shareit

Великите любовни истории: Бил и Хилъри Клинтън – American Success Story

| от Мая Вуковска |

Те не бяха като никоя друга американска президентска двойка преди тях. Той беше млад, напорист и харазматичен, готов да сътвори планини от чудеса, за да възвърне авторитета на своята страна след ерата Буш. А тя влезе в Белия дом с много по-голяма заявка от тази да разхожда пудели и маркови чантички, да претапицира Овалния кабинет и да избира украсата за традиционната коледна елха.

Бил и Хилъри Клинтън преминаха през всякакви предизвикателства – както на политическия, така и на личния фронт. Но устояха и наскоро отпразнуваха своята сапфирена сватба. Чудите се колко години е това? Няма да ви карам да се допитвате до Гугъл и направо казвам – 45. На това му викам аз перфектна рецепта за семейно дълголетие, която съчетава в идеално най-добрите съставки: любов, вяра, упоритост, устойчивост… Както и самоконтрол да не застреляш половинката, когато ти е дошло до гуша от скандали, лъжи и изневери.

Hillary Clinton

Академични и… други трепети

1971-а е година, белязана с не кой знае какви събития от исторически характер. Най-интересното, което се случва в САЩ, е забраната на реклами с цигари по телевизията , а през август президентът Никсън завява, че Щатите няма да обменят долари  срещу злато. 1971-а обаче е паметна година за двама души, които, както заедно, така и поотдолено ще се окажат едни от най-важните политически фигури в най-новата история на страната.

Хилъри Родман е една от 27-те жени от общо 235-те студенти по право в престижния “Йейл”, когато се запознава с Бил Клинтън в университетската библиотека. Бил е в по-долен курс, но това не му пречи моментално да си падне по отраканата си колежка. Привличането помежду им е моментално. Бил я намира за магнетична, а тя го сравнява с викинг. “Беше висок, чорлав, с червеникава брада и отдалече изглеждаше внушително.”

Дълго време бъдещият юрист не смее да заговори нахаканата девойка от Чикаго, чиято детска мечта отгоре на всичко не е да бъде балерина, а астронавт.

Един ден, когато й писва от играта на размяна на погледи без размяна на реплики, Хилъри зарязва дебелите книги и се отправя с уверена стъпка към своя безмълвен ухажор. Казва му: “Виж сега, ако ще я караме така – ти да ме зяпаш отдалече, а аз да се правя на ударена, по-добре да ти се представя. Казвам се Хилъри Родман. А ти си?”

И той й казва името си. Колебливо, защото почти го е забравил от притеснение.

Bill Clinton & Hillary Rodham Clinton

Предложението край езерото

Веднъж след като са счупили леда, връзката им се развива бързо и без усложнения. Бил:

“Колкото повече време прекарвах с нея, толкова повече я харесвах.” Хилъри: “Бил беше като от друга планета. Струваше ми се най-интересният човек, когото бях срещала до този момент. И не мислех, че и за в бъдеще ще срещна друг като него, с когото да ми бъде толкова забавно. Така и стана.”

След дипломирането Бил и Хилъри поемат на първото си пътешествие зад граница като гаджета. Наемат си кола и започват да обикалят Англия и Уелс. Бил решава, че няма по-подходящо място за брачно предложение от живописното езеро Енърдейл Уотър. Обяснението му в любов звучи горе-долу така: “Никога не съм си се представял като женен мъж, обаче се случи така, че наистина искам да се оженя за теб. А ти… ти не би трябвало да приемеш.” Хилъри знае защо го казва – идеята на Бил е да се върне в родния Арканзас и да се занимава с политика. Но тя е прозорлива и практична млада жена и отговорът й далеч не е спонтанно “Да”. “Добре, че не си продавач, иначе и клечка за зъби не би си купил човек от теб. “ Въпреки че е лудо влюбена в него, Хилъри казва, че й трябва време, за да обмисли предложението му.

През 1974 г. 26-годишната Хилъри се мести във Вашингтон, за да започне в екипа, който работи по делото за импийчмънт на Ричард Никсън. Бил се връща в Арканзас, но не спира да мисли за любимата – на няколко пъти я посещава в столицата и се опитва да я убеди самата тя да се захване с политика. Явно е успял да й пусне мухата в главата, защото Хилъри зарязва Вашингтон и се мести в Арканзас. Причината: иска да провери дали има хляб във връзката й с “викинга.”

President Bill Clinton with his wife Hillary and Democratic presidential nominee Vice President Al Gore with his wife Tipper

Сватба във всекидневната

Оказва се, че във връзката им има не само хляб, но и тлъста пържола, образно казано, защото на 11 октомври 1975 г. Бил и Хилъри се женят в дома си във Файетвил, Арканзас. Казват си заветното “Да” буквално в хола. Булката е облечена с дантелена рокля, която си е купила за 53 долара от местния мол по настояване на майка й. На церемонията присъстват едва 15 гости, обаче на последвалото в задния двор парти се стичат още няколкостотин съграждани на младоженците. В разгара на купона Хилъри съобщава, че има намерение да запази моминското си име Родъм. Новината хвърля майката на Бил в неудържим плач. Хилъри не се трогва от реакцията на свекървата си и остава Родъм чак до 1982 г.

Мама знае най-добре

През 1979 г. Хилъри вече е станала партньор в адвокатската фирма в Литъл Рок, за която работи от 4 години. Работата й е толкова впечатляващата, че бива забелязана извън границите на щата и списание National Law Journal я включва в списъка си на 100-те най-влиятелни адвокати в страната. Когато обаче единственото дете на семейството, Челси, се ражда през 1981-а, фирмата няма политика за отпуск по майчинство за своите служители. Запитана още в родилното кога възнамерява да се върне на работа, Хилъри, вече от позицията на признат топ адвокат, отвръща небрежно: “Ами не знам, някъде след около 4 месеца.” И ето така поставя началото на платения отпуск по майчинство.

Democratic Candidate Bill Clinton and Wife Hillary During Presidential Campaign

“Днес празнуваме мистерията на американското обновление”

Така Бил започва речта си при встъпване в длъжност като 42-рия президент на САЩ на 20 януари 1993 г. Той побеждава претендента на републиканците Джордж Буш. По време на двата си мандата Клинтън успява по прословутия си “трети начин”, сиреч със средствата на умерения либерализъм да заздрави фискалното здраве на нацията и да поправи имиджа на страната зад граница във време на разрастващ се глобализъм и роенето на анти-американски терористични организации. И докато всичко, както изглежда, върви от добре по-добре за Президента, по пътя на бляскавата му политическа кариера се появяват първите камъчета, които заплашват да обърнат колата в прахта.

Там, където си вадиш хляба, не трябва да си вадиш…

През 1994 г. бившата служителка в Комисията за индустриално развитие на щата Арканзас Пола Джоунс съди Клинтън по обвинение, че преди 13 години, по време на конференция в Литъл Рок й е отправил неприлично предложение и й е показал члена си. Бил успява да овладее кризата с извънсъдебно споразумение и едни 850 хил. долара, които запушват устата на Джоунс. Още по време на изслушването за това дело, той е запитан дали има сексуални отношения с подчинената си Моника Люински, които Клинтън хладнокръвно отрича. По-късно именно лъжесвидетелстване под клетва ще се окаже най-големият коз, който ще изиграят от Камерата на представителите в процеса за импийчмънт срещу Клинтън.

Явно либидото на стройният “викинг” от Арканзас не може да бъде задоволено само от една жена, пък била тя и обичаната му съпруга, защото случаят “Джоунс” не е първият, в който го хващат в крачка. Още по време на президентската надпревара някоя си Дженифър Флауърс излиза пред медиите с изявлението, че е имала 12-годишна връзка с Клинтън. Бил отрича, а Хилъри взима думата му за чиста монета. По-късно обаче неверният съпруг ще признае пред съда, че е спал с Флауърс. Въпреки прецедента обаче,  Хилъри пак е склонна да повярва на неверния си съпруг.

И тогава  гръмва скандалът със стажантката Люински.

На сутринта на 15 август 1998 г. Бил се събужда и прави неочаквано признание пред жена си – да, имах нещо с нея. “Бях бясна,” спомня си Хилъри. “Направо онемях. Не бях на себе си от ярост и разочарование. Недоумявах как е могъл да ми причини такова нещо. Само това му казах онази сутрин. А той само повтаряше “Съжалявам, съжалявам, съжалявам…” Гледах го в очите и ми беше ясно, че разкаянието му е искрено, обаче това беше малка утеха за мен. Гневът продължи да ме владее още дълго време. А той не спираше да се извинява.”

В национален ефир обаче Президентът е по-словоохотлив: “Всички ние носим своя товар в този живот. Понякога правим неща, които не бива. Това, което строих, беше ужасно. “

The Clintons Campaign

Картите се разбъркват за ново раздаване

След края на втория мандат Клинтънови се местят на улица “Old House Lane”15 в Чапакуа, щата Ню Йорк. С този избор целят да изпълнят конституционното изискване за местожителство на кандидатката за сенаторско място Хилъри Клинтън. Да, настанало е нейното време! Сега е ред на Хилъри да излезе от сянката на съпруга си и да заяви присъствието си в политическото пространство на САЩ. Кандидатската й кампания е силно издържана, а Хилъри неуморно обикаля градове и паланки из целия щат, за да представя предизборната си програма и целите, които си е поставила като бъдещ сенатор: подобряване икономическото благосъстояние на тези райони, намаляване данъчната ставка на колежанските такси и кредитиране на бизнеси срещу обещание за разкриване на нови работни места.

Гласоподавателите харесват Хилъри – тя излъчва самочувствие и увереност, но не и арогантност, а усмивката й успява да огрее и най-мрачната зала.

Само няколко месеца след встъпването й в длъжност като сенатор на щата Ню Йорк се случва 9/11. Хилъри остава на поста до 2009 г. Но с това възходът й към политическите висини не спира. През 2008 г. тя се включва в надпреварата за президент срещу Барак Обама и много вече я виждат като първата жена-президент на Щатите. Тя губи битката, но не и войната. Обама е толкова впечатлен от личността и цялостното поведение на бившата си опонентка, че когато е избран за президент, я назначава за свой Държавен секретар. За 4 години тя успява да обиколи 112 страни и така става най-пътувалият човек на този пост в американската история.

Queen,philip,bill Clinton,hillary

Едни (не) съвсем обикновени дядо и баба

През 2014 г. Челси Клинтън, вече Мезвински, ражда дъщеря – Шарлът. Новоизпечените баба и дядо незабавно туийтват щастливата новина в комбинация със снимки, на които държат новородената си внучка.

На 11 октомври следващата година Клинтънови празнуват своят 40-годишен сватбен юбилей, а това е само два дни точно преди първия предварителен дебат на Демократите  по повод повторната президентска кандидатура на Хилъри.

Пет месеца преди президентските избори през 2016 г. Бил и Хилъри стават дядо и баба за втори път, когато на бял свят се появява внукът им Ейдън. И пак туийтове и пак снимки със сладкото вързопче в ръце. Но радостта е само временно разсейване от сериозните събития, които предстоят. Защото баба Клинтън има избори за печелене…

Всички знаем какво се случи на онези президентски избори и какво последва. Тръмп и Мелания заместиха Барак и Мишел в Белия дом, а Хилъри описа в биографичната си книга “Какво се случи” как се е справила с огорчението от загубата в онзи печален за част от нацията ден: “Лежах на леглото и се взирах в тавана. Тогава Бил пое ръката ми в своята и остана да лежи до мен.”

Ще се спрат ли някога Клинтънови?

Най-логичният отговор предвид пътя, който двамата са изминали като двойка и като политици през своя 45-годишен брак, би бил: “Не и преди смъртта да ги раздели.”

След президентската загуба съпрузите се връщат в семейната къща в Чапакуа и за известно време се държат настрана от светлината на прожекторите. Обаче нали шило в торба не седи, та така и те. Хилъри издава още две мемоарни книги, а през ноември 2018 г. двойката тръгва на дълга лекторска обиколка из САЩ и Канада под мотото “Една вечер с Клинтънови”.

През юли 2019 г. Хилъри поства поредния преливащ от емоции туийт, с който приветства третия им внук – Джаспър.

Къде са те сега? Ако имате път към Чапакуа, на около 30 км северно от Ню Йорк, вероятността да се натъкнете на Бил или Хилъри, или на двамата заедно, докато разхождат кучето си например, е доста голяма. Някои от останалите 1422 жители на градчето казват, че редовно се случва Бил да мине покрай работилницата, фризьорския салон или верандата им и не само да отвърне ведро на поздрава им, но и с готовност да се съгласи на селфи с тях.

President Clinton speaks about Social Security and Medicare

Ако обаче не ви се пътува толкова далече, за да видите семейство Клинтън на живо, имате възможност да надникнете в интимния им свят посредством документалната мини-поредица на Netflix “Хилъри”, чиято премиера беше миналата година на фестивала “Сънданс”.

A за любителите на доброто политическо крими продуцентът Раян Мърфи е подготвил поредния, трети сезон на мега-успешната поредица на FX “American Crime Story” със заглавие “Impeachment”. Премиерата ще бъде този септември. Клайв Оуен е в ролята на Бил Клинтън, а Еди Фалко се превъплъщава в образа на Хилъри. Обещава да бъде интересно, хора!

 
 
Коментарите са изключени за Великите любовни истории: Бил и Хилъри Клинтън – American Success Story

Повече информация Виж всички