи, решили да предоставят първия ѝ урок. Ето защо на младини, когато се омъжва за своя съпруг – Едуард Хенри Грийн, дамата заявява една много важна подробност – да забрави за нейните пари.

По това време повечето американски бракове се случват по следния начин: мъжът получава правата на всичко, което една жена може да донесе като свое имущество и тя не може да каже абсолютно нищо по темата, без значение дали е съгласна или не. След като Хети удря камбаната и казва, че няма шанс някой непознат да сложи ръка на всеки изкаран цент, ситуацията се променя значително и в последствие американското законодателство ще се промени. Още по-добрата новина е, че когато Едуард банкрутира през 1885 г., не успява да завлече никой друг след себе си и както се досещаме, Хариет отказва да плаща всички разходи.

По-важният въпрос е как точно започва да прави парите си. Статистиката показва, че всяка следваща година инвестира в недвижимо имущество и железниците. Доста голяма част от тях остават в нея, но не са достатъчни, за експанзията, която следва. През 1905 г. изданието „Сиатълски републиканец“ я поставя на първо място сред най-богатите жени в света, а сред мъжете се нарежда на една позиция под Рокфелер, но по-забавното е, че средствата ѝ са много повече от тези на крал Едуард VIII от Великобритания. И точно с тази класация започват и проблемите. Първо това е жена в един много суров мъжки свят и второ – все повече хора я преследват за заеме, да не говорим, че ухажорите също не са малко.

Понеже отказва да се обвърже с всеки срещнат, скоро поставят и този коварен прякор „Вещицата от Уол Стрийт“. Има и още една причина, поради която същият се залепва на нея – винаги ходи с черни дрехи, след като нейният съпруг умира през 1902 г. Малко след това никой не може да я види в друга дреха, освен черната. Очевидно е имала симпатии към него, макар и Едуард да не знае как точно да прави бизнес. Има и една друга легенда – Хети била толкова стисната, че отказала да плати и сметката за лекар, което довело до ампутацията на крака на сина ѝ. Говорило се, че не използвала топла вода и сменяла мебелите единствено и само, когато същото се разпадало пред очите ѝ.

800px-Hetty_Green

Хранила се само с овесени ядки, които топлила на радиатора в офиса си. Очевидно е, че много от историите може да са по-скоро забавни, отколкото истински, но няма никакво значение. Истината е, че когато дойдем да говорим за бизнес, тя била една от най-жестоките в това отношение и не признавала оправданията. През годините е ходила няколко пъти в съда, защото някой член на семейството ще я съди за присвояване на средствата, които по думите на леля Силвия Анн Холанд – не били само за нея. Има един проблем, Хариет не била на същото мнение. Според завещанието, семейството наистина оставило средства за няколко души, но дамата показала още едно завещание, което показвало точно обратното. Следва едно много интересно дело, което и до днес се изучава от американските юристи и показва някои от най-интересните математически и статистически изследвания и доказателства.

Призован е математик за анализ на подписа и докато разглежда и изчислява какви са шансовете един човек да фалшифицира подписа, обвинителите бягат в Лондон, за да не бъдат задържани. През 1916 г. г-жа Грийн умира и според легендата, оставя сумата от близо 100 милиона  долара, които да се разделят по равно на двете ѝ деца. За разлика от нея, наследниците се постарали да ги използват и да им се насладят колкото се може повече. Нейният съвет за всички богаташи? Няма никаква велика тайна зад големите успехи. Купувайте евтино, продавайте скъпо, действайте бързо и без никаква милост, преследвайки целите си. Звучи лесно, но истината е, че понякога и това не помага.

Снимки: Wikipedia

 
 
Коментарите са изключени за Вещицата на Уол Стрийт – жената, която имаше повече пари от британския крал

Повече информация Виж всички