shareit

Великите любовни истории: Елвис и Присила Пресли – и Eлвис създаде Жената

| от Мая Вуковска |

Краля на рока разделя жените на майки и любовници. И никога не ги смесва. Затова и когато красивата му съпруга преминава от категорията “любовница” в категорията “майка”, любовният му интерес се прехвърля към други жени. Преди обаче да се стигне до предателството и разочарованието любовта им е приказно красива. А тя започва през далечната 1959-а…

Elvis Presley and Priscilla Beaulieu

“Трябва да питам татко”

Когато през март 1958 г. е призован да отбие военната си служба, Елвис Пресли вече е придобил такава популярност, че е невъзможно да се появи някъде, без да привлече тълпи от почитатели и фотографи. Пристигането на редник Пресли във военната тренировъчна база Форт Шафи в Арканзас е голямо медийно събитие. Стотици екзалтирани фенове го посрещат при слизането му от автобуса. Пред микрофоните на журналистите рокендрол звездата заявява, че не би искал отношението към него да бъде по-различно от това към останалите новобранци. Той е дошъл, за да служи на родината както всеки друг горд американец.

Няколко месеца по-късно Пресли е прехвърлен в западногерманския град Фрийдберг. През 59-а в града пристига и офицерът от Американските ВВС Пол Болио заедно със семейството си. Един ден 14-годишната доведена дъщеря на Болио, Присила, е поканена на парти в дома на местната знаменитост  – Елвис Пресли. Поради малката си възраст обаче тя не може да прави каквото си иска и казва, че първо трябва да пита баща си дали ще я пусне. След щателно проучване на домакина, строгият баща дава съгласието си.

На партито в Бад Нойхайм деветокласничката се появява, облечена в кокетна синьо-бяла моряшка рокля, и моментално привлича вниманието на известния домакин. Цяла вечер Елвис се държи като влюбен ученик и се опитва да я впечатли, изпълнявайки няколко песни специално за нея, сред които и хита “Are You Lonesome Tonight.” Само че Присила има вечерен час и когато си тръгва от партито, изглежда, че двамата повече няма да се видят.

Elvis and Priscilla Presley at Airplane Door

Като пластелин в ръцете на своя създател

Това, което всъщност се случва през онази паметна нощ на партито в Бад Нойхайм, е, че нещо в 14-годишното непознато момиче болезнено напомня на 24-годишния Пресли за наскоро починалата му майка. Споделя на приятеля си Рекс Мансфийлд, че “тя е достатъчно млада, за да мога да я превърна в идеалната жена за мен.” Елвис настоява за нова среща. Само с нея. Татко Пол пак казва да, макар и уклончиво. Този път Елвис кани момичето в стаята си и двамата сливат устни в чувствена целувка за първи път.

След още четири срещи съпрузите Болио настояват за среща очи в очи с ухажорa на малолетната им щерка. Когато най-после се запознават, Пол Болио изобщо не се церемони и задава на Пресли конкретен въпрос: Каква му е работата на звезда като него с една тийнейджърка?

– Вижте, сър, аз много я харесвам. Тя е зряла за възрастта си и компанията й ми е приятна.

Елвис Пресли не би бил Елвис Пресли, ако не успее да зашемети с неустоимия си чар двама притеснени за бъдещето на детето си родители. Семейство Болио, разбира се, са във възторг от него и не поставят никакви ограничения пред Присила и първата й любов.

Момичето продължава да ходи на училище, но понеже извънкласните й занимания в дома на Елвис отнемат прекалено много време и енергия, тя все повече изостава с уроците и често заспива на чина в клас. Забелязвайки постоянната й умора, Елвис, който вече е опитвал всякакви “благини”,  й предлага хапчета, които да я държат бодра. Присила, като всяко добро момиче, отказва.

Заради прокурорската възраст на Присилиа влюбените трябва да бъдат особено дискретни и да пазят връзката си в тайна. Когато обаче са насаме и далеч от хорските погледи, могат да си позволят всичко. Освен секс. Елвис е убеден, че не е правилно да консумират връзката си преди Присила да навърши 16. Когато настъпва моментът редник Пресли да се уволни, Присила не иска нещо повече от това да замине с него за Щатите. Той обаче е категоричен:

– Един ден и това ще стане, Присила, но не сега. Твърде си млада.

Aladdin Resort & Casino in Las Vegas

Две години по-късно…

През 1960 г. Елвис си тръгва от Германия, но Присила остава. Връзката им от разстояние продължава две години. В нощите, когато се чувства в особено добро разположение на духа, Елвис обича да казва на Присила колко много се доближава тя до образа на идеалната жена, а именно умерена в приказките си синеоока брюнетка, която е безпрекословно вярна на съпруга си. Условието за вярност обаче за него не важи. През времето, когато са все още само сгодени, до Присила постоянно достигат слухове за любовните завоевания на красивия й годеник.

Тя обаче упорито продължава да вярва, че той е само неин. През 62-а Присила най-после заминава за САЩ, за да бъде с любимия си в  Лас Вегас. За да издържа на живота 24/7 със звезда от шоубизнеса от неговия ранг, все по-често прибягва към амфетамините и приспивателните. Междувременно процесът по преобразяването й в идеалната жена продължава с пълна сила. Заради изискванията на Елвис променя изцяло гардероба си и започва да носи повече грим, защото на него така му харесва. Елвис настоява да завърши гимназия в Мемфис като през това време живее при майка му и пастрока му – идея, която родителите на Присила първоначално отхвърлят, но в крайна сметка приемат заради настояванията на дъщеря си.

Photo of Priscilla PRESLEY and Elvis PRESLEY

Живата кукла на Елвис

На 1 май 1967 г. Елвис Пресли и Присила Болио си казват “Да” в Лас Вегас. В нощта на сватбата двамата са интимни за първи път. Сега, когато хубавелката е негова както духом, така и тялом, Елвис спокойно може да продължи да я оформя по собствените си представи за съвършенната жена и така постепенно да я превърне в своята жива кукла. Присила се сдобива с великолепна усмивка, благодарение на порцеланови фасети, подобрява походката и стойката си, боядисва косата си в още по-тъмночерно и я оформя в прическа, която да подхожда на имиджа на Краля.

Много скоро след сватбата Присила забременява и на 1 февруари 1968 г. ражда дъщеря, Лиса-Мари. И тогава настъпва промяната, от която Присила винаги се е страхувала. Раждането на детето сякаш натиска някакво невидимо копче в мозъка на Елвис и той изведнъж губи интерес към нея. Преди бременността сексуалният им живот е направо фантастичен и двамата не могат да се наситят един на друг. След появата на Лиса-Мари на бял свят обаче отношението към съпругата му рязко се променя. “Още в началото на връзката ни Елвис ми беше споменал, че не може да спи с жена, която е раждала,” пише Присила в автобиографичнала си книга “Елвис и аз”. “Започнах да се съмнявам в собствената си сексуалност. Емоционалните и физическите ми нужди като жена бяха напълно пренебрегнати. Живеех живот, който не беше мой, а негов. Единствено важно нещо беше той да е щастлив. Моите проблеми нямаха значение. А аз… Аз исках да се развивам. Да правя разни неща.” В един момент просто става невъзможно да бъде жената до такъв ужасен егоист.

Photo of Priscilla PRESLEY and Elvis PRESLEY

Дързостта да обърнеш гръб на Краля

През 2007 г. Сони Уест, близък приятел и бодигард на Елвис Пресли, издава биографична книга, в която потвърждава версията на Присила за сложната връзка, в която се изражда брака й с Краля след раждането на дъщеря им. Да бъде моногамен е нещо непознато за него и той често се впуска съвсем спонтанно в опасни връзки, без да мисли за последствията от действията си. “Всичко, което пожелаеше,” спомня си Уест, “трябваше да има на момента – къщи, коли, жени, приятели, бижута, дрехи…” С времето склонността му да си угажда с каквото и когото му хрумне се превръща в най-големия враг на Пресли. Според бодигарда именно тази негова слабост да притежава все повече и повече неща тласка Присила към решението да скъса оковите на задушаващия брак.

Elvis and Priscilla with the newborn Lisa Marie

За кратко през 1972-а тя се опитва да се разсее от брачните проблеми в прегръдките на инструктора си по карате. Когато Елвис надушва изневярата, привиква Присила в хотелската си стая под претекст, че иска да поговорят и насилствено я обладава, защото, според собствените му думи, “точно така един истински мъж люби жена си.” След този епизод Елвис окончателно изгубва ореола си на нежния, внимателен мъж, в когото Присила някога се е влюбила. Не след дълго тя заявява, че го напуска. Разводът става факт на 9 октомври 1973 г. , а родителските права над детето са поделени поравно между двамата, вече бивши съпрузи.

Спомняйки се този травматичен период от живота си, вдовицата на Краля на рока пише в автобиографията си: “Разведох с него, не защото не го обичах. Напротив. Но просто исках да разбера какво друго може да ми предложи животът.”

Priscilla Presley

Животът след Елвис

Когато на 16 август 1977 г. Присила научава за смъртта на Елвис, тя е неутешима и дори й се иска самата тя да умре. Няколко години по-късно отваря вратите на емблематичното имение Грейсленд за посетители – хитър ход, който й позволява да плаща невероятно високите данъци и такси върху имота, без да се налага да го продава. Грейсленд се превръща във втория по посещаемост дом в САЩ след… Белия дом!

След развода Присила се развихря в новата си роля на актриса и бизнес дама. Никога не се омъжва отново, но от дългогодишната си връзка с италианския сценарист Марко Гарибалди има син, Навароне, роден през 1987 г.

Следват по-краткотрайни афери с британския телевизионер Найджъл Литгоу, ресторантьора и бивш съпруг на Ракел Уелч Ричи Палмър, а напоследък името й се свързва с това на дългогодишния й приятел Том Джоунс.

И до ден днешен 76-годишната Присила ревностно пази добрите спомени от брака си с Краля на рока и продължава да твърди, че той е любовта на живота й.

 
 
Коментарите са изключени за Великите любовни истории: Елвис и Присила Пресли – и Eлвис създаде Жената

Повече информация Виж всички