shareit

Великите любовни истории: Майкъл Дъглас и Катрин Зита-Джоунс – възрастта е само цифра, която няма значение за голямата любов

| от Мая Вуковска |

Винаги когато разказвам любовна история, продължила дълго във времето, търся разковничето за това, което задържа двама души години наред в прегръдката на любовта и разбирателството. Днес обаче няма да завърша с поуката, а ще започна с нея. Тази двойка е заедно от две десетилетия. Родени са на една дата, което ги прави нещо като астрални близнаци, само че с 25 години разлика помежду им. Каква е тайната на брака на Катрин Зита-Джоунс и Майкъл Дъглас – брак, който по холивудските стандарти  изглежда нетипично дълъг и стабилен?

Тя отговаря така: “И ние като всяка двойка имаме своите добри и лоши момент. Това, което ни държи заедно, са двете константи във взаимоотношенията ни: любов и уважение. Никога не губим чувството си за хумор и си оставяме лично пространство. А когато искаме да бъдем заедно, разполагаме с достатъчно време за това, благодарение естеството на работата ни.”

LOS ANGELES, CALIFORNIA – SEPTEMBER 19: (EDITORS NOTE: Image has been converted to black and white.) Michael Douglas, Catherine Zeta-Jones attend the 73rd Primetime Emmy Awards at L.A. LIVE on September 19, 2021 in Los Angeles, California. (Photo by Rich Fury/Getty Images)

Златен билет за Америка

Родената в Суонси, Уелс през 1969 г. Катрин още от малка пее и танцува и то не пред роднини и на училищни пиески, а на голямата сцена – в широкомащабни мюзикъли като “Ани” и “Бъгси Малоун”. 27-годишна е забелязана от продуценти отвъд Океана, защото вече си е спечелила славата на красивото момиче с големите бомби от британските филми.  През 1997 г. Катрин взима може би най-важното решение в живота си – продава къщата си в Лондон и заминава за Лос Анджелис с шестмесечна работна виза и еднократно предложение за работа от страна на Universal Studios. “За мен това беше златният билет на Уили Уонка. Щях да съм напълно легално в Америка и можех да се явявам на колко си искам прослушвания през това време.” Младата актриса е толкова нахъсана да успее, че дори още неразопаковала куфарите си, успява да си намери и втори ангажимент. Така шестте месеца стават една година…

“Ако някой сега ме попита коя е любимата ми възраст, няма да се замисля и за секунда и ще кажа 28. Бях финансово и емоционално независима, свободна и безстрашна.”

Именно когато е на 28, Катрин е поканена да играе в “Маската на Зоро”. Ролята на любимата на Зоро (Антонио Бандерас) ще промени живота й изцяло и ще направи лицето й разпознаваемо не само в Щатите, но и по целия свят.

На 28 Катрин среща и бъдещия си съпруг.

LOS ANGELES, CALIFORNIA – SEPTEMBER 19: (L-R) Michael Douglas and Catherine Zeta-Jones attend the 73rd Primetime Emmy Awards at L.A. LIVE on September 19, 2021 in Los Angeles, California. (Photo by Rich Fury/Getty Images)

На непознатия цветар – с благодарност

Пътищата на съпрузите се пресичат за първи път през септември 1998 г.  по време на Американския филмов фестивал в Довил – втория по значимост във Франция след този в Кан. Катрин е там за промоцията на “Маската на Зоро.” Екранният й партньор Бандерас и тогавашната му съпруга Мелани Грифит организират светска вечеря, на която е поканен и Майкъл Дъглас, който пък е във Франция, за да промотира последния филм със свое участие, “Перфектното убийство”. Отначало между двамата прехвръкват някакви искри, обаче половин час след като са се запознали Дъглас си отваря устата и казва нещо, което моментално отблъсква Зита-Джоунс: “Аз ще съм бащата на твоите деца.” Младата актриса е възмутена от дръзкото поведение на прочутия си колега и му се тросва: “Вижте, слушала съм  и съм чела много за вас, а и съм ви гледала в много филми. Желая ви приятна вечер.”

Катрин се прибира рано в стаята си, защото на другия ден заминава за Шотландия за снимките на филма “Клопка”, в който ще си партнира с Шон Конъри.

“Станах в 5 сутринта, хванах самолета за Лондон, после – за Абърдийн, после с ферибота стигнах до остров Мъл. И там, в хотелската ми стая ме чакаше огромен букет цветя. На картичката пишеше: “Извинявам се, ако съм те уплашил. С обич, Майкъл Дъглас.” “Ами страшничко е, когато някой, когото току що си срещнал, ти каже, че ще бъде баща на децата ти,” спомня си Катрин. “Не че не се оказа прав… И до ден днешен Майкъл говори с благодарност за цветаря, доставил цветята до острова, понеже, както твърди, този човек му е спасил живота. “

NEW YORK, NEW YORK – OCTOBER 31: Michael Douglas and Catherine Zeta-Jones attend Bette Midler’s Hulaween To Benefit NY Restoration Project at New York Midtown Hilton on October 31, 2019 in New York City. (Photo by Ben Gabbe/Getty Images for NY Restoration Project)

Тежестта на пръстена

Номерът с букета определено свършва работа, понеже кара Катрин да свали гарда.  През следващите месеца тя и Майкъл говорят с часове по телефона, а когато работните им графици позволяват, се срещат на живо, но винаги тайно.

Отношенията им се развиват толкова бързо и така гладко, че дори самите те се учудват. Малко повече от година след като са се видели за първи пъти, навръх Нова година Майкъл предлага на Зита-Джоунс брак, при това не само с думи, а и с античен пръстен на култовата бижутерска марка Fred Leighton с 10-каратов диамант, обграден от 28 по-малки диаманта на стойност милион долара! Е, не избира точно най-романтичния момент за предложението, защото когато го прави, и двамата са пипнали грип и са болни “като кучета” според собствените му думи.

NEW YORK, NEW YORK – FEBRUARY 28: Michael Douglas and Catherine Zeta-Jones attend the 78th Annual Golden Globe® Awards at The Rainbow Room on February 28, 2021 in New York City. (Photo by Dimitrios Kambouris/Getty Images for Hollywood Foreign Press Association)

Официалното обявяване на годежа идва скоро след плъзналите в медиите слухове, че Зита-Джоунс е бременна. Обаче не се оказват само слухове, защото през август 2000 г. актрисата ражда син. Дилън е първо дете за Катрин и второ за Майкъл, който има още един син от първата си съпруга, Диандра, роден през 1978 г.

Няколко месеца след раждането на Дилън двойката разменя брачни клетви във фамозния нюйоркски хотел “Плаза”. Дъглас е на 56, а Зита-Джоунс на 31.

Пресата обявява събитието за сватба на годината. И с право! Церемонията, роклята на булката и вечерният прием, на който присъства каймакът на холивудското общество, поглъщат 1,5 милиона долара. Двойката обаче кешира горе-долу същата сума от продажбата на сватбените си снимки на британското списание “OK!”

Въпреки астрономическите суми около сватбата, Катрин не е претенциозна булка. Единственото нещо, за което изрично моли годеника си, е да не се разреве, докато си разменят брачните клетви.

Вместо да се впуснат в незабравимо сватбено пътешествие, новобракувалите се решават да се оттеглят в нюйоркския си апартамент с бебето Дилън.

“Не може да стане по-добре от това!”

Така възкликва Катрин, запитана какво е била за нея 2000-та година. Само че тя греши. Защото оттук нататък ще става много, много по-добре, защото и двамата съпрузи ще продължат да жънат успехи на професионалното поприще. За участието си в мюзикъла “Чикаго” Катрин печели “Оскар”, Наградата на актьорската гилдия и тази на БАФТА в категорията “Най-добра поддържаща женска роля”. Майкъл пък се снима в напрегнатия психо-трилър “Нито дума”, както и в “Семейна черта”, в който играят три поколения Дъглъс – родителите му, той и първородният син Камерън.

Само месец след като Катрин получава “Оскар”,  се ражда дъщеричката Карис Зита Дъглас. И да, в този момент на всепоглъщащо щастие съпрузите въобще и не подозират какво е подготвила съдбата за тях. А то изобщо не е лесно за преглъщане…

LOS ANGELES, CALIFORNIA – JANUARY 19: (EDITORS NOTE: Image has been converted to black and white.) Michael Douglas and Catherine Zeta-Jones attend the 26th Annual Screen Actors Guild Awards at The Shrine Auditorium on January 19, 2020 in Los Angeles, California. (Photo by Rich Fury/Getty Images)

Черни облаци на хоризонта

Когато знаем, досадните папараци и умопобърканите стокъри вървят в комплект със славата. Уви, Катрин вади късата клечка, понеже личният стокър, който й се пада от холивудската томбола на известността, се оказва тотална откачалка. През 2004 г. семейството завежда дело срещу Донет Найт по обвинение, че ги тормози с писма със заплашително съдържание. Изправена на свидетелската скамейка, Катрин заявява, че заплахите са й докарали психически срив. Обвиняемата признава за писмата, както и че е влюбена в актрисата и затова й ги е написала. Присъдата е 3 години затвор.

Но неприятностите за семейството не спират дотук.

През август 2010-а става ясно, че Майкъл Дъглас има рак на езика в напреднал стадий, заради който се налага да бъде подложен на химио и лъчетерапия. Самият той отдава появата на рака на стреса и злоупотребата в миналото с алкохол и цигари. Въпреки лошите прогнози Дъглас изважда късмет и година по-късно вече е в ремисия. Заради агресивното лечение обаче актьорът е отслабнал драстично и му се налага да се подложи на специална диета, за да си възвърне загубените килограми.

Никоя беда не идва сама

Някак незабелязано и неусетно стресът от месеците, през които Майкъл е подложен на животоспасяващи терапии, се е натрупал в тялото на разтревожената до умопомрачение Катрин и в крайна сметка вентилът на напрежението избива в крайно нежелана посока. През април 2011 г. тя е приета в болница за лечение на заболяване, което до този момент е успявала да запази в тайна – биполярно разстройство. В интервю пред InStyle актрисата откровеничи: “Надявах се, че като обявя на всеослушание диагнозата си, ще успея да се премахне обществената стигма, която от много години тегне върху хората със същото заболяване.” Съпругът й вече е добре, обаче тя  самата продължава да влиза и излиза от болнични заведения.

Събитията от този период неминуемо се отразяват негативно както върху семейния, така и върху професионалния живот на двойката. След втората си хоспитализация Катрин обявява, че за известно време се оттегля от актьорската професия. Но покрай това се оттегля и от брака си. Дали раздялата е само временна или е нещо по-сериозно, всички се чудят. Оказва се обаче, че Майкъл е все още толкова влюбен в жена си, че не може да издържи подобно изпитание и през 2015 г. излиза със следното изявление пред пресата: “Луд съм по нея. Всички си имаме кофти моменти. Проблемът при такива двойки като нашата е, че прекалено много сме изложени на показ. Но сега отново сме заедно и сме по-силно отвсякога. “

LOS ANGELES, CALIFORNIA – JANUARY 19: (L-R) Michael Douglas and Catherine Zeta-Jones attend the 26th Annual Screen Actors Guild Awards at The Shrine Auditorium on January 19, 2020 in Los Angeles, California. 721359 (Photo by Kevork Djansezian/Getty Images for Turner)

20 години по-късно

На 25 септември Катрин и Майкъл отпразнуваха рождените си дни – той стана на 77, тя – на 52. Към настоящия момент изглежда, че всичко е наред в звездното семейство. Майкъл Дъглас с голям кеф изигра супергероя Ханк Пим в екранизацията по комиксите на Marvel за Ant-Man. Сега пък можем да се наслаждаваме на виртуозната му игра в сериала на Natflix  “Тhe Kominsky Method”, за ролята си в който си спечели наградата “Златен глобус.” Кариерата на Катрин обаче пое по различен път и понастоящем тя е много ангажирана със собствената си марка за домашен интериорен дизайн.

Сигурно се питате дали още са щастливи заедно. На което Катрин би отговорила така: “Все още можем да се разсмиваме взаимно.”

А според прастарата рецепта за семейно щастие, там където има смях, има и щастие.

 
 
Коментарите са изключени за Великите любовни истории: Майкъл Дъглас и Катрин Зита-Джоунс – възрастта е само цифра, която няма значение за голямата любов

Повече информация Виж всички