shareit

Великите любовни истории: Кристофър и Дана Рийв – Супержената, която спаси живота на Супермен

| от Мая Вуковска |

Той е герой във всяко едно отношение. С перфектно тяло, сякаш издялано от камък, красив и харизматичен, Кристофър Рийв е звездата в четири филма от тоталния филмов блокбъстър “Супермен”. След като фатален инцидент го приковава напълно неподвижен към инвалидната количка, той се превръща в героя на живота на съпругата си Дана.

Тази любовна история е пропита с толкова трагизъм и физическа болка, че чак не е честно. Но тази любовна история е и толкова непоносимо романтична, че прилича на магическа измислица. Обаче не е…

gettyimages-115376130-594x594

Перфектният човек

Ако трябва да се избере една дума, с която да се опише личността на Кристофър Рийв, това би била “изключителен”. По повод на факта, че още от малък демонстрира завиден талант и умения буквално във всяко нещо, с което се захване, в едно интервю майката Барбара си спомня какъв е бил като дете: “Беше надарен с много и все невероятни таланти. Имаше красив ум, многобройни интереси, както и склонност да поема рискове. Беше спортна натура, невероятен атлет всъщност, но също и много интелигентен. А влечението му към актьорството започна, още когато беше много, много малък.”

Едва-едва навлязъл в пубертета, когато повечето хлапета ги вълнуват такива неща като момичета и бира, на Кристофър му се налага да вземе сериозно решение на възрастен. Едната възможност е да продължи образованието си в която сфера си избере, а другата му я предоставя художественият директор на театър “МакКартър” Милтън Лайън като му казва нещо уж тривиално, но с огромен и въздействащ подтекст: “Хлапе, по-добре да решиш сега какво наистина искаш, защото каквото и да е то, ще го постигнеш с лекота!” Думите на Лайън карат 14-годишният Крис да се взре в душата си и да разбере, че това, което най-най-много иска, е да играе.

Още след първото участие на Кристофър Рийв в поредицата за Супермен през 1978 г. става ясно, че в неговия случай не изкуството имитира живота, а точно обратното – животът му имитира изкуство.

gettyimages-110438205-594x594

Срещата с Дана

Лятото на 1987 г. Кристофър е поканен да присъства на театралния фестивал в Уилиямстаун, Масачузетс. На 30 юни, както си седи на първия ред по време на късно вечерно представление на “Cabaret Corps”, изведнъж погледът му приковава една от певиците – красива блондинка с ослепителна усмивка и глас като на чучулига. Толкова е запленен от нея, че едва изчаква да свърши спектакълът, за да отиде зад кулисите, за да й се представи. Името на “чучулигата” е Дана. Само че реакцията й далеч не е такава, на каквато Крис се надява.

“О, моля ти се, този си мисли, че само защото го раздава голяма холивудска звезда, момичетата ще припадат в краката му,“ ще сподели след срещата Дана на своя близка приятлка. Обаче това изказване е само отчаяна реакция на отрицание към емоциите, които внезапно са връхлетели и нея самата. Дали заради волевата челюст, хипнотизиращия поглед, изваяното тяло, или просто заради факта, че и той си пада по изкуството, но много скоро Дана преосмисля отношението си и решава да излезе на среща с Рийв.

gettyimages-50735254-594x594

Брачните клетви са завинаги

Въпреки че Кристофър и Дана бързо стават двойка, изминават четири години, преди да се решат да извървят пътя до олтара. Самият Крис не вярва в брака. Родителите му съсипват семейството като решават да се разведат, после всеки се жени повторно и в един момент Крис се озовава със сума ти природени братя и сестри, с които обаче не успява да стане близък. Дана обаче е традиционалистка в това отношение. Техните са женени щастливо вече 45 години и за нея бракът е нормалното продължение на една сериозна връзка между мъж и жена. От друга страна обаче тя проявява толеранс към скептицизма на любимия й по отношение на брака и затова дори предлага да отменят вече планираната сватба. Само че Крис отсича: “Не, нека го направим! Това ще ми е нещо като терапия, която ще ми помогне да се справя със страха си от обвързване.” Колко прозорливо само от негова страна, защото терапията наистина проработва!

През дъждовния 11 април на 1992 г. Кристофър и Дана се вричат в любов и вярност в присъствието на шепа приятели и роднини в кметството на Уилямстаун. Церемонията е семпла, но безкрайно романтична, а думите, които младоженците си разменят, са красноречив израз на това, което е важно за тях: да запазят любовта си все така дълбока и да бъдат един до друг “в болест и здраве”. Обещание, което Дана ще спази до последната буква, когато съдбата се намесва брутално в живота им

gettyimages-105175488-594x594

Инцидентът

По време на снимките на филма “Ана Каренина” през 1985 г. Кристфър се запалва по ездата и когато те приключват, той сериозно се заема да усвои това умение. И понеже всичко винаги му се е отдавало с лекота, не след дълго той вече владее ездата на професионално ниво и дори участва в състезания. Дана също е запалена ездачка и двамата често прекарват дълги часове във волна езда.

През май 1995 г. Крис заминава за Кълпепър, Вирджиния, за да вземе участие в турнир по конен спорт заедно с любимия си жребец Бък. Всичко върви добре, докато не идва време Бък да направи третия си скок. Конят обаче спира внезапно пред препятствието, а заради инерцията от движението Крис изхвърчава напред от седлото и се приземява с трясък на едната си страна. Откаран е веднага в болница, където лекарите установяват, че при падането Крис е счупил фатално първия и втория си гръбначен прешлен. Фрактурата е необратима и го оставя обездвижен от врата надолу. Когато това се случва, актьорът е едва 43-годишен.

gettyimages-105140156-594x594

“Остави ме да си ида”

Въпреки че е неимоверно шокирана от новината за постоянната парализа на съпруга си и от мрачните перспективи, които се откриват пред семейството, тя бързо се взима в ръце и изцяло се отдава на рехабилитационния процес на Крис. Възстановяването, доколкото изобщо може да се говори за такова, е бавно и трудно, но това не отказва и за минута Дана и тя е неотлъчно до мъжа си, стискайки ръката му по време на изтощителните процедури. Неминуемо идва моментът, когато Крис е толкова отчаян от липсата на напредък, че моли Дана просто да го остави да си отиде, на което тя през сълзи отговаря: “Ще ти кажа нещо и ще го кажа само веднъж. Ще подкрепя всяко твое решение, независимо какво е то, понеже това е твоят живот. Но искам да знаеш, че аз ще съм до теб до края, колкото и дълго време да отнеме това “до края”. Ти си все още ти и аз те обичам.” Крис се уповава на думите й и решава, че иска да продължи да живее.

Дана изпълнява обещанието си – гледа да е колкото се може повече с него, дори ако това й коства да пътува по 12 часа на ден, за да стигне навреме за поредната рехабилитационна процедура. Тя му помага с ежедневните физически упражнения, обгрижва го, прави секс с него, милва го и го целува непрекъснато…

След шест месеца на рехабилитация и основни ремонтни дейности, които целят да пригодят семейната къща в Бедфорд, щата Ню Йорк, за нуждите на Крис, двойката се завръща у дома и изглежда по-щастлива от всякога. Кристофър решава да използва статута си на международна кино звезда, за да осветли обществеността по отношение предизвикателствата пред хората с гръбначни травми и техните семейства. Дава десетки интервюта и се появява в редица телевизионни предавания. Логично дейността му му спечелва още едно признание – обявен е за председател на Американската асоциация по парализа и вице-президент на Националната организация на инвалидите. Самият той основава фондация на свое име, чрез която се набират средства за медицински изследвания, целящи да облекчат и подобрят живота на парализираните.

gettyimages-115375844-594x594

Когато си мислиш, че всичко може би ще се оправи…

И така, животът на семейство Рийв започва да тече постарому. Доколкото това е възможно, разбира се, предвид обстоятелствата. През октомври 2004 г. двойката за първи път след инцидента се разделя за по-дълго време: Крис е в единия край на страната, за да промотира “Историята на Брук Елисън” – филм, който сам режисира, а Дана – в противоположния край, в Ел Ей, заради участие в представление. На 9-ти вечерта, след като е бил на хокеен мач на сина си, Кристофър взима обичайната си венозна доза антибиотици. През нощта получава инфаркт. След минути изпада в кома. Откаран е незабавно болницата в Маунт Киско. Всичко се случва толкова бързо и неочаквано, че когато научава вестта за инфаркта на съпруга си, на Дана не й остава нищо друго освен да се качи на първия полет за Ню Йорк. Пристига навреме, за да подържи ръката му в своята, както винаги го е правила, преди да издъхне.

Въпреки очаквания развой на събитията, Дана е потресена. Как можа нейният Супермен да я изостави след 12 години съвместен живот! Управителният съвет на Фoндация “Кристофър Рийв” единодушно избира вдовицата за новия си председател, защото, както се казва в изявлението им пред пресата, “Кристофър вече го няма, но той продължава да живее чрез невероятната работа, която Дана върши от и в негово име.” Въпреки непрежалимата загуба Дана за пореден път намира сили, за да се изправи срещу изпитанията на съдбата и засвидетелства дълбокото си уважение към наследството, което съпругът й оставя след себе си като приема с радост отговорностите на възложения й пост.

Заради устойчивата си и положителна натура Дана живее живота си със и без Крис със заразителна страст и упование в бъдещето. Където и да се появи, хората й се възхищават и я сравняват със светица заради самоотвержената й и всеотдайна любов към Кристофър. Тя обаче никога не е харесвала да я ласкаят по този начин. “Каква ти светица! Аз съм просто една жена, чийто мъж падна от кон и сега се грижа за него. Това е, което правя, нищо повече.”

Малко след смъртта на Кристофър Дана, която никога не е пушила, разбира, че е терминално болна от рак на белите дробове. Издъхва само 18 месеца след съпруга си. Тя е на 44 години.

 
 
Коментарите са изключени за Великите любовни истории: Кристофър и Дана Рийв – Супержената, която спаси живота на Супермен

Повече информация Виж всички